Barcelona 1714

12/02/2018 -08/03/2018

Edifici del Rellotge del Recinte de l’Escola Industrial. Comte d’Urgell 187. Barcelona

  • General
Comparteix
Barcelona 1714
El Memorial 1714 us ofereix una mostra de la seva activitat durant el darrers trenta tres anys, en pro del desvetllament de la consciència històrica del catalans . Aquesta mostra s’emmarca en un projecte més ampli de divulgació de tres períodes de la història com són el dels Comtes –Reis, el de la Guerra de Successió i el de la Mancomunitat Catalunya. Per a la seva realització s’utilitzen tres formats de presentació : el d’ exposicions temàtiques en plafons de dues dimensions, el de figures i diorames de tres dimensions i també el de conferenciants presencials. El conjunt de la proposta per la bellesa i dignitat de les peces mostrades així com per la vàlua i el lideratge dels conferenciants, representa un aplec d’elements òptim per assolir el propòsit de difusió de l’objectiu proposat. La Mostra s’inaugurarà el dia 12 de febrer de 2018 festivitat de santa Eulàlia patrona de la ciutat que enllaça amb una de les nostres tradicions més antigues de Barcelona. L'edifici del Recinte Escola Industrial, acollirà tots els actes programats i això ens lliga amb una de les mes destacades iniciatives de la Mancomunitat de Catalunya com va ser l’Escola Industrial per la seva transcendència social i econòmica.

Contingut

Tindreu la possibilitat de veure per primer cop fora de la social del Memorial 1714 uns diorames fets per Jaume Serra Vidal que es mostren el entre d’altres del Tractat d’Utrecht segons la portada del l’Almanac de Paris de 1713, els que suggereixen el llibre Born 1714 Memòria de Barcelona del catedràtic Francesc –Xavier Hernández Cardona. Diorames de les Reials Guàrdies Catalanes, de l’Exèrcit de Catalunya de 1713-1714 i de la Coronela de Barcelona.

Hi haurà exposada la bandera processional dedicada a Santa Eulàlia. Va ser feta entre els anys 2014 i 2015, segons projecte dels socis Antoni Bargalló Pich i Francesc Vives Sicília.

Durant el període de la mostra, es disposarà de tres exposicions :

  • Barcelona 1714, Jacques Rigaud : Crònica de tinta i Pólvora. Un estudi crític de sis dels més famosos gravats de la Guerra de Successió, on és conclou que són una obra de didàctica per explicar com s’ expugna una plaça fortificada segons la teoria militar del marquès de Vauban .
  • El Regne de Catalunya fins a 1714... Es mostren fets de la nostra història reconeguts per la historiografia oficial, però desconeguda pel gran públic i que obren el pas a noves hipòtesis. 
  • ’Intent d’Anorrear un Poble 1714-1725, aportació feta sobre la repressió en base a la documentació original de l’Arxiu de Simancas, recollida pels professors i socis del Memorial 1714 Antoni Muñoz i Josep Catà.

Galeria d'imatges

Tipus d'exposició

  • Temporal
  • Commemorativa

Activitats vinculades

El dia 13 de febrer a les 7 del vespre el Doctor en Història i catedràtic de didàctica des ciències socials de la Universitat de Barcelona Francesc Xavier Hernández Cardona, investigador de la història i en especial de la Guerra de Successió, ens parlarà de 'La Guerra de Successió i el Setge de Barcelona de 1713-1714: Una visió actual'.

El dia 23 de febrer a les 7 del vespre, Miquel Crusafont Sabater, Doctor en Història, enginyer industrial, titulat en museologia, president de la Societat Catalans d’Estudis Numismàtics, ens parlarà sobre el tema : 'Present i Futur de l’ Institut d’ Estudis Catalans'.