21/07/2017 13:32 h.

Sant Andreu de Llavaneres compta amb un nou Servei de Mediació Ciutadana per millorar la convivència

Comparteix

Servei de Mediació de Sant Andreu de Llavaneres

Servei de Mediació de Sant Andreu de Llavaneres

El diputat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputacio de Barcelona, Antoni Garcia, i l'alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Joan Mora, han inaugurat aquest matí el Servei de Mediació Ciutadana d’aquest municipi, que s’ha posat en marxa amb la col·laboració de la Diputació. Garcia ha assenyalat que "l’experiència de tots aquests anys ens ha fet constatar la utilitat de la mediació com a via alternativa per gestionar conflictes i com a eina per a la millora de la convivència als nostres pobles i ciutats".

El Servei de Mediació de Sant Andreu de Llavaneres, que funciona des de final de juny, participa del Programa de Mediació Ciutadana de la Diputació de Barcelona, que aporta recursos econòmics i tècnics per garantir aquest servei als municipis.

El nou servei de Sant Andreu de Llavaneres, que ha estat presentat avui pel segon tinent d’alcalde, Joan Ruval, vol aconseguir descongestionar els serveis policials del municipi i els serveis judicials de Mataró, promoure hàbits socials de diàleg i la participació ciutadana, i estalviar recursos públics.

 

Programa de Mediació Ciutadana de la Diputació de Barcelona

La Diputació va posar en marxa fa més d’11 anys el seu Programa de Mediació Ciutadana, amb la voluntat de promoure aquesta via –alternativa a la via judicial- que s’ha demostrat  útil per a la resolució de conflictes i, per tant, per millorar la convivència a pobles i ciutats.

Amb el servei de de Sant Andreu de Llavaneres ja són 46 els serveis municipals o comarcals de mediació ciutadana creats i mantinguts amb el suport de la Diputació (43 serveis d’ajuntaments, incloent-hi Sant Andreu de Llavaneres, i 3 de consells comarcals –Berguedà, Anoia  i Osona-). La corporació compta també amb un servei de mediació itinerant, que posa a disposició d’aquells municipis que no tenen servei propi, de manera que es dona cobertura a tota la demarcació de Barcelona.

El Programa de Mediació Ciutadana de la corporació té com a objectiu fer arribar la mediació en conflictes de convivència a la ciutadania, de forma gratuïta. S’atenen més de 5.000 casos l’any, la majoria dels quals tenen a veure amb conflictes veïnals (66%); familiars (12,3%), activitats econòmiques (7%) i ús  de l’espai públic. Actualment, el pressupost anual del programa és d’1,2 MEUR.

A part de l’atenció de casos, un altre eix important de treball del programa de mediació de la Diputació és el de la sensibilització de la ciutadania, i especialment de joves i infants, vers la cultura del diàleg i la mediació.

La mediació és una eina de gran utilitat pels ens locals per abordar conflictes de convivència, tant entre dues parts com entre grups més amplis de persones; facilita que no es trenquin els vincles entre els veïns i que no es cronifiquin o esdevinguin més greus els problemes que tenen una via de solució amb el diàleg.

 

Serveis de Mediació al Maresme

A la comarca del Maresme, els ajuntaments d’Arenys de Munt, Premià de Mar, Mataró i Malgrat de Mar també tenen servei propi de mediació ciutadana.