Canvi climàtic
Canvi climàtic
Pluges torrencials
DESCRIPCIÓ DELS RISCOS
Un dels efectes del canvi climàtic es l’increment dels episodis extrem com les pluges torrencials. La pluja torrencial és un xàfec extremadament fort i violent, normalment associat a una tempesta i acompanyat de llamps i calamarsa, de durada curta i sobre una zona limitada. Aquestes pluges causen inundacions, especialment si coincideixen amb un relleu favorable que incrementi el volum d’aigua acumulada en una superfície petita.
Es preveu, en propers anys, un canvi en el règim de pluges. I això no només comportaria un risc de pluges torrencials en un moment donat, sinó el risc de sequera en els períodes entremitjos i la impossibilitat de fer que l’aigua d’aquestes pluges torrencials sigui aigua “disponible”.
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) determina una precipitació extremadament abundant a partir d’una pluviometria superior a 100 mm en 24h. Més del 40% dels municipis de Catalunya presenten un risc d’inundació alt o molt alt, la major part dels quals a la costa. Segons diferents estudis, entre el 1981 i el 2010 es van registrar 219 episodis d’inundació a Catalunya, el 71% dels quals a les comarques costaneres. Un 11% va produir danys greus, amb destrucció parcial o total d’infraestructures (denominats catastròfics), i un 53% danys importants (extraordinaris). La major part d’aquests episodis es va registrar a la tardor (48%) i a l’estiu (32%).
En la meteorologia complexa pròpia del clima mediterrani, els aiguats a Catalunya, amb una magnitud corresponent als períodes de retorn entre 50 i 100 anys, podrien augmentar notablement la freqüència i els cabals punta.
Aquets fenòmens, han estat agreujats per l’augment de les zones urbanitzades i impermeables en àrees inundables que han augmentat considerablement en els últims 50 anys, provocant destrosses en nuclis urbans, passeigs marítims i en moltes infraestructures del país.
EFECTES SOBRE LA SALUT
Els efectes més visibles causats per aquest fenomen son morts per ofegament i danys físics causat per cops i caigudes.
No hem de deixar de banda, a més, els danys psicològics que pot provocar perdre un bé material, a part dels danys econòmics que això pot suposar, tant a nivell personal com de país.
OBJECTIU
Generals
- Disminuir els efectes de les pluges torrencials i augmentar la resiliència de les poblacions.
Concrets
- Augmentar el sòl permeable de l’entorn habitat i aplicar mesures i solucions constructives de pavimentació i evitar solucions impermeabilitzants per tal d’evitar les escorrenties. Solucions basades en la natura, solucions toves
- Incorporar de manera adequada el risc d’inundació al planejament i la gestió urbana en el marc del canvi climàtic.
- Repensar l’entorn amb les noves premisses climàtiques.
- Desenvolupar un Pla de Gestió del Risc d’inundació que tingui en compte els efectes de les pluges torrencials. Aquest se centrarà en la prevenció, protecció, preparació i comunicació a la població.
PROPOSTES I RECOMANACIONS
- Renaturalització dels espais fluvials de rius i rieres (també els ubicats a trams urbans. Aplicar la llei evitant la construcció d’habitatges i edificis molt vulnerables (hospitals, bombers, escoles, policia etc.) en zones inundables en període de retorn < a 100 anys.
- Aplicar adequadament en el planejament urbanístic les determinacions i recomanacions derivades de la zonificació del sistema hídric, en funció dels diferents períodes de retorn i els riscos associats.
- Evitar la construcció d’habitatges en planta baixa i semi soterrani.
- En cas de construcció de plantes soterranis destinades a altres usos, s’especificaran solucions constructives resistents amb el seu corresponent pla de manteniment per tal d’evitar inundacions.
- Reduir el risc d’erosió del sòl mitjançant la plantació d’elements vegetals que retinguin les terres.
- Incrementar el nombre de zones arbrades
- Recuperar ecològicament els boscos de ribera
- Definir zones d’inundació controlada per reduir els efectes de les riuades.
- Mantenir un bon estat de conservació general dels espais lliures municipals, pel seu paper clau en la laminació, retenció i escolament de l’aigua, i protecció del sòl, en episodis de pluges torrencials.
- Mantenir la capacitat de desguàs de les lleres dels rius i rierols.
- Aplicar solucions constructives de pavimentació permeable per tal d’evitar les escorrenties.
- Augmentar el dimensionat de clavegueres i el nombre d’embornals.
- Construcció de dipòsits soterranis, basses de retenció, cobertes enjardinades.
- Sistemes de drenatge Sostenible (SUDS), substitució de zones impermeables per zones amb graves, paviments permeables, pous de filtració, zones vegetals.
- Pla de manteniment que doni resposta a la neteja d’embornals, sobretot en els períodes de tardor i estiu.
- Pla de comunicació i emergència a la població
- Canvis en el traçat de determinades infraestructures
- Canvis en el tipus d’asfalt
- Dipòsits per retenció de pluvials (tancs de tempesta)
- Sistema de clavegueram separatiu
- En trams urbans de rius i rieres naturalitzar-ne l’entorn
- Identificació de les infraestructures, edificis i equipaments concrets que poden estar afectats per inundacions, esllavissades, etc.
- Preservació dels espais naturals amb les figures urbanístiques pertinents
- Accés limitat i senyalització a balmes, coves, guals (i zones on hi pugui haver crescudes importants)
EXPERIÈNCIES DE REFERÈNCIA
- The city Of Copenhagen. Cloudburst Management Plan 2012.
- Pla Director d’Aigües Pluvials. Planificació del drenatge urbà a l’àrea metropolitana de Barcelona i estudi de reducció de descàrregues de sistemes de danejament a medi receptor.
- El risc d’inundacions a Catalunya. Projecte RISK CAT.
- Projecte Life CERSUDS
- Projecte “Bio Campus Mediterránea: Ecología y cultura sostenible en los entornos de aprendizaje”.
LEGISLACIÓ I NORMATIVA
- Pla de l’energia i Canvi Climàtic de Catalunya (2012-20120)
- Pla General de Política Forestal (2014-20124)
- Pla Territorial Metropolità de Barcelona
- Llei 16/2017, de l’1 d’agost, del canvi climàtic
ESTUDIS I DOCUMENTACIÓ TÈCNICA
- Institut d’Estudis Catalans i Generalitat de Catalunya. Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya. Barcelona 2016.
- Llasat, M. C.; Llasat-Botija, M.; López, L. (2009). ≪Apress database on natural risks and its application in the study of floods in northeastern Spain≫. Natural Hazards and Earth Systems Sciences, 9,p. 2049-2061.
- Agència Catalana de l’aigua, 2009. Aigua i canvi climàtic, Diagnosi dels impactes previstos a Catalunya. Generalitat de Catalunya.
- Manual BREEAM ES “Urbanismo”, 2012 VB. Manual Tècnic. Octubre de 2013. Institut Tecnològic de Galícia.
- Sustainable Urban Drainage Systems. Novembre 2015. State of Green, Denmark
Es poden obtenir informacions més detallades adreçant-se al Servei de Salut Pública: entornurbasalut@diba.cat
Data de l'última actualització:
dc., 12 de maig 2021 05:05:07 +0000