El Masnou avança en l'estudi del gas radó als edificis municipals

Comparteix
Centre d‘interpretació de la mina d’aigua

31/03/2025

Centre d‘interpretació de la mina d’aigua

 

 

L'Ajuntament del Masnou ha presentat els resultats del segon estudi sobre la concentració de gas radó en diversos edificis municipals, una acció que forma part del compromís del consistori per garantir la seguretat i la salut de la ciutadania. L'estudi, dut a terme per la Diputació de Barcelona a instàncies del consistori masnoví, s’ha realitzat entre octubre de 2024 i gener de 2025 per l'empresa ACPRO i ha avaluat la presència d'aquest gas radioactiu en un total de 17 instal·lacions municipals.

El gas radó (222Rn) és un element radioactiu que prové de la descomposició de l’urani present al subsol i pot acumular-se en espais interiors si no hi ha una ventilació adequada. La inhalació en altes concentracions s'associa a un increment del risc de càncer de pulmó, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A més, gairebé tota la comarca del Maresme és un dels territoris de l’Estat espanyol que, per les seves característiques geològiques, té més risc de concentració de radó i on és més probable trobar edificis amb nivells elevats d’aquest gas. Per aquests motius, l'estudi segueix les recomanacions del Reglament sobre protecció de la salut contra els riscos de les radiacions Ionitzants, aprovat pel Reial decret 1029/2022, que estableix un nivell de referència de 300 Bq/m³ per als espais interiors.

Els resultats indiquen que la majoria d’edificis analitzats presenten nivells inferiors a aquest límit. No obstant això, s’han detectat dues ubicacions on els nivells superen el valor establert: un dels magatzems del soterrani de l’Escola Rosa Sensat (322 Bq/m³) i un arxiu situat al soterrani de l’edifici municipal de la plaça de la Igualtat (935 Bq/m³). Aquestes zones, tot i tenir una ocupació baixa, requereixen mesures correctores per reduir els nivells de radó. Segons el protocol establert, aquestes accions poden incloure la millora dels sistemes de ventilació o la implementació de sistemes de despressurització del terreny.

En aquesta segona fase d’estudi també s’han revisat els edificis on es van implementar mesures correctores després de la primera campanya de detecció de gas radó. Els resultats han estat positius, amb reduccions significatives en espais com el despatx del casal de la gent gran de Can Mandri (de 414 a 101 Bq/m³), el vestidor dels treballadors i treballadores del Complex Esportiu Municipal (de 512 a menys de 10 Bq/m³) i algunes dependències de la Policia Local (de 287 a 66 Bq/m³ a l’oficina d’atenció al públic i de 178 a 61 Bq/m³ al despatx del sergent).

Aquest estudi ha seguit una metodologia rigorosa basada en la col·locació de detectors passius de traces nuclears (Radtrak3®) en punts estratègics de cada instal·lació. Aquests dispositius han permès obtenir una mitjana anual representativa de la concentració de radó en cada espai. En total, s’han instal·lat 139 detectors.

El consistori continuarà realitzant controls periòdics per assegurar la qualitat de l’aire als equipaments municipals. Un cop aplicades les mesures correctores, es duran a terme més avaluacions per verificar l’eficàcia de les intervencions i garantir que els espais municipals es mantinguin dins dels límits de seguretat establerts.

Aquest text és una reproducció de la notícia publicada el 19 de març de 2025 al web de l'Ajuntament del Masnou.