Servei de Gestió de Parcs Naturals 

El Servei de Gestió de Parcs Naturals (SGPN) té per objecte preservar els valors naturals i culturals de la Xarxa de Parcs Naturals (XPN) mitjançant la gestió activa, en equilibri amb el desenvolupament socioeconòmic i l’ús social del territori, en aliança amb el món local i la resta d’agents públics i privats presents en el territori, amb criteris d’eficàcia i eficiència.

Objectius

  • Vetllar per l’aplicació de la legalitat vigent en l'àmbit dels espais naturals protegits i tenir cura del manteniment dels valors naturals, paisatgístics, culturals i patrimonials dels parcs.
  • Desenvolupar accions adreçades a la conservació, al foment de la participació, al desenvolupament socioeconòmic i a l'ordenació de l'ús públic i a l'educació ambiental.
  • Establir nous instruments de planificació, en referència, principalment, a plans de protecció del medi natural i del paisatge.

La Xarxa de Parcs Naturals

La XPN de la Diputació de Barcelona està composta per 14 espais protegits d'alt valor paisatgístic, ecològic, cultural i patrimonial, sota les figures de parcs naturals, parcs o espais d’interès natural. Integrada en el seu conjunt per 103 municipis que apleguen alhora el 70 % de la població de Catalunya i que, amb 102.772,5 ha de superfície de gestió, representa el 22 % de la superfície de la província.

L’estructura del SGPN està formada per les onze direccions dels espais protegits de la XPN de la Diputació de Barcelona:

El Parc Fluvial del Besòs es gestiona per encomanda de gestió; el Parc Natural de la Serra de Collserola i el Parc Agrari del Baix Llobregat formen part de la XPN, però no es gestionen des de la GSEN.

Estructura orgànica

Tècnic assessor de gestió de parcs naturals

Dona suport a la cap del Servei en les tasques de coordinació, planificació i comunicació de les direccions dels parcs.

Secció d’Ús Públic i Educació Ambiental, amb dues unitats: d’Ús Públic i d’Educació Ambiental

Centralitza les funcions tècniques en aquestes matèries per a tots els parcs, amb una Unitat d’Ús Públic i una Unitat d’Educació Ambiental, dependents.

Coordina els programes culturals Viu el parc i Poesia als parcs, els programes pedagògics Viu el parc escolar i Coneguem els nostres parcs, a més de la xarxa de Centres de documentació i el programa Parcs i biblioteques, naturalment!

Dona suport en matèria d’accessibilitat als parcs i de sistemes de qualitat (Q i Biosphere) i planifica i dissenya la formació necessària en l’àmbit de l’ús públic i l’educació ambiental per a tota la XPN, a més d’accions de l’àmbit de l’educació ambiental de caràcter transversal (propostes d’Aprenentatge i Servei i Servei Comunitari, Dia Europeu dels Parcs i jornades tècniques).

Subsecció de Conservació

Integra les funcions de desenvolupament de programes i de mesures destinades a preservar, millorar, restaurar o recuperar la biodiversitat i el patrimoni natural i cultural. Per tal de garantir la transversalitat i homogeneïtat d’aquests programes, mesures i accions, duu a terme tasques d’anàlisi, planificació, coordinació, seguiment i avaluació comunes en els espais naturals de la XPN.

També col·labora amb els programes de suport a la recerca i de seguiment dels indicadors que permeten avaluar l’assoliment dels seus objectius.

Subsecció de Planificació Territorial, amb una Unitat de Planificació i Urbanisme

Integra la planificació i la gestió territorial, un dels principals reptes en aquest nou mandat: posar les bases per iniciar la revisió i la modificació de tot el planejament que sustenta la XPN, i donar suport als municipis a nivell de gestió del medi natural i del sòl no urbanitzable.

Unitat de Desenvolupament Socioeconòmic

Impulsa les activitats relacionades amb les noves formes de desenvolupament sostenible: la Carta Europea de Turisme Sostenible, les accions d’Economia Verda i Circular, i el Foment de productes de Proximitat amb accions comunes i coordinades dins de l’àmbit dels parcs.