27/03/2025 09:50 h.
Comerç rural i essencial: innovador, sostenible i eficient

Imatge: Diputació de Barcelona
El president delegat de l’Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública, la diputada delegada de Comerç i Consum i el diputat adjunt a l’Àrea visiten els municipis que han participat en el projecte «Comerç rural i essencial: innovador, sostenible i eficient», finançat amb fons Next Generation.
La Diputació de Barcelona ha posat en marxa una desena d’accions per dinamitzar i modernitzar els comerços rurals de la demarcació, de les quals s’han beneficiat ja 38 municipis de les comarques d’Osona, el Berguedà, el Bages, el Moianès, el Lluçanès i l’Anoia. L’objectiu és garantir l’aprovisionament de la població en els comerços rurals; avançar en la competitivitat, sostenibilitat i transformació digital dels establiments, i transformar-los cap a una estructura més resilient que en garanteixi la viabilitat.
Les accions s’emmarquen en el projecte «Comerç rural i essencial: innovador, sostenible i eficient», que ha comptat amb un pressupost de 612.900 euros, 490.320 dels quals provenen de fons Next Generation i la resta han estat aportats per la Diputació de Barcelona. S’adreça a municipis de menys de 5.000 habitants que disposin d’algun comerç en les comarques barcelonines. En aquestes comarques la meitat dels municipis tenen menys de 5.000 habitants i el percentatge de població superior als 65 anys està per sobre de la mitjana de la demarcació.
Durant aquest març s’han visitat 12 municipis que han participat en alguna de les accions que formaven part del projecte: Sant Quirze Safaja, l’Estany, Olost, Sant Quirze de Besora, Sant Mateu de Bages, Gaià, Fonollosa, Talamanca, Casserres ,Prats de Lluçanès , Vilada i Cardona.
Aquests municipis han participat en alguna de les accions següents:
- Instal·lació d’armaris multitemperatura per recollir comandes en espais públics. L’objectiu és que els clients que, per horari laboral o altres motius, no puguin comprar al comerç puguin fer la comanda per telèfon, WhatsApp o altres sistemes, i rebran un codi QR per obrir l’armari, on el botiguer els haurà deixat preparada la comanda.
- Instal·lació d’antenes wifi per facilitar o millorar l’accés a Internet dels comerços i consumidors.
- Botigues del meu poble: un web per visibilitzar i promocionar els comerços participants en el projecte.
- Creació de la plataforma digital A prop i al teu abast per posar en contacte els comerços rurals i les petites empreses de productes de proximitat de la demarcació que ofereixen productes de primera necessitat, com alimentació, higiene de la persona i higiene de la llar, a més d’empreses de serveis per als establiments comercials. La plataforma es basa en una prospecció prèvia que ha permès identificar més de 1.200 empreses, incloent-hi petits productors agroalimentaris integrats en el programa Xarxa Productes de la Terra.
- Senyalització direccional i identificativa de comerços rurals per millorar la visibilització de l’oferta comercial i l’experiència de compra dels consumidors.
- Foment de l’ús d’envasos reutilitzables per promoure l’ús de pràctiques sostenibles als comerços rurals, mitjançant accions de sensibilització als establiments comercials. Els comerços oferiran un passaport als clients, i per cada compra que facin amb envasos reutilitzables, obtindran un segell per al passaport. Quan tinguin tot el passaport segellat, els clients rebran d’obsequi un cabàs per poder anar a comprar.
- Campanya promocional conjunta entre els municipis i els establiments comercials per difondre el comerç de proximitat, mitjançant el sorteig de lots de productes de quilòmetre zero i tiquets per a restaurants locals.
- Repartiment de carretons d’anar a comprar amb seient per millorar la mobilitat i l’experiència de compra de les persones d’edat més avançada.
- Sessions formatives en establiments comercials sobre l’ús de la tecnologia i l’economia circular com a estratègia de diferenciació.