El programa La Mirada Tàctil de la Xarxa de Museus Locals presenta nous vídeos accessibles. Foto: Diputació de Barcelona

La Mirada Tàctil al Museu Abelló

01/12/2022 10:00 h

Cultura

Novetats de La Mirada Tàctil per al Dia Internacional de les persones amb discapacitat

El programa La Mirada Tàctil de la Xarxa de Museus Locals presenta nous vídeos accessibles i recursos presencials per a la visita de les persones amb discapacitat sensorial, física o cognitiva pensant en aquest dissabte 3 de desembre, Dia Internacional de les persones amb discapacitat.

L’objectiu de La Mirada Tàctil és fer dels museus un espai per a tothom, sensibles a les desigualtats i compensar les dificultats comunicatives d’aquells col·lectius sovint poc representats. A través d’aquest projecte, l’Oficina de Patrimoni Cultural desenvolupa diverses accions per adaptar i fer accessible mitjançant recursos físics i digitals els continguts de les exposicions permanents dels equipaments de la XML, integrada per 64 museus de 51 municipis, així com el de les exposicions itinerants produïdes conjuntament amb els museus.

En l’apartat audiovisual, el canal a YouTube de La Mirada Tàctil presenta les visites virtuals a les exposicions permanents de 29 museus de la XML i a les exposicions itinerants que acullen. Com a novetat d’aquest any s’han incorporat els vídeos amb itineraris de la Casa Museu Abelló de Mollet del Vallès i les vídeo-càpsules del “El xip de la memòria” sobre les diverses col·leccions del Museu-Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu.

També s'han actualitzat els vídeos amb intèrpret en llengua de signes catalana (LSC) i subtítols per a persones sordes oralistes de les col·leccions permanents del Museu de l’Estampació de Premià de Mar; el Museu de les Mines de Cercs i el Centre d'Interpretació dinosaures de Fumanya; i del Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata de Ripollet; així com l’exposició permanent del Muxart, Espai d'Art i Creació Contemporanis de Museus de Martorell.

Visites virtuals a les exposicions itinerants 

Les exposicions itinerants produïdes per l'Oficina de Patrimoni Cultural en col·laboració amb els museus municipals també es poden visitar virtualment a través dels vídeos de La Mirada Tàctil, com és el cas de les mostres «Caput aut Navis. A cara o creu», actualment al Museu de l'Estampació de Premià de Mar; «Què mengem avui?», al Centre d'Interpretació El Camp de les Lloses de Tona; i «Estiueig de proximitat, 1850- 1950», a la Sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell de Calella.

Tots els vídeos estan produïts amb la col·laboració de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) i inclouen un intèrpret en llengua de signes en català per a la comunitat sorda signant, subtitulat per a la comunitat sorda oralista, audiodescripció per la comunitat amb ceguesa i locució per oferir un plus d’usabilitat per a tots els usuaris.

Recursos presencials

En l’apartat de recursos físics, La Mirada Tàctil completa les visites presencials amb la col·laboració del Servei Bibliogràfic de l’ONCE Catalunya per a l’edició de les guies del visitant amb dificultat visual i ceguesa amb macro caràcter, impressió en Braille i les làmines i objectes en relleu. Actualment hi ha 29 exposicions permanents inclusives del patrimoni del museu i enguany s’han incorporat a la llista d’equipaments que ja disposen d’aquests materials el  Museu de les Mines de Cercs i el Centre d'Interpretació dinosaures de Fumanya i l’Espai Muxart de Martorell.

Quinze anys de trajectòria

Des de l'any 2007, l'Oficina de Patrimoni Cultural, desenvolupa el programa La Mirada Tàctil centrat en nous plantejaments dels continguts museístics a través de recursos tàctils, auditius, sonors, olfactius i l’ús tant de les noves tecnologies com de recursos analògics per garantir l’accés a col·lectius amb discapacitats. En aquests temps s’ha pogut comprovar com les solucions d’aquest programa enriqueixen la visita del conjunt d’usuaris, afavorint experiències i vivències més personals i emotives del patrimoni.

Aquest programa de la Diputació de Barcelona respon a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 10 "Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix