La majoria de persones pensen que el turisme és beneficiós per la seva comarca, segons un estudi sobre la percepció ciutadana vers el turisme, realitzat per la Diputació de Barcelona. Foto: Aitor Lamadrid Lopez / Shutterstock.com

30/11/2022 13:45 h

Turisme

La majoria de persones pensen que el turisme és beneficiós per a la seva comarca

Concretament, són el 85% dels ciutadans de la província enquestats per a l'elaboració d'un estudi sobre la percepció ciutadana vers el turisme i, un altre, sobre la intenció de viatjar aquesta tardor, del Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona (LABturisme). D’aquests informes també destaca que dos terços asseguren que s’hauria d’atraure més turistes a la seva comarca, dada que augmenta com més lluny s’està de la ciutat de Barcelona. A més, cal tenir en compte que les persones estrangeres i les aturades són les que més ho afirmen.

D’altra banda, les valoracions positives sobre la gestió del turisme continuen superant àmpliament les negatives aconseguint, així, el valor més alt de les últimes quatre consultes. No obstant, les persones més crítiques amb la gestió del turisme a la seva comarca són les que tenen alguna relació laboral amb el sector.

Dels resultats de l’enquesta es desprèn que el turisme es manté com la segona activitat més esmentada quan es demana pel sector que aporta  més riquesa a la seva comarca; a més, la majoria de persones pensen que el turisme és beneficiós per la seva comarca. En aquesta línia, l’impacte turisme és l’aspecte positiu del turisme més citat pels enquestats, mentre que com aspectes negatius destaquen l’aglomeració, el turisme de borratxera, l’incivisme i el vandalisme.

Les mencions a les aglomeracions, com a element més negatiu del turisme, arriben al nivell més alt dels últims dos anys, sobretot per part de les persones més joves i les de major formació; mentre que la gent gran i la que té menor formació  són les que més citen vandalisme / gamberrisme, que a nivell global té un nivell més baix de preocupació en comparació amb les anteriors enquestes. D’altra banda, des dels municipis més grans es destaca més el turisme de borratxera com a aspecte negatiu i, des dels més petits, l’aglomeració associada al turisme.

Relació amb el turisme

El 13,5% dels enquestats ha manifestat que treballa o viu amb algú que treballa en alguna activitat relacionada amb el turisme, un percentatge lleugerament superior al de les últimes onades. La població més relacionada laboralment amb el turisme és la de 16 a 29 anys, la de nacionalitat estrangera i els estudiants.

També destaca que prop del 40% de la població s’ha relacionat amb algun turista en el darrer any a la seva comarca, el nivell més alt des de l’inici de la pandèmia. A menor edat, major relació amb el turisme; mentre que la població estrangera és la que mes s’hi ha relacionat.

Intenció de viatjar

Una de cada quatre persones residents a Catalunya majors de 16 anys té pensat fer algun viatge aquesta tardor, quatre punts menys que fa un any; i, gairebé la meitat de les persones que tenen intenció de viatjar volen fer-ho a l’estranger, mentre que un 30% vol anar a la resta d’Espanya.

Els pirineus és la principal destinació de les persones que tenen previst viatjar aquesta tardor per Catalunya, seguit de la Costa Brava i la Costa Daurada.

Aquests estudis responen a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix