"Pars pro toto"

Comparteix

Glòria Colom

29/12/2023 10:22 h.

Aquesta expressió establerta a la Roma clàssica “pars pro toto” significa literalment “la part pel tot”. En una part d’un tot hi pots veure reflexada la totalitat. La ciència ens ha aportat proves d’això, demostrant que a cada cèl·lula del nostre cos hi ha la totalitat de la nostra informació genètica.

Darrerament penso que també a nivell social cada aspecte del nostre país reflecteix la totalitat de la nostra realitat. El cas de l’educació n’és un clar exemple: la situació del nostre sistema educatiu reflexa la complexitat de la nostra societat. L’escola reflexa les llengües maternes, els fluxos migratoris, el nivell de pobresa o riquesa, els nostres valors, els nostres interessos, els nostres defectes, les nostres capacitats, la nostra talla ètica, les nostres prioritats, la nostra època, les nostres addiccions, i el nostre estat emocional i de salut.

A més, com que tothom és conscient que l’educació són les llavors que ara sembrem per a tenir futures collites, hi projectem tots els desitjos futurs i de transformació.

Què fàcil és perdre’s en aquest munt de projeccions i desitjos! Potser més que aferrar-nos a objectius concrets, per a l’assoliment d’aquests, ens caldria aferrar-nos a metodologies contrastades de qualitat que ens assegurin que planifiquem, fem, avaluem i millorem. Seria fixar-se en el com per arribar al què, sense oblidar que al centre de tot hi ha d’haver les persones i els grans valors universals que són -segur- la llavor d’un món més humà.

 

Glòria Colom i Puigbò

Diputada adjunta d'Educació