El diputat de Cultura, Pau Gonzàlez, amb l'alcaldessa de Sant Julià de Vilatorta, Marta Cornellas, i altres autoritats, durant la inauguració de la Biblioteca Anton Carrera. Foto: Diputació de Barcelona

25/06/2024 09:30 h

Cultura

Inauguració oficial de la biblioteca Anton Carrera de Sant Julià de Vilatorta

Des del 23 d’abril, la biblioteca Anton Carrera de Sant Julià de Vilatorta ja dona servei, però divendres passat, 21 de juny, se'n va fer la inauguració oficial, amb un acte que va comptar amb la participació del diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau Gonzàlez, i l’alcaldessa del municipi, Marta Cornellas.

Durant la seva intervenció, Pau Gonzàlez va destacar “l’arrelament de la biblioteca al seu territori que ret homenatge a dos vilatortins vinculats a la cultura del poble, Anton Carrera i Francesc Orenes”.

La nova biblioteca, que està ubicada a l'edifici municipal conegut com l'Arca de Noè, just a l’entrada del nucli urbà, porta el nom d’Anton Carrera, poeta i artista de Sant Julià que va morir el desembre del 2023, i a la sala d’actes se li ha donat el nom de Francesc Orenes, fill adoptiu de la vila, que ha estat un dels especialistes més importants del país en exlibris.

És un edifici inclòs en l’inventari de patrimoni municipal, representatiu de les cases senyorials que es van edificar a la vila als segles XIX i XX, i fins ara estava ocupat només en part pel servei de consultori mèdic local, en planta baixa. Amb la reforma integral de tot l'espai s’ha dignificat també l’exterior i s’ha garantit l’accessibilitat.

L’equipament és una aposta pel disseny bioclimàtic i la construcció sostenible, amb unes instal·lacions eficients, de consum quasi zero.

La biblioteca té uns superfície útil de 582 m2 distribuïts entre la planta primera i la segona. En planta primera hi ha la nova sala polivalent, al voltant de la qual s'organitzen els diversos espais de la biblioteca, com ara la recepció, la zona infantil, la secció de revistes i ficció i l'àrea de treball intern. A la segona planta s'ha disposat el fons de coneixements en un format longitudinal a través de l'espai central. Als laterals s'ha creat un espai doble sota-coberta que connecta les dues plantes de biblioteca. A més, s'ha millorat l'espai exterior de l'edifici per a garantir l'accessibilitat i oferir l'espai necessari per a diverses activitats relacionades amb la biblioteca.

Les obres, que es van iniciar el mes de gener de 2022 i van finalitzar el novembre de 2023, es van adjudicar per valor d'1,38 milions d’euros.

La biblioteca obrirà 31,5 hores setmanals: les tardes de dilluns a divendres, de 15:30h a 20:00h, i els matins de dimecres, dijous i dissabtes, de 10:00h a 13:00h.

Inclou una col·lecció de més de 7.000 documents, que estarà organitzada en bona part en centres d’interès temàtics, de forma innovadora, a més de la tradicional classificació decimal universal. La biblioteca aspira a ser un nou punt de trobada i debat cultural en el que s'acullin la diversitat de perspectives de forma inclusiva i participativa. El tractament de la col·lecció vol donar especial rellevància els aspectes de participació comunitària i comunicació, de manera que pugui esdevenir motor de canvi i transformació social, agent democratitzador de la cultura, i pugui inspirar la col·laboració i la solidaritat.

Es preveu que pugui comptar properament amb els fons especials Francesc Orenes, de volums especialitzats en exlibris, i el fons Anton Carrera.

Francesc Orenes i Navarro (1940-2022), ha estat un dels especialistes en exlibris més notables del país, tant per la seva faceta d’estudiós, com del punt de vista d’artista gràfic, i també en l’àmbit del col·leccionisme i la promoció d’aquest fenomen cultural.

La col·lecció d’exlibris està composta per uns 20.000 exemplars i està destinada a l’Arxiu Comarcal d’Osona, mentre que un total aproximat de 530 volums s’incorporarien a la biblioteca. S’hi inclouen enciclopèdies especialitzades, estudis específics d’artistes exlibristes, estudis d’exlibris per temàtiques, catàlegs d’exposicions, i publicacions periòdiques, entre les quals, revistes especialitzades i butlletins d’entitats.

La Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 "Educació de qualitat" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix