Barcelona, capital del residu zero durant dos dies


27/03/2025
La segona edició del Festival Residu Zero ha tingut lloc a Palo Alto a Barcelona el 26 i 27 de març de 2025. L’esdeveniment s’emmarca en el Dia Mundial del Residu Zero que, després de l’aprovació per unanimitat a l’Assemblea General de les Nacions Unides el 2022, se celebra cada 30 de març i enguany posa l’accent en els residus tèxtil i la moda, després que, en només deu anys, el consum de moda a Europa s’ha incrementat en un 63 %.
Organitzat per la fundació independent sense ànim de lucre Rezero i la xarxa europea Zero Waste Europe (ZWE), compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona i el fet d’haver-ne exhaurit les entrades confirma que, durant dos dies, Barcelona s’ha convertit en la capital del residu zero. No és casual que Marc Serra hagi dit que el Festival Residu Zero “posa en valor a Barcelona i Catalunya al mapa.”
En aquest sentit, l’obertura institucional ha estat a l'altura de l’ocasió perquè ha comptat amb la intervenció en vídeo de Jessica Roswall, comissària de Medi Ambient, Resiliència a l’Aigua i Economia Circular Competitiva de la Comissió Europea per, a continuació, parlar per aquest ordre: Sonsoles Letang - Directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya -, Marc Serra - President delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona-, i Carlos Vázquez - Director de serveis de neteja i gestió de residus de l’Ajuntament de Barcelona-.
A part de les referències als temps convulsos compartides amb diversos ponents, Marc Serra ha defensat “el compromís amb l’evidència científica i la voluntat de treballar en l'àmbit europeu i amb ambició climàtica suficient” i ha finalitzat la seva intervenció recordant la cita de la infermera i activista nord-americana Terry Swearingen: “Vivim a la terra com si tinguéssim un altre planeta al que anar”. És evident que “cal una transformació profunda dels nostres hàbits, per consumir menys, donat que els ajuntaments destinen fins al 10 % dels pressupostos a gestionar residus”. Així mateix, Carlos Vázquez va recordar que, segons l’informe Potencial econòmic de la gestió de residus a Espanya elaborat per la Fundació Fòrum Ambiental, el valor afegit brut (VAB) dels residus a Espanya representa el 4,9 % del VAB industrial a Espanya, amb uns ingressos d’explotació equivalents a 41.279 M€.
Tot seguit, i abans d’arrencar el complet programa previst, el filòsof de la ciència i assagista Jordi Pigem ha delitat el públic assistent amb la conferència Entendre i protegir el prodigi de la vida, que ha conclòs convidant a escoltar el batec de la vida en totes les seves formes, com van fer Plató, Hegel i els pobles indígenes, entre altres, i a cuidar la terra com cuidem a les persones que estimem. Abans de la primera pausa del matí, William Neale - Assessor en Economia Circular i Creixement Verd de la Comissió Europea- i Esra Tat – Directora executiva de Zero Waste Europe (ZWE) han explicat en quin punt ens trobem a Europa respecte al residu zero.
A més de ponències a càrrec de figures rellevants com Joan Marc Simon de Zero Waste Europe, en paral·lel s’han organitzat tallers per proporcionar al públic espais per a la col·laboració i l'aprenentatge eminentment pràctic (i poder passar a l’acció) amb el medi ambient, l’economia, la salut i el consum com a eixos temàtics. També, i alineat amb l’objectiu de promoure una societat lliure de residus, més justa i inclusiva, les persones assistents podien visitar l’espai lab per experimentar com es viu a la casa del futur.
Finalment, i coincidint amb el 20è aniversari de Rezero, aquesta celebració ha anat acompanyat de l'entrega dels Premis Rezero Catalunya en què Elisenda Realp, coordinadora de l'Àrea d'Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, ha lliurat el guardó de la categoria Administració pública al Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’Ajuntament de Tremp i l’Ajuntament de la Pobla de Segur per fomentar la reutilització d’envasos en petits productors i comerços locals amb un projecte pioner a Catalunya.