Teatre Municipal Ateneu de Sant Just Desvern. Foto: Diputació de Barcelona

13/12/2022 14:20 h

Cultura

Assessorament cultural a Cerdanyola, Montornès, Navarcles, Sant Just, Sant Quirze del Vallès i Vilanova del Vallès

El Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) ha lliurat recentment els informes d’assessoraments en Plans d’Acció Cultural i Plans d’Usos d’Equipaments Culturals a sis ajuntaments de la demarcació: Cerdanyola del Vallès, Montornès del Vallès, Navarcles, Sant Just Desvern, Sant Quirze del Vallès i Vilanova del Vallès.

Aquests municipis han rebut el suport per tal dur a terme l’actualització de la seva política cultural i donar resposta als reptes actuals, dins dels recursos tècnics que disposen els consistoris a través del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona

El suport del CERC als municipis pel que fa als plans i projectes pel desenvolupament cultural local contempla diferent tipologia d’assessoraments sempre amb l’objectiu de promoure la dinamització i transformació cultural i social al territori.

D’una banda, s’ofereixen els Plans d’Acció Cultural (PAC) que actuen com a instruments per a la reflexió, debat i desenvolupament d’estratègies per a l’acció cultural local a mig i llarg termini. Pel que fa als Plans d’Usos d’Equipaments Culturals (PUEC) són estudis específics relatius a la gestió dels equipaments, adequats a cada espai per tal d’establir propostes a curt, mig i llarg termini. El seu objectiu és millorar l’ús, la programació i posició estratègica de l’equipament cultural analitzat en relació al conjunt del municipi.

Pla d’Acció Cultural de Cerdanyola del Vallès

Parteix de l’anàlisi del context cultural del municipi, les necessitats que s’hi detecten i les perspectives per als propers anys, d’acord amb el “Pla estratègic Cerdanyola del Vallès 2030” aprovat la tardor de 2021. Aquest instrument no s’orienta únicament a l’acció del Servei de Cultura, sinó que també en fa partícips altres serveis municipals que intervenen en la vida cultural (Educació, Participació i Joventut, etc.) com el conjunt d’agents culturals (entitats, empreses, la UAB, etc.) i la ciutadania.

El Pla d’acció cultural de Cerdanyola del Vallès s’estructura al voltant de quatre eixos temàtics, dels quals es desprenen una sèrie de línies de treball i d’accions: dinamització cultural, cultura i reptes de ciutat, millores en els equipaments i espais culturals i marc de les polítiques culturals i governança de la cultura.

Pla d’Acció Cultural de Sant Quirze del Vallès

Parteix tant del diagnòstic com de les propostes recollides en entrevistes i sessions de treball amb entitats i agents culturals de Sant Quirze. El document s’estructura en cinc àmbits de treball, que corresponen als drets culturals explicitats en la Carta de Roma per facilitar l’aplicació del dret a participar lliurement i plenament en la vida cultural de les ciutats i comunitats: identitat, diversitat i cohesió social; consolidació de la programació cultural; accés a la cultura; centralitat de la cultura; i creació i creativitat.

Les accions impulsades des de cadascun d’aquests àmbits es plantegen en un horitzó 2022-2030 que ha de permetre la seva aplicació si van acompanyades tant d’un increment dels recursos destinats a cultura com d’una forta implicació i corresponsabilitat dels agents culturals i socials.

Pla d’Acció Cultural de Montornès del Vallès

Té per objectiu guiar la política i la planificació cultural de Montornès del Vallès els propers anys establint prioritats, actuant des de la  transversalitat, dotant de coherència l’acció municipal en matèria de cultura, i incorporant noves mirades i elements que donin resposta als reptes actuals de la societat com són la sostenibilitat, la digitalització o garantir la igualtat d’oportunitats a la ciutadania a l’hora d’exercir els drets culturals independentment de l’edat, el gènere, l’origen, la diversitat funcional, etc.

L’informe s’ha elaborat a partir de l’anàlisi de fonts documentals, visites tècniques als equipaments i entrevistes tant amb els responsables municipals com entitats i agents culturals. El Pla d’Acció Cultural de Montornès del Vallès assenyala tres grans reptes o objectius als quals cal donar resposta a través d’un marc estratègic que orientarà les polítiques culturals municipals els propers anys: continuar en el foment d’una memòria històrica recent i d’una identitat compartida que contribueixi a millorar la cohesió social; fer arribar la programació cultural a tota la ciutadania; i augmentar la implicació activa de la ciutadania en la vida comunitària.

Actualment, a més dels plans d’acció cultural de Cerdanyola, Sant Quirze i Montornès del Vallès, el CERC té en fase de tancament els assessoraments per als ajuntaments de Gavà i Sant Feliu de Llobregat, així com un pla per a la reactivació de la política cultural post COVID-19 per a Granollers.

Pla Estratègic per al Centre Cultural La Creueta de Navarcles

L’Ajuntament de Navarcles va sol·licitar suport al CERC de cara a repensar les funcions i les formes de funcionament del centre cultural La Creueta el curs 2021-22. L’objectiu del Pla Estratègic és dotar l’equipament d’una major projecció perquè pugui oferir noves oportunitats de desenvolupament cultural a la ciutadania i als agents culturals de Navarcles i que esdevingui un pol d’activitat que generi i dinamitzi les iniciatives culturals del municipi.

El pla s’estructura en dos grans apartats: un primer de diagnòstic on es recullen els principals elements de context tant generals com culturals que poden incidir en les dinàmiques de La Creueta. I un segon apartat de propostes orientades a definir línies de treball generals per al complex cultural i línies específiques per als diferents equipaments que el componen, especialment l’hotel d’entitats.

Els principals reptes del Centre Cultural La Creueta de Navarcles són recuperar uns nivells d’activitat cultural que es van veure molt disminuïts per la pandèmia i tornar a atreure a col·lectius joves, a més d’aconseguir una gestió energètica del centre més sostenible i eficient.  

Pla d’Usos del nou Teatre Municipal Ateneu de Sant Just Desvern

L’Ajuntament de Sant Just va demanar suport i assessorament al CERC per elaborar un pla d’usos per al teatre de l’Ateneu, l’any 2021 en paral·lel a la licitació de les obres de remodelació de l’equipament. L’informe havia de contemplar una proposta estratègica de futur en referència a les programacions i activitats, als recursos humans necessaris, al pressupost bàsic anual i al model de gestió recomanat. El treball s’ha realitzat amb un ampli procés consultiu i participatiu en contacte amb un vuitantena d’agents culturals, educatius i entitats de la ciutat.

El Pla d’usos del nou Teatre Municipal Ateneu de Sant Just Desvern proposa una sèrie de recomanacions sobre la programació, especificant percentatges per tipologies (professional, escolar, comunitària, cessió d’espais) i per disciplines escèniques (teatre, música, dansa, circ i altres gèneres). Així com també sobre el pressupost, sobre el model de gestió i sobre l’estructura de personal bàsica que es recomana per a la viabilitat i el bon funcionament del projecte.

A més dels pla d’usos del Centre Cultural La Creueta de Navarcles i del Teatre Municipal Ateneu de Sant Just Desvern, aquest any també s’ha lliurat el Pla d’usos del Centre Cultural del Vilanova del Vallès i el Pla d’Usos pel nou Ateneu Santboià (pendent de publicació). A més, també s’està treballant en l’Estudi d’impacte del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, actualment en fase de tancament.

Informes amb una nova mirada sobre la societat actual

El CERC ha incorporat noves perspectives als projectes del programa d’assessoraments com a conseqüència de la constant transformació de la societat per tal que aquests informes esdevinguin treballs que dialoguin amb la ciutadania i proposin nous reptes a les polítiques culturals. Aquests informes incorporen demandes creixents com ara la sostenibilitat, la perspectiva de gènere, l’assoliment de l’equitat, la digitalització de l’acció cultural, o el foment de binomis com cultura i salut, cultura i educació, o cultura i ciència, entre d’altres.

Podeu consultar els diferents projectes desenvolupats fins a la data en aquest enllaç

El suport de la Diputació de Barcelona a les polítiques culturals municipals respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 9 “Indústria, innovació i infraestructures”, 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i 16 “Bon govern i institucions sòlides”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix