31/10/2024 11:53 h.

Lluïsa Moret: “La Diputació de Barcelona manifesta el seu compromís amb la recuperació de pobles, viles i ciutats amb la necessitat d’emprendre les accions necessàries per mitigar els efectes d’aquests aiguats. Ens posem a disposició de totes les institucions”

Comparteix

La Diputació de Barcelona mostra el seu condol i el seu suport a les víctimes, als territoris afectats i a totes les institucions que estan gestionant aquesta situació tan complexa

El Ple d’octubre, celebrat aquest dijous des del Paranimf de l'Escola Industrial, ha donat inici amb la pressa de possessió de les companyes Rocio Mateos, Lourdes Borrell i Gemma Badia com a diputades provincials del Grup Socialista en substitució de les companyes Núria Parlon, com a conseqüència dels seu nomenament com a consellera d’Interior i Seguretat Pública; Pilar Díaz, nova delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Barcelona; i del company Carles Ruiz, nomenat president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, respectivament.

Seguidament, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha llegit una Declaració Institucional, en nom de tot el Plenari, en relació amb les terribles conseqüències que ha provocat el pas de la DANA, i com a mostra de condol i de suport a les víctimes, a tots els territoris afectats i a totes les institucions que estan gestionant aquesta situació.

“La Diputació de Barcelona expressa als familiars de les víctimes, als ajuntaments i a les institucions dels territoris afectats, el seu condol i la seva estima” i trasllada “la seva solidaritat amb les víctimes, les persones desaparegudes, afectades i damnificades”, ha expressat Moret. La presidenta de la Diputació ha agraït el treball i l’esforç de tots els professionals i voluntaris que han estat actuant “amb celeritat i dedicació en aquests moments crítics, salvaguardant vides”.

Finalment, la Diputació de Barcelona manifesta el seu compromís amb la recuperació de pobles, viles i ciutats i amb la necessitat d’emprendre les accions necessàries per mitigar els efectes immediats d’aquests aiguats. “Ens posem a disposició de totes les institucions”, ha declarat Moret.

A continuació, s’ha procedit a fer un minut de silenci en record de totes les víctimes i les persones afectades.

En la seva represa, el Ple s’ha donat per assabentat dels canvis que afecten l’organigrama del Govern de la Diputació. Així doncs, la companya Filo Cañete ha estat nomenada presidenta delegada de l’Àrea de Serveis Generals i Transició Digital, tot esdevenint membre de ple dret de la Comissió Executiva i de la Junta de Govern, i presidenta delegada de l’Organisme Autònom de Gestió Tributària, de l’Organisme Autònom Patronat d’Apostes i del Consorci d’Estudis, Mediació i Conciliació a l’Administració Local – CEMICAL. També han estat nomenats els companys Soufian Laroussi, com a diputat adjunt de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat; i el company Javier Silva, com a diputat delegat de Cicle de Vida i Comunitat.

Seguint amb la part resolutiva de la sessió, el Ple ha aprovat, amb l'única abstenció del Grup VOX, el Programa Específic d’Autonomia Local 2.0 (PEAL) com a fons de prestació, amb una dotació econòmica garantida de 50 milions d’euros per tots els ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades de la província de Barcelona, repartits en dues anualitats: 30 milions d’euros corresponents a 2024 i 20 milions d’euros corresponents a 2025.

El PEAL 2.0 neix com un fons de prestació, de concessió directa, en el marc del Pla Xarxa de Governs Locals 2024-2027, destinat als ens locals i a les entitats municipals descentralitzades per tal de donar suport al finançament de projectes i actuacions que contribueixin a l’assoliment dels objectius específics.

Els 50 milions es distribueixen en dues línies de suport, a executar en el període global de l’1 de gener de 2024 fins el 31 de desembre de 2025, dins dels quals s’estableix un règim generalitzat de pagaments avançats del 100%.

La Línia 1, de ‘Suport a despesa corrent’, contempla el finançament de despeses corrents de reparacions de manteniment preventiu i correctiu, la conservació d’infraestructures i béns locals i el finançament de subministraments i serveis necessaris per a l’exercici de les activitats i la prestació dels serveis dels governs locals; el finançament del romanent negatiu de tresoreria per a despeses generals; despeses derivades de la liquidació i/sanejament d’entitats respecte les quals l’ens destinatari n’és titular o n'ostenta participació; retribucions del personal dels ens destinataris; la gestió dels processos d’estabilització del personal municipal; despeses de subministraments dels ens destinataris; o la modernització dels sectors econòmics tradicionals, mitjançant l’exploració de nous models més sostenibles i digitalitzats, entre d’altres.

Mentre que la Línia 2, de ‘Suport a la despesa de capital i financera’, contempla el finançament de noves inversions i reposició d’inversions, així com despeses d’amortització de deute. En són exemple les inversions en l’espai públic, en els equipaments energèticament sostenibles i socialment integradors; les inversions en la renaturalització i infraestructura verda dels pobles i ciutats; les inversions en la modernització de les estructures tecnològiques i en els sistemes d'informació local; o d’inversions per consolidar la xarxa d'equipaments locals esportius, educatius, juvenils, culturals, de gent gran o altres equipaments públics, entre d’altres.

D’altra banda, el Ple de la Diputació ha aprovat, amb l'única abstenció del Grup VOX, ’adhesió de la Corporació a la Xarxa catalana per al Dret al Temps.  Aquesta, té com a objectiu principal avançar en el dret al temps de la ciutadania i assolir una organització del temps més equilibrada i justa a tot Catalunya, a través d’enxarxar tots els agents compromesos amb el dret al temps a Catalunya i reconèixer i promoure la seva tasca; impulsar la implementació de mesures concretes en l’organització del temps a les empreses i entitats, així com de pactes del temps en l’àmbit municipal de la Catalunya sencera i amb perspectiva de gènere; crear, intercanviar i difondre coneixements, experiències i bones pràctiques en aquest àmbit, a través d’accions com xerrades, jornades i formacions; i connectar recerca i polítiques públiques en usos del temps a Catalunya.

Des de l’any 2020, la Diputació de Barcelona ja ve impulsant una estratègia conjunta amb la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona, per fer de Catalunya un referent mundial en polítiques del temps, essent aquestes les mesures que permeten fer efectiu el dret al temps com un dret de tota la ciutadania, indispensable per al benestar, la sostenibilitat i la cohesió socials.

En aquest context, la Diputació ha subscrit un conveni interinstitucional amb la Barcelona Time Use Iniciative for a Healthy Society, la Generalitat de Catalunya, l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona per a l’impuls de la trobada anual de la Time Use Week, la Setmana internacional del Temps, que és l’esdeveniment internacional per a la promoció de coneixement i experiències inspiradores sobre polítiques del temps.

Finalment, en la Junta de Govern celebrada el 10 d’octubre, es va aprovar el Pla transversal de Gènere de l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona, per tal de fer front al desafiament que suposa el procés de canvi que ha de promoure una transformació cultural que afavoreixi la igualtat real i efectiva.

L’elaboració del II Pla d’igualtat a la Diputació ha estat un detonant per incitar que la resta d’ens, organismes i/o departaments dependents es replantegin la manera de fer i/o tractar el seu personal i les tasques a desenvolupar, tot incorporant la perspectiva de gènere en la metodologia de treball.

- Declaració Institucional en relació als fets provocats pel pas de la DANA.