L’exposició «Estiueig de proximitat, 1850-1950» vol ajudar a mirar i repensar d’una altra manera el paisatge dels entorns actuals de la ciutat de Barcelona

Estiueig de proximitat

03/07/2024 17:00 h

Cultura

Esplugues de Llobregat recorda l'Estiueig de proximitat

L'exposició itinerant “Estiueig de proximitat, 1850-1950”, dedicada a l'origen i el llegat del primer turisme, arriba a Can Tinturé dels Museus d’Esplugues de Llobregat, des d’aquest divendres 5 de juliol i fins al 27 d’octubre. La mostra, coproduïda per la Diputació de Barcelona i els museus d’Arenys de Mar i de la Nàutica del Masnou, presenta un àmbit específic dedicat a Esplugues de Llobregat amb fotografies sobre l’ambient artístic i literari dels estiuejants de principis del segle XX.

Estiueig de proximitat, 1850-1950” -premi a millor exposició temporal del 2021 per l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC)-, està concebuda a partir dels treballs de recerca del seu comissari Joaquim Maria Puigvert en l’àmbit de la salut i l’estiueig, i de la recerca realitzada en les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals i els fons fotogràfics de la Xarxa d’Arxius Municipals.

L’exposició ofereix al visitant una panoràmica del fenomen social de l’estiueig de les classes benestants al voltant de la ciutat de Barcelona, en un radi no superior a 50 Km, durant el període que va de 1850 a 1950. Es descriu qui eren els estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com socialitzaven, amb l’objectiu final d'aconseguir una reflexió sobre el present i el futur del seu llegat patrimonial, del qual encara en són testimoni les ciutats jardí, les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels.

D’altra banda, la visita a l'exposició es completa amb un catàleg que documenta el contingut de la mostra i amb vuit vídeos del programa d’accessibilitat "La Mirada Tàctil", especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives. En aquestes gravacions es presenten els continguts de la mostra en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.

Podeu consultar aquesta i d’altres exposicions organitzades per la Diputació de Barcelona en aquest enllaç.

Aquesta exposició de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digen i creixement econòmic" i número 10 "Reducció de les desigualtats". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix