Dracs i dragonets, simbologia modernista

Coincidència insòlita

Museu de Terrassa / Casa Alegre
Terrassa, del 5 de maig al 7 de juny

Museu Cant Tinturé. Col·lecció de rajola de mostra Salvador Miquel
Esplugues de Llobregat, del 10 de juny al 15 de juliol


 

El Modernisme va trobar en l'arquitectura la seva representació artística més completa. Els arquitectes entenen els edificis com una obra d'art total i valoren per igual estètica i funcionalitat. Per aquest motiu, les arts aplicades o decoratives -ceràmica, vidre, forja i d'altres arts d'ofici- recuperen la importància que havien perdut a causa de la industrialització i afegeixen així ornamentació a l'estructura arquitectònica.

A part d'això, el Modernisme es caracteritza pel dinamisme en les seves formes, el predomini de la línia corba i la utilització de motius orgànics, és a dir, inspirats en la natura. Totes aquestes característiques es fan paleses en les peces que aquí presentem, una rajola i un respirall amb la forma dinàmica i corbada de dos dragonets. El simbolisme del drac és ambivalent. En els pobles occidentals representa aspectes negatius, amb gran poder diabòlic i dominador dels quatre elements (sorgeixen de la terra o el mar, és capaç d'escopir foc i volar per l'aire). En canvi, per a les civilitzacions orientals, el drac és un poder celestial, símbol de la pluja i el tro que garanteix la germinació vegetal. En aquest cas, el més probable és que aquests dragonets apareguin com la representació terrenal dels dracs en la mitologia medieval (Sant Jordi i el drac). Les llegendes medievals i la mística a la natura són una de les temàtiques més importants dins de l'imaginari modernista.

Museu de Terrassa / Casa Alegre
Carrer de la Font Vella, 29-31
08221 Terrassa

Nom: Respirall
Identificació i inventari: Museu de Terrassa, 16571
Lloc execució: desconegut
Cronologia: 1914
Tècnica: Ceràmica Vidriada emmotllada
Procedència: Antic Magatzem Marcet i Poal
Dimensions:30 x 7,5 cm

Museu Can Tinturé. Col·lecció de rajola de mostra Salvador Miquel
Carrer de l'Església, 36
08950 Esplugues de Llobregat

Nom: Drac
Identificació i inventari: FTLB nº36
Lloc execució: Desconegut
Cronologia: Desconeguda
Tècnica: Ceràmica Vidriada emmotllada
Procedència: Fons Taller Lluís Brú
Dimensions: 19,5 x 4 cm

El respirall seleccionat per aquestes coincidències insòlites formava part de l'estructura de l'antic magatzem Marcet i Poal de Terrassa, realitzat per l'arquitecte Josep Maria Coll i Bacardí i inaugurat el 1914. D'aquesta obra en destaca precisament l'ornamentació ceràmica de la cornisa i les obertures i reixes dels balcons, de marcat to modernista. Actualment l'edifici, totalment restaurat, acull el Patronat Municipal d'Educació. El respirall presenta una forma circular amb un motiu zoomòrfic al centre: un llangardaix o dragonet de cos allargat. Aquest element, fet en ceràmica vidriada, a més de tenir la funció de ventilar l'edifici, se'ns mostra com un element més que completa l'ornamentació.

La segona peça és una rajola de relleu vidriada, utilitzada per al revestiment ornamental d'edificis. La rajola està vernissada en color crema, que li atorga un aspecte brillant. El motiu principal de la peça mostra un llangardaix envoltat d'una corona vegetal. En la boca de l'animal hi apareix un orifici que, aparentment, tenia la funcionalitat de sortida d'aigües. Aquesta rajola es conserva en els fons del Museu Can Tinturé d'Esplugues, provinent del taller de Lluís Brú, encara que se'n desconeix l'autoria exacta. Lluís Brú (Ondara, Marina Alta 1868 - Barcelona 1952) va ser un reconegut mosaista i escenògraf modernista. Els seus treballs en el disseny de rajoles per a la fàbrica Pujol i Bausis - La Rajoleta - d'Esplugues de Llobregat varen tenir un gran èxit i bastiren diferents edificis dels més importants arquitectes de l'època: Gaudí, Domènech i Montaner o Puig i Cadafalch. Gran part de les cases modernistes que es troben a Terrassa conserven elements ceràmics produïts a la fàbrica Pujol i Bausis.


Drac de l'entrada principal del Parc Güell de l'arquitecte Antoni Gaudí