25/01/2024 15:39 h.
La Diputació aprova l’anualitat del pressupost del 2024 del Programa específic extraordinari de suport a l’autonomia local per un import de 25 milions d’euros
En el primer Ple de 2024, els i les socialistes hem presentat una moció amb motiu del Dia Mundial de la Justícia Social i hem votat favorablement a una moció per combatre la multireincidència delictiva
El primer Ple de la Diputació de Barcelona de l'any 2024, celebrat aquest dijous des del Paranimf de l'Escola Industrial, ha aprovat el II Pla d’Igualtat de gènere de la Diputació de Barcelona, dins de l’Àrea de Serveis Generals i Transició Digital, esgotada la vigència del pla anterior i atenent el fet que calia comptar amb un de nou per aprofundir i avançar en erradicar les possibles desigualtats existents entre ambdós sexes.
L’objectiu és promoure una estratègia per assolir la igualtat real de les dones i els homes en els àmbits interns de la corporació per eliminar els possibles estereotips, les actituds i els obstacles que en dificulten l’assoliment, refermant el compromís institucional de promoure el valor de la igualtat d’oportunitats en l’àmbit de l’organització interna de la corporació com un eix vertebrador de planificació estratègica.
El Pla s’estructura en sis eixos estratègics: Cultura i política d’igualtat de gènere; Selecció, promoció i provisió; Usos del temps, cures i corresponsabilitat; Salut i condicions de treball; Assetjament sexual i violències masclistes; i Retribució, i es desenvolupa mitjançant 46 accions planificades entre el 2024 i el 2027. La presidenta de la Diputació, Lluïsa Moret, ha agraït a l’equip tècnic que ha treballat “intensament per tal que aquest Pla sigui una realitat. Moltes gràcies i felicitats a totes i tots”.
Seguidament, en la part de seguiment i control de la gestió corporativa, el Grup Socialista hem votat a favor de la moció presentada pel grup Junts – Compromís Municipal, per combatre la multireincidència delictiva, després que s’acceptessin les nostres esmenes. Una moció que vol posar en relleu la urgència d’un reforç de la capacitat del sistema judicial per entomar els casos de multireincidència i no permetre que la impunitat acabi imposant-se.
Entre altres, la moció acorda la necessitat de procedir a la reforma i adaptació del Codi Penal i la Llei Orgànica d'enjudiciament criminal, per tal de fer front a aquest fenomen i la inseguretat ciutadana que comporta, i exigeix al Govern de la Generalitat l’elaboració d’un estudi sobre els jutjats de Catalunya que, a causa de la sobrecàrrega d’actuacions que pateixen, han de fer front a retards que impossibiliten la gestió de la multireincidència adequadament, sol·licitant al Ministeri de Justícia nous jutjats si escau i els jutges de reforç que corresponguin.
En el torn de paraules, la nostra portaveu, Núria Parlon, ha posat en relleu la necessitat de tenir “un debat seriós en relació a aquests delictes multireincidents, que generen un clima de malestar en els nostres veïnats i barris”.
“A Catalunya i Espanya tenim dades raonablement bones de seguretat en comparació amb les d’altres països, en quant a l’estructura de la criminalitat. Això s’ha de dir per defugir de discursos que, no només són populistes, sinó que també són clarament institucionals, com és el cas de vincular la delinqüència amb la immigració. I ho dic jo que visc a una ciutat on conviuen 116 nacionalitats diferents i on hem dut a terme molts projectes vinculats, precisament, a garantir la cohesió social i les oportunitats, per tal d’aconseguir arribar a una funció preventiva que han de tenir el conjunt de polítiques públiques que compartim la Generalitat, l’Estat i els ajuntaments i evitar que existeixi delinqüència vinculada a la vulnerabilitat”, ha exposat Parlon.
Els i les socialistes “demanem coordinació policial i reconeixement als cossos de seguretat. Hem fet molts esforços pressupostaris a totes les ciutats de Catalunya per tenir una millor plantilla de policies locals i reclamar més mossos d’esquadra. I això està funcionant: en aquells municipis on hi ha una bona coordinació policial, hi ha una dissuasió en la comissió de delictes”, ha explicat Parlon. A més, ha aprofitat la intervenció per reconèixer la feina dels nostres policies, que es juguen la vida als nostres carrers cada dia, exercint el nostre dret de seguretat com a ciutadans i ciutadanes.
Per finalitzar la seva intervenció, la nostra portaveu ha volgut remarcar que la moció també neix de “la necessitat que tenim de millorar els mitjans judicials, per tal que aquells delictes de caràcter greu, però amb connotacions molt negatives en la convivència quotidiana, es puguin jutjar de manera àgil". Parlon ha afegit que "davant la impunitat hem de donar una resposta administrativa", mentre que "davant el populisme que vol associar criminalitat amb immigració hem de tenir un discurs contundent" pel que fa a aquesta multireincidència “que està abonant determinats discursos”.
Des del Grup Socialista hem presentat també una moció, junt amb els grups d’ERC - AM, Junts - CM, ECP- Confluència, PP, Tot per Terrassa, Junts per Igualada i Impulsem el Penedès, amb motiu del Dia Mundial de la Justícia Social, que se celebra el 20 de febrer, amb l’objectiu final d’erradicar la pobresa i la promoció de l’ocupació plena i el treball decent, a més de la igualtat entre sexes i l’accés al benestar social per a tothom.
Amb aquesta moció, que ha estat aprovada, la Diputació de Barcelona acorda, entre altres, promoure un sistema local de garantia d’ingressos als municipis de la província més eficient, accessible i equitatiu socialment i territorial amb un finançament suficient per part de la Generalitat i l’Estat; impulsar accions per promoure la reducció de la pobresa i la igualtat d’oportunitats, reforçant l’acompanyament socioeducatiu i socioemocional i el capital social en les comunitats; lluitar contra l’edatisme i afavorir la promoció social en la infància, l’adolescència i la joventut, així com polítiques innovadores d’envelliment actiu i d’atenció a la discapacitat; garantir la perspectiva de gènere, la mirada interseccional i transversal en el conjunt de polítiques impulsades; i reforçar les accions per promoure els vincles socials i per a la transformació sociourbana dels barris amb major vulnerabilitat amb l’objectiu de promoure la justícia social des de l’equitat territorial i l’empoderament comunitari.
En la seva intervenció, la nostra portaveu, Núria Parlon, ha volgut reivindicar “la importància de la contribució dels governs locals per la promoció de la justícia social de forma clara i que es concreta en tots els programes destinats a garantir una vida digne als nostres veïns i veïnes”. En aquest sentit, Parlon ha defensat la importància del paper de la Diputació de Barcelona.
Per justificar-ho, la nostra portaveu ha posat en valor “tots els programes que s’estan fent des d’aquesta institució pel que fa a la promoció dels diferents drets”. És l’exemple del projecte que ha tingut a veure amb tot allò relacionat amb els barris i comunitats "com a motors de transformació social". “També podem destacar programes molt importants com són els que tenen a veure amb la promoció i prevenció en l’àmbit de la infància i l’adolescència, o algunes de les estratègies vinculades amb tot allò que tingui a veure amb la idea dels municipis cuidadors”.
Parlon ha finalitzat la intervenció, destacant el suport que la Diputació de Barcelona ha destinat a programes de justícia social i reivindicant “el paper de tot l’equip tècnic de la Diputació de Barcelona que treballa de forma transversal per poder complir amb els principis dels acords en la moció que hem presentat”.
D’altra banda, la Junta de Govern, celebrada també aquest matí, ha aprovat les concessions relatives a 2024 del Programa específic extraordinari de suport a l’autonomia local per un import de 25 milions d’euros. Aquesta és la darrera anualitat en què es repartia el pressupost de 75 milions d’euros del programa (50M€ en el pressupost de 2023 i 25M€ en el pressupost de 2024) que es va aprovar en el Ple del passat mes d’octubre.
L’objectiu del programa és reorientar i prioritzar les necessitats dels ajuntaments que tenen dificultats econòmiques i financeres que condicionen serveis públics de qualitat, després d’uns anys especialment difícils. D’aquesta manera, la Diputació de Barcelona dona suport al finançament de projectes i actuacions que contribueixin a donar continuïtat i qualitat en la prestació dels serveis públics i en l’exercici de les competències locals; aprofundeix en el suport al procés de transformació dels municipis i les entitats municipals descentralitzades, per fer de la província un territori més ecològic, digital, inclusiu, cohesionat i, en definitiva, més ben adaptat als reptes actuals i futurs; i afavoreix l’equilibri de les finances locals.
També ha aprovat el conveni marc entre la Diputació de Barcelona, el Consorci Hospital Clínic de Barcelona, la UB i els ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i d’Esplugues, per al desenvolupament urbanístic de la construcció del nou campus de salut de l’Hospital Clínic de Barcelona. Un nou complex que ha de contribuir a potenciar el posicionament de Catalunya, la ciutat de Barcelona i els seus municipis colindants en el futur lideratge del sector de la salut en el marc europeu, així com completar i consolidar la nostra xarxa d’hospitals terciaris d’alta qualitat integrats al Sistema públic de salut.
Finalment, ha aprovat quatre projectes constructius de millora de la seguretat viària a la xarxa de carreteres provincial, per un import d’1,8 milions d’euros: sistemes de protecció de motoristes, barreres de seguretat, senyalització vertical i protecció de talussos, per una mobilitat sostenible i segura per a tothom.
-Dossier de Premsa: Pressupost 2024.