Museu de l'Aigua i el Tèxtil de Manresa. Foto: Museu de l'Aigua i el Tèxtil de Manresa

20/12/2024 12:59 h

Cultura

El Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa s’uneix a la Xarxa de Museus Locals

El Museu de l’Aigua i el Tèxtil (MAT) de Manresa s’ha incorporat a la Xarxa de Museus Locals (XML) de la Diputació de Barcelona. A partir d’ara, i gràcies al conveni d’adhesió, el MAT podrà accedir als recursos i serveis que ofereix la Diputació de Barcelona, i compartir projectes i treballar en xarxa amb la resta de museus. Amb aquesta incorporació són ja 65 equipaments de 51 municipis els que integren la XML, que està coordinada per l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació Barcelona.

Per al MAT, formar part de la xarxa suposa un reconeixement a la rellevància d’aquest museu manresà, que compta amb un important fons històric relacionat amb la indústria de la cinteria i amb l’aigua. També és un reconeixement de la tasca de divulgació i conservació que porta a terme a través de l’equipament.

En aquest sentit, el Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa és un equipament museístic de referència sobre l’evolució social i econòmica de la ciutat, però també del Bages i de la Catalunya Central. Ubicat als Dipòsits Vells, compta amb dues exposicions permanents, que permeten al visitant fer un recorregut per la història del tèxtil i dels usos de l’aigua des del segle XIV fins a l’actualitat, partint de la construcció de la Séquia, que va permetre el desenvolupament del territori d’una forma que hagués estat inviable sense aquest recurs.

L’exposició de la cinteria és una de les més importants d’Europa i és el referent d’aquest món dins el Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Pel que fa a l’exposició de la Séquia i la distribució de l’aigua a Manresa, explica la importància patrimonial d’aquesta construcció, de les més importants d’Europa pel que fa l’enginyeria hidràulica medieval.

El Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa és un equipament municipal que està gestionat per la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Séquia.

Tot i que ara s’ha adherit a la Xarxa de Museus Locals de la Diputació, aquest equipament manresà forma part del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. L’espai es pot visitar de dimarts a diumenge de 10 a 14 hores. S’hi ofereixen activitats i tallers per a públic escolar, a més d’una àmplia oferta per famílies i grups organitzats.

La Diputació de Barcelona, a través de l’Oficina de Patrimoni Cultural, manté una política d’assessorament i cooperació en matèria de patrimoni cultural i de museus de gestió municipal, creant l’any 2001 la Xarxa de Museus Locals amb l’objectiu de treballar conjuntament amb els municipis adherits per tal de posar en pràctica programes de conservació, documentació, gestió i difusió del seu patrimoni cultural i natural, complementant i enriquint les actuacions que porten a terme els seus museus.

L’adhesió a la xarxa es va formalitzar el passat 25 de novembre i suposa una ampliació del conveni existent des del 2021, entre l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona, que en aquell moment feia efectiva l’adhesió del Museu de Manresa a la XML.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix