La finalitat de les inspeccions és avaluar les condicions higienicosanitàries dels establiments i les pràctiques de manipulació dels aliments. Foto: Ground Picture / shutterstock.com

03/07/2024 10:00 h

Salut Pública

Augmenten lleugerament les mesures sancionadores a comerços i restauració de les comarques de Barcelona

La Llei 18/2009 de Salut Pública atorga als ajuntaments el control de la seguretat alimentària en els establiments de comerç minorista i restauració. Per ajudar els municipis de la demarcació a complir amb aquesta tasca, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona presta als ajuntaments assessoramentsuport econòmic per a seguretat alimentària. A més, per als municipis de fins a 10.000 habitants presta suport tècnic assumint directament des de la corporació les inspeccions de vigilància i control d'establiments alimentaris, o mitjançant assessorament en seguretat alimentària.

Segons dades del Cercle de Comparació Intermunicipal de Seguretat Alimentària, impulsat per la Diputació de Barcelona per avaluar resultats i intercanviar experiències de 42 municipis de més de 10.000 habitants, el 2023 es van fer inspeccions en un 16,1% dels establiments de comerç minorista i restauració. La finalitat de les inspeccions és avaluar les condicions higienicosanitàries dels establiments i les pràctiques de manipulació dels aliments, per tal que no suposin un risc per a la salut dels consumidors.

En el 27,1% dels casos es van fer advertiments de millora, i en un de cada cinc (20,6%) les inspeccions van generar requeriments, és a dir, l’establiment va ser obligat a resoldre alguna deficiència en un termini establert. D’aquests requeriments, el 68,5% es va resoldre favorablement.

Pel que fa a les mesures més contundents, el 5,3% dels establiments inspeccionats va rebre mesures cautelars, com ara un comís de partides alimentàries, precinte de maquinària o el tancament provisional, entre d’altres. El 3,9% va ser sancionat econòmicament. Aquests percentatges han assolit màxims històrics, tot i que s’han mantingut força estables en els darrers anys.

                                            
 

Augmenta progressivament la despesa municipal en seguretat alimentària

La despesa corrent per habitant dels ajuntaments en seguretat alimentària ha augmentat progressivament, passant de 0,9€ el 2018 a 1,2€ el 2022, segons dades del Cercle de Comparació Intermunicipal de Seguretat Alimentària, impulsat per la Diputació de Barcelona. Tot i que el 2023 la despesa corrent per habitant en aquest àmbit s'ha mantingut a 1,2€ com l’any anterior, el percentatge sobre el pressupost corrent municipal de Salut pública ha augmentat fins al 19,4%, xifra que no s’assolia des d’abans del 2016.

La despesa corrent sobre el nombre d’establiments alimentaris ha continuat augmentant i ha assolit el seu valor màxim històric situant-se en 123,3€.

Aquestes accions de la Diputació de Barcelona responen a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 'Salut i Benestar'. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix