Més de 350 persones participen en la tercera edició del Congrés Qualitat de l’Aire

Comparteix
Representants de la Taula institucional

09/11/2023

Representants de la Taula institucional

Els passats 26 i 27 d’octubre es va celebrar a Sabadell el 3r Congrés Qualitat de l’aire, coorganitzat per la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i l’Ajuntament de Sabadell, amb una xifra rècord d’inscrits de més de 400 persones i prop de 100 ponents especialistes del sector.

En la taula institucional de l’obertura, el diputat de l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, Marc Serra Solé, va afirmar que «Congressos com aquest ens recorden quina és l'evidència científica i la necessitat que les institucions la incorporin a les polítiques públiques». En la mateixa línia, Serra Solé també va fer referència al coratge necessari perquè les institucions defensin la perspectiva dels experts: «És el moment d'accelerar la transició ecològica. No podem retardar més la implementació d'unes mesures que tenen l'aval massiu de la ciència».

A més de coorganitzar el Congrés, la Diputació de Barcelona va dinamitzar dues taules rodones, una sobre experiències locals en qualitat de l’aire i una altra sobre l’avaluació i la normativa de la gestió d’olors, coordinades per l’Oficina Tècnica d'Avaluació i Gestió Ambiental. Podeu accedir a les presentacions als enllaços de cada sessió.

En la sessió sobre Experiències locals d’interès o destacades en qualitat de l'aire es va donar veu a diversos ajuntaments per compartir experiències exitoses en la gestió de la qualitat de l’aire. Des de l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts es va explicar la problemàtica de la crema de restes vegetals agrícoles en entorns urbans, l'actual regulació fruit de la Ley de residuos, i el protocol de gestió que aplica l'ajuntament. Per part de l'Ajuntament de Terrassa es va presentar la nova ordenança reguladora de la futura Zona de Baixes Emissions. En representació de Granollers, va intervenir l'entitat Granollers Pedala que va explicar el sistema de distribució urbana de mercaderies d'última milla en bicicleta, un model de ciclologística. I finalment, l'Ajuntament de Valladolid va compartir les accions derivades del seu Pla en situacions d'alerta per contaminació, amb especial èmfasi a la peatonalització del centre urbà.

 

En la segona taula es van explicar diverses eines per gestionar els problemes de contaminació per olors. Inicialment, es va incidir en la gestió municipal d'olors a partir de l'actual normativa general i, posteriorment, de la mà del David Casabona, cap de l’Oficina d’Avaluació i Gestió Ambiental, es va presentar una proposta d'ordenança municipal d'olors amb la qual ja es treballa des de fa anys a la Diputació de Barcelona. Casabona va incidir en la part tècnica de la normativa, i va apuntar que «volem parlar d'uns valors límits clar i d’una metodologia contrastable i econòmica», i també va afirmar que amb la proposta de nova llei «es vol responsabilitzar les activitats de l'impacte negatiu que tenen sobre la ciutadania». Es va tancar la taula parlant de l’olfactometria dinàmica de camp, un instrument que es va començar a usar el 2008, que està donant bons resultats i que sorgeix com a alternativa als models de dispersió.

 

Si voleu rebre més informació sobre el suport que es dona des de l’oficina als ens locals podeu contactar amb l’Oficina Tècnica d'Avaluació i Gestió Ambiental a ot.avga@diba.cat.

Finalment, també es va presentar l'exposició itinerant Respira!, disponible per a qualsevol municipi de la província de Barcelona.

Us informem que podeu accedir a tots els resultats del 3r Congrés Qualitat de l'aire 2023 a:

Vídeoshttps://www.congresaire.cat/videos-2023

Fotografies: https://www.congresaire.cat/fotografies-2023

Presentacions: a la pestanya de cada sessió del programa.

Premsa: https://www.congresaire.cat/congres-2021-premsa