05/07/2017 16:03 h.

Josep-Ramon Mut visita l’Anella Verda de Gandia, exemple de recuperació de l’espai públic

Comparteix

Anella verda de Gandia

Anella verda de Gandia

L’Anella Verda de Gandia és un espai de referència i que serveix d’exemple per a altres ciutats, pel conjunt d’actuacions de recuperació d’uns espais periurbans i integrar-los en un ús públic i de verd urbà i per la millora la qualitat de vida pels habitants de conurbacions urbanes. Avui el diputat d’Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, ha visitat aquests projectes de l’Anella Verda de Gandia i conèixer la seva experiència com espai públic i de verd urbà, i ha mantingut una reunió de treball amb l’alcaldessa, Diana Morant.

 

La ciutat Gandia, al País Valencià, té una gran riquesa natural amb ambients molt variats que combinen zones de muntanya, zones fluvials, una plana de transició amb conreus amb zones humides i zones litorals encara verges. Tot i la pressió urbanística i agrícola, bona part del territori s'han pogut recuperar o estan en procés de recuperació, ja que la intenció municipal és poder ordenar-los i comunicar-los per conformar una anella verda al voltant de la ciutat. Aquesta anella ha de servir per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i preservar el ric patrimoni natural i des de fa 30 anys l’Ajuntament treballa en aquest sentit.

Després de la visita, Josep Ramon Mut que volgut destacar que "l'aposta per l'anella verda és una aposta que es pot exportar a viles mitjanes envoltades de recursos ecològics i no viure d’esquenes a ells sinó integrar los al seus entorns urbans". En aquesta línia, Mut ha assenyalat que des de la Diputació de Barcelona "hem vingut a aprendre de la vostra experiència i amb la possibilitat de treballar plegats i adoptar sinergies per exportar models com aquest". Mut també ha afegit que "tots els projectes de l’anella verda són interessants però m ha semblat molt espectacular la recuperació dels marjals, que han passat de ser camps de tarongers a aiguamolls".

Dins de l’Anella Verda de Gandia s’impulsen diversos projectes com els ullals de Perla i de l'Estany, de restauració d'una zona humida que actualment és un dels elements fonamentals de l'Anella Verda, amb el centre d'interpretació que hi ha on se situa l'oficina de l’espai i el centre d'educació ambiental municipal i de visitants, a més de la platja de l'Auir, un domini marítim de 2,2 km de llarg i 100 metres d'ample.

En l'espai de l’Anella Verda hi ha també el castell de Bairen i l’ermita de Santa Anna, de propietat municipal, que conformen elements fixes de l’espai, així com els jardins de Joan Pellicer, un espai recuperat en forma de passeig al voltant del riu Serpis que connecta la ciutat amb el riu, l’espai de custòdia de la Falconera i el taller d'ocupació Sendes Urbanes de Gandia que va per la segona edició i dona feina a 36 persones amb la restauració del paisatge periurbà.