Informació i participació

 INTRODUCCIÓ

Participació ciutadana en les polítiques públiques

La nova concepció de la participació situa la ciutadania en un estrat de major igualtat en relació a l’administració. Més enllà del dret d’intervenir en la definició i l’aplicació de les polítiques públiques des de la consulta i el retiment de comptes. Avançant cap a un model de govern relacional en què sovint és la pròpia ciutadania la que inicia la seva implicació en els afers públics (bottom-up) i alhora té una major incidència en els resultats.

La participació ciutadana és una eina transversal mitjançant la qual, a través de processos de consulta, deliberació, decisió, implementació i avaluació la ciutadania té un paper actiu en les diferents fases del projecte en qüestió. Ajuda a reforçar la democratització de la presa de decisions de l’àmbit públic.

Llegir +/-

Resulta de gran interès la incorporació de la percepció ciutadana de la salut en els processos de participació que es desenvolupen en els àmbits d’afectació més directa com el planejament urbanístic, l’espai públic i els equipaments. Amb l’objectiu de conèixer la percepció de la ciutadania respecte la salut de l’entorn urbà vinculat al projecte en qüestió; detectar fortaleses i debilitats que afecten la salut i cercar accions de millora per al benestar de la ciutadania.

Produint-se diversos moments de participació i nivells d'intervenció:

  • Informatiu i analític: divulgació i informació a l’inici del procés de participació per l’interès públic de la salut en l’entorn urbà. Mitjançant l’anàlisi crític es realitza la detecció de mancances i fortaleses.
  • Diagnòstic: i valoració de la qualitat de la salut a partir de l’encreuament de les dades recollides a l’anàlisi. Principals problemàtiques i condicionants per a la qualitat de la salut.
  • Propositiu: concreció dels objectius específics en resultats finals a aconseguir mitjançant estratègies i propostes d’actuació a l’espai en qüestió.

La incorporació dels criteris de salut en el debat ciutadà de l’entorn urbà, a escala municipal, de barri o per a un àmbit, espai o equipament concret, permet la presa de consciència de la percepció de la qualitat de la salut per part de la ciutadania amb una mirada crítica. Alhora que reverteix al conjunt de la ciutadania llur implicació en la diagnosi i el disseny de les propostes que se’n desenvolupin.

La planificació i execució de la participació ciutadana es desenvolupa mitjançant el treball transversal amb tots els àmbits del govern local per potenciar la màxima participació de la ciutadania en l'acció pública.  

FITXES QUE CONFORMEN AQUEST ÀMBIT DE LA GUIA