16/11/2022 19:38 h.
Finalitza, amb gran èxit de participació, la Jornada "Liderazgo municipal con la Agenda 2030"
La Jornada “Liderazgo municipal con la Agenda 2030”, que ha tingut lloc el 14, 15 i 16 de novembre al Paranimf de la Diputació de Barcelona, ha finalitzat amb la participació en la cloenda de la secretària d’Estat per a l’Agenda 2030 del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, Lilith Verstrynge, la vicepresidenta quarta i diputada de Polítiques de Participació, Agenda 2030 y ODS, Núria Parlon, i el president de la Xarxa d’Entitats Locals per a l’Agenda 2030 de la FEMP, José Hila.
Durant la Jornada, que ha comptat amb la participació d’un elevat nombre d’electes locals de tot el territori espanyol, es va fer palesa la responsabilitat i el paper decisiu que tenen els governs locals en aquest moment crucial, remarcant la importància d’actuar des de l’acció local cap a l'acció global.
Els governs locals, els més propers a la ciutadania, són qui més coneix els problemes i necessitats de la ciutadania i, per això, la seva capacitat d’incidència resulta clau. També es va remarcar l'oportunitat de connectar els grans reptes globals a què s'enfronta la humanitat amb una acció de govern municipal veritablement transformadora i, per fer-ho, l’Agenda 2030 constitueix el veritable full de ruta.
Les conclusions de la Jornada remarquen l’important paper dels ens locals en l’assoliment de l’Agenda 2030
Les conclusions, presentades per la vicepresidenta quarta, Núria Parlon, acompanyada per Olga Arnau, presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, i Carmina Ballester, alcaldessa d’Onda (Castelló), es van concretar en una aposta clara dels ens locals per intensificar el seu treball per a:
1. Defensar el paper central del municipalisme i institucionalitzar la nostra participació als espais de presa de decisions per aconseguir la transformació que ens demana l'Agenda 2030.
2. Impulsar aliances per a la sostenibilitat en tots els àmbits i nivells de govern, basades en el respecte dels principis de subsidiarietat i en col·laboració i concertació amb altres agents territorials.
3. Promoure institucions locals eficaces, transparents, innovadores i cocreadores de valor públic, capaces d'oferir a la ciutadania serveis públics accessibles i de qualitat amb criteris sostenibles, responsables i alineats amb els ODS.
4. Transformar i construir polítiques públiques des de la coherència, integralitat i multidimensionalitat de les mateixes, establint un cercle virtuós entre les dimensions econòmica, mediambiental i social.
5. Fomentar espais institucionals oberts a la participació ciutadana, millorant la presa de decisions i fomentant la col·laboració amb la societat civil en la definició, implementació i avaluació de polítiques públiques sostenibles.
6. Situar l'equitat i la no discriminació al centre de l'acció, abastant no només els drets econòmics i socials, sinó també els drets civils, polítics i culturals, analitzant les causes de les desigualtats i buscant-hi solucions.
7. Garantir la igualtat entre homes i dones, i combatre la violència contra les dones en tots els àmbits i entorns, capacitant-les i empoderant-les perquè tinguin les mateixes oportunitats.
8. Combatre la desinformació, especialment en els joves, promovent des dels nostres municipis una informació veraç i responsable, conscienciant sobre el nostre entorn i educant en valors i drets democràtics, creant així una societat crítica i empoderada.
9. Mesurar l'avenç dels resultats de les nostres polítiques i serveis públics en clau de sostenibilitat, dotant-nos dels recursos necessaris per crear sistemes d'avaluació que ens orientin cap a la millora i permetin la rendició de comptes.
10. Treballar intensament per accelerar el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, tenint en compte que som a l'equador des de l'aprovació de l'Agenda.