El paper de les urbanitzacions

Comparteix

Josep-Ramon Mut

12/11/2018 11:20 h.

Primer van ser els nuclis antics; després, els barris; ara és el torn d’adequar i millorar les urbanitzacions mitjançant els instruments urbanístics de què disposem. Els que vivim a municipis que compten amb moltes urbanitzacions som plenament conscients de importància de millorar-les i, per això, fan falta eines que sovint no es materialitzen ni en una inauguració ni en una foto d’autoritzats somrients.

 

Parlem, per exemple, dels estudis previs i imprescindibles que requereixen els projectes de reparcel·lació i d’urbanització que el text refòs de la llei d’urbanisme preveu. Parlem, per exemple, dels estudis i anàlisi de la problemàtica de les urbanitzacions amb dèficits urbanístics. Parlem, en definitiva, de paper.

Aquesta feina que hem de fer a les urbanitzacions ara es farà, com no podia ser d’una altra manera, en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Hem signat, des de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, un conveni marc de col·laboració entre ambdues administracions que formalitza la relació ja existent en l’actualitat i impulsa el seu aprofundiment i ampliació. Aquest conveni, de quatre anys de durada, se centra en el desplegament territorial a la demarcació de Barcelona de les polítiques públiques d’ordenació del territori i urbanisme, i en la col·laboració i el treball conjunt –en el marc de les seves respectives competències- en relació a, entre d’altres, l’impuls en la definició i millora dels instruments per millorar i adequar les urbanitzacions amb dèficits urbanístics, i en el seu desplegament en el territori de la demarcació; la presència i participació mútua en grups de treball vinculats a la definició i implementació de les polítiques d’ordenació del territori i urbanisme en la demarcació de Barcelona; i l’intercanvi, l’elaboració i difusió d’informació i de coneixement associat a aquestes polítiques.

Es, tot plegat, una feina que s’acabarà concretant en estudis, anàlisis, projectes i informes; en definitiva, en paper. Però paper imprescindible, com a primer pas que és, perquè les nostres urbanitzacions s’adeqüin i es millorin, i es millori així la qualitat de vida dels que hi viuen.

 

Josep-Ramon Mut, diputat d'Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona