Projectes europeus

La Gerència de Serveis d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona participa en diversos projectes europeus:

Life eCOadapt50

Projecte europeu d’adaptació al canvi climàtic liderat per l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona i en el que participen 25 socis públics i privats, entre els quals la Xarxa de Parcs Naturals. Amb una durada fins al 2030, està enfocat a la cocreació d’una acció estratègica per a l’adaptació al canvi climàtic dels territoris i l’economia local en 19 àrees de Catalunya. Continua l’acció iniciada en el Life Clinomics.


Stonewallsforlife

Finançat en el marc del programa LIFE Adaptació al canvi climàtic, té per objecte demostrar com una antiga tecnologia, els murs de pedra seca, es pot utilitzar eficaçment per millorar la resistència del territori al canvi climàtic. El projecte mostra els beneficis ambientals, socials i econòmics de la restauració de murs de pedra seca abandonats en dos territoris fràgils però peculiars: el Parc Nacional de Cinque Terre (Itàlia) i el Parc del Garraf. 


També ha participat en aquests projectes que ja han finalitzat:

Life Tritó Montseny

Projecte (2016-2022) que va néixer de la necessitat de protegir el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), que es troba en estat crític de conservació. Va constar d’una cinquantena d'accions per garantir la conservació d'aquesta espècie endèmica i el seu hàbitat al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, així com en tres centres de cria. La Diputació de Barcelona va coordinar el projecte, amb els socis de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, el Zoo de Barcelona i Forestal Catalana SA. 


Life Clinomics

Projecte (2016-2019) que tenia com a objectiu augmentar la resiliència de les entitats locals mediterrànies a través de la intervenció en tres territoris (Terres de l’Ebre, Alt Penedès i Parc Natural del Montseny – Reserva de la Biosfera) i en diferents activitats econòmiques (turisme, pesca, agricultura i forestal).


Life Climark

El projecte CLIMARK tenia com a principal objectiu contribuir en la mitigació del canvi climàtic i augmentar la capacitat d’embornal dels boscos mediterranis promovent la seva gestió forestal multifuncional i mitigadora amb la creació d’un mercat de crèdits climàtics. Hi va participar el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.


Alguns parcs han format part dels territoris d'aquests projectes:

Life Biorgest

Diversos parcs de la Xarxa de Parcs han estat territoris d’aquest projecte de millora de la biodiversitat als boscos mediterranis a través de la gestió forestal. Al llarg de cinc anys (2019-2023) s’han realitzat desenes d’actuacions en més de 200 hectàrees demostratives de Catalunya i Occitània, per posar a prova la capacitat dels boscos multifuncionals d’incrementar la seva biodiversitat i d’influir en els processos de maduresa dels boscos.  


Life Mixforchange

El projecte tenia com a objectiu general contribuir a l’adaptació i a una major resiliència dels boscos mixtes subhumits mediterranis d’Europa davant el canvi climàtic, afavorint la seva conservació i el manteniment de les seves funcions productives, ambientals i socials.


Next Generation

 

La Gerència treballa en diversos projectes finançats pel programa europeu Next Generation.

Turisme sostenible

 

El Parc Natural del Montseny, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el Parc del Garraf, el Parc d’Olèrdola, el Parc del Foix i el Parc de la Serralada Litoral són els beneficiaris dels 2 milions d’euros del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació- PSTD Espais naturals i turisme sostenible, concedit en el marc de la segona convocatòria extraordinària de PSTD finançada per la Unió Europea amb fons Next Generation dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. + info


Reserves de la Biosfera

 

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va obrir el 2022 la convocatòria de les subvencions per al finançament d’actuacions a les reserves de la biosfera a Catalunya, la del Montseny i la de les Terres de l’Ebre, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb fons Next Generation. S’hi podien acollir els òrgans de gestió, ajuntaments, entitats locals, associacions, universitats i entitats d’investigació, entre d’altres, i també es va obrir una convocatòria per a les empreses.+ info


La Mata

 

La masia de la Mata, a Mura, serà un centre de seguiment, divulgació i recerca ambiental. La casa, que acull als coberts la seu del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, ha rebut una ajuda del fons Next Generation de la Unió Europea per executar la primera fase del pla director. + info