25/11/2020 12:10 h.

La Diputació de Barcelona impulsa una campanya contra les violències masclistes digitals

Comparteix

   

Les violències masclistes digitals és el tema central de la campanya institucional amb motiu del 25N Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones.
Una jornada en línia reflexionarà sobre ciberviolències i presentarà recursos per fer-hi front.

La Diputació de Barcelona s’uneix a la reivindicació contra la violència masclista amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones, el 25 de novembre, centrant l’atenció a les violències masclistes digitals. I ho fa impulsant una campanya institucional adreçada als ens locals i organitzant una jornada el proper 3 de desembre sota el títol de Violències masclistes digitals. El món virtual com a arma de guerra.  La corporació també s’adhereix al Manifest pel 25N 2020 Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, aquest any a càrrec de Carla Vall, advocada penalista, criminòloga i formadora.

La campanya de comunicació institucional porta el lema “És l’hora de bloquejar el masclisme en línia” i pretén sensibilitzar la ciutadania entorn a les situacions de ciberviolència que viuen moltes dones i nenes a la web i a les xarxes socials, com ara l’assetjament, la vulneració del dret a la privacitat, la difusió d’imatges personals no autoritzades, el control, etc. La campanya inclou cartells, visuals per xarxes socials, falques de ràdio i un espai web amb tota la informació del programa d’enguany i des d’on els ens locals poden descarregar-se tot el material disponible. Complementàriament al suport als ajuntaments de la província, la Diputació de Barcelona destina 32.552,41 € per a la difusió a la campanya institucional als mitjans de comunicació (ràdio, TV, metro i premsa). La campanya està orientada al públic adolescent i joves, un dels col·lectius més vulnerables a aquest fenomen.

3 de desembre: Jornada de debat

La jornada virtual Violències masclistes digitals. El món virtual com a arma de guerra  tindrà lloc el dijpus 3 de desembre, de 10 a 12 h., i reflexionarà sobre la gran irrupció de les violències masclistes dins del món virtual, els seus mecanismes de funcionament, els principis ideològics i filosòfics que els mantenen, qui en són els principals perpetradors i els recursos disponible per a fer-ne front.

La primera part de la sessió inclourà un diàleg entre Núria Vergés, Doctora en Societat de la Informació i del Coneixement per l’Internet Interdisciplinary Institut de la UOC; i Eugènia Siapera, professora i investigadora en temes de periodisme, social media, diversitat cultural a la University College de Dublin.  En la segona part l’advocada penalista experta en igualtat de gènere i drets humans, Laia Serra presentarà el recurs  “Claus jurídiques per a professionals envers les violències masclistes digitals”.

Manifest unitari

Un any més, la Diputació s’adhereix al Manifest 25N en motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, junt amb la Delegació del Govern, la Generalitat de Catalunya, les diputacions de Girona, Tarragona i Lleida, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. La diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret, i la diputada de Polítiques d’Igualtat, Alba Barnusell assistiran a la convocatòria ciutadana de minut de silenci a la plaça de Sant Jaume, el mateix dimecres 25 de novembre a les 12 h.

Els municipis, motors en l’erradicació de la violència masclista

Durant els mesos de novembre i desembre es preveu realitzar 58 accions de sensibilització als municipis de la província, en el marc del suport en temes d’Igualtat, lluita contra les violències masclistes i LGTBIfòbia als ens locals. També s’actualitza, un any més, els recursos documentals (llibres, còmics, cinema, contes, música) en temàtica de violència masclista oferts des de la Biblioteca Virtual

La Diputació de Barcelona ofereix finançament, suport tècnic, recursos i formació als ens municipals per erradicar la violència masclista i avançar cap a una societat més justa i igualitària. En aquest sentit, col·labora activament amb els ajuntaments en l’elaboració de protocols d’actuació davant l’assetjament sexual en espais públics d’oci i en l’elaboració de plans d’igualtat de gènere.  A tenor de la irrupció de la pandèmia per la COVID19, la Corporació va engegar un servei telemàtic de consultes, suport i assessorament adreçat a professionals dels serveis territorials d’atenció a les dones i a les violències masclistes, , amb una resposta ràpida en menys de 24h.

Més informació en aquest enllaç