TRANSITAR, orientar-se en un món canviant

TRANSITAR, orientar-se en un món canviant

L’exposició “Transitar. Orientar-se en un món canviant” tracta sobre l’orientació educativa i professional, entenen l’orientació com a una competència necessària al llarg de la vida, que va més enllà de les transicions dins el sistema educatiu i que afecta totes les persones al llarg del seu recorregut vital. 

 

L’exposició recull l’essència de l’estratègia d’orientació de suport a les transicions educatives que impulsa la Gerència de Serveis d’Educació de la Diputació de Barcelona per lluitar contra l’abandonament escolar prematur i promoure l’educació al llarg i ample de la vida. 

Web de l'exposició

Twitter #TransitarDiba

 

Contingut

El projecte expositiu TRANSITAR parteix d’un procés participatiu i creatiu que des dels inicis s’ha concebut com un procés d’orientació real per als seus participants i es nodreix de les aportacions de persones de diversos municipis que han participat en el projecte (Badia del Vallès, Centelles, Sant Vicenç dels Horts i Vilafranca del Penedès). Els seus testimonis conviden a reflexionar sobre què és l'orientació i ens apropen a qüestions com quin són els nostres somnis i realitats, com canvia el món i com això ens afecta, quines competències necessitem, com afrontem moment de tria, qui ens orienta o com ens formem al llarga de la vida.

Els temes es plantegen de manera oberta, no es donen respostes ni es prescriuen solucions, sinó que són els mateixos visitants que a través d’il·lustracions, fotografies i vídeos arriben a les seves pròpies conclusions.

Qui la pot sol·licitar

Els ens locals de més de 5.000 habitants de les comarques barcelonines poden sol·licitar la cessió temporal de l'exposició, si així ho desitgen a través del Catàleg de serveis.

Consulteu els requeriments tècnics i el procediment de petició a la web.

Us recomanem consultar orientativament el calendari de disponibilitat (us confirmarem les dates prèviament a la concessió).

Galeria d'imatges

Tipus d'exposició

  • Informativa
  • Didàctica
  • Arts visuals

Activitats vinculades

Oferta de MiniLabs

Minilab 1 - Les condicions de l’entorn

La família, els amics, les modes, l’economia,... són factors que ens influeixen. Conèixer l’entorn i com ens afecta, en positiu i en negatiu, ens ajuda a enfocar el nostre projecte de vida. Treballarem amb emoticones per tal de descriure el nostre entorn i enfocar la tria a l’hora d’orientar-nos.

Minilab 2 - Adquirir competències

Calen eines per a navegar per un món canviant; aquestes eines són les competències. Hi ha competències “dures” (hardskills), que ens donen coneixements, destreses i habilitats, i també competències “toves” (softskills), que ens donen adaptabilitat, creativitat o empatia. Treballarem la tècnica del diagrama de l’aranya per analitzar-les  respecte els nostres objectius.

Minilab 3 - Formar-se al llarg de la vida

El conjunt de la nostra formació dibuixa un paisatge educatiu on tot compta: l’educació formal (títols oficials), la no formal (sense títols, però rebuda de professorat) i la informal (rebuda a través d’amics, familiars, experiències, llibres,...) Farem un recompte de la formació rebuda, la que està en curs i la prevista, i ho plasmarem visualment de forma creativa.

Minilab 4 - Somnis, realitats i malestars

La casa, on som nosaltres mateixos, esdevé una bona metàfora per l’autoconeixement. Si ens preguntem sobre els nostres somnis, realitats i malestars, obtindrem petites pistes per a conèixer-nos millor i saber on som. Ho farem de forma creativa, a partir de la proposta: “imagina una casa”.

Crèdits

Equip d’art

  • Il·lustracions: Adrián Gómez, Alba Cárcamo, Alícia Rodríguez, Clàudia Torrents, Daniel Català, Guille Manchado, Laia M. Lerma, Maria Freire, Marina Luque, Nil Nebot, Noemí Ruíz i Tatiana M. Melo.
  • Dinàmiques: Carles Castaño i Helena Izquierdo.
  • Fotografia: Anna Izquierdo i Sofia García.
  • Vídeo: Huma produccions i Sergi Laclaustra.
  • Animacions: Helena Izquierdo i Marina Izquierdo.
  • Disseny gràfic: Ugly Studio.

Equips de territori

  • Badia del Vallès: Adan Fernández, Aroa Gómez, Asunción Cubells, Cristina Tiana, Eduard Lipperheide, Adrián Fernández, Guillermo Fonseca, José Toscano, Juan Francisco Guirao, Lucía Lucas, Lamia Akhrif, Luís Moreno, Maria Posadas, Marta Hernández, Marta Rosell, Marta Sarmiento, Ramón Contreras, Rey Daniel, Sergio Vela, Silvia Camps, Toni Torres i Zaira Raya.
  • Centelles: Carme Giol, Gisela Bote, Irene Beltran, Laia Falgueras, Montserrat Prat, Montse  Vilaró i Ricard Molera.
  • Sant Vicenç dels Horts: Àngels Salvatella, Belén Pérez, Camil Rull, Daniel Leo, Joel Santiago, Khalid Hassani, Lidia Pérez, Marc Alegre, Nadia Ramos, Nora Visser, Remei Plaza, Ricard García i Sara Bajiji.
  • Vilafranca del Penedès: Antonio Fernández, Carlos Moreno, Clàudia Pijuan, Eulàlia Montané, Felix Díaz-Prieto, Imane Kechaoni, Jordi Morgades, Jordi  Solà, Núria Mallofré, Pilar Soler i Roser Vives.

Equip de Gerència

Jordi Plana, Neus Gómez, Araceli Rodríguez, Eva Ladrón, Nausica Vidal, Mireia Martínez, Gemma Guasch i Josep Asunción.

Col·laboracions: Eva Esteve, Mar Viura, Mercè Aregall i Teresa Barrientos.

Comissariat 

Gemma Guasch i Josep Asunción.

Producció

Àrea de Comunicació de la Diputació de Barcelona