La programació en els petits municipis i micromunicipis

Comparteix
21/05/2024 - 23/05/2024 10:00 - 12:00 +34934022565 oerc.formacio@diba.cat

Videoformació (plataforma ZOOM)

Aquest curs té com a objectiu principal analitzar el món de la cultura des de la perspectiva dels petits municipis i dels micropobles, tot evidenciant que hi existeix una rica programació cultural, ben sovint desconeguda pels habitants de les ciutats catalanes. Tanmateix, en els últims anys hi ha una gran vitalitat en els petits municipis, en forma de programacions estables, festivals de música, teatre, dansa i poesia o bé per mitjà d’intervencions artístiques en equipaments culturals o bé a l’aire lliure. Justament aquesta mena de municipis solen tenir un riquíssim patrimoni natural, arquitectònic, històric i etnogràfic, per la qual cosa aquests factors són la llavor per a formulacions contemporànies que connectin la tradició amb les fórmules més arriscades i avantguardistes d’entendre la cultura.

El curs, per tant, no vol tant teoritzar des de la distància sinó donar la veu als veritables protagonistes de la cultura en els petits municipis i els micromunicipis. Persones que treballen cada dia per fer realitat activitats i programacions en aquest àmbit. Creure en la grandesa d’allò petit és confiar en totes les enormes potencialitats que presenten aquests nuclis, sovint massa oblidats. Anar del més local al més universal és un dels objectius que es plantegen aquestes dues sessions.
 

PROGRAMA

 

21 de maig

  • 10:00 -11:00 h: Els petits municipis i els micromunicipis: un estat de la qüestió (Ignasi Aldomà, geògraf i professor a la Universitat de Lleida)
  • 11:00-12:00 h: Els micromunicipis i la cultura. Joan Solà. President de l’Associació de Micropobles.

23 de maig

  • 10:00 - 11:00 h: Impulsant la cultura des dels petits municipis. Possibilitats, limitacions i perspectives. Maria Faura, tècnica de cultura de Prats de Lluçanès.
  • 11:00 -12:00 h: Experiències culturals en petits municipis:

11:00 - 11:30 h: Festival Itinera. Sara Marata

11:30 - 12:00 h: Festa Verdaguer. Jordina Boix

 

PONENTS

 

Ignasi Aldomà Buixadé


Geògraf. Doctor per la UB (1990) i professor de la UdL. En els anys de Transició democràtica s'implicà activament en diversos moviments socials, especialment en aquells que afectaren la pagesia. Analista de les transformacions del món rural en les darreres dècades del segle xx ha estat autor d'obres com La crisi de la Catalunya rural (1999), Amb el permís de Barcelona (2000), llibre finalista del Premi d'assaig Josep Vallverdú, i Atles de la nova ruralitat (2009). Participà en la transformació de la ruralitat i les comarques de Lleida a través del Manifest de Vallbona (proclama i col·lectiu nascuts el 2004 per a la construcció d'un canal Segarra-Garrigues pel segle XXI) i del Compromís per Lleida (constituït el 2007 per impulsar el desenvolupament integral de les comarques de Lleida).

Intervingué en la redacció de l'informe per a la constitució de la nova comarca del Pla d'Urgell, en l'elaboració dels Plans Comarcals de Muntanya, el Pla Territorial General de Catalunya i el Pla General de Lleida de 1995. Dels seus darrers treballs, en destaquen La lluita per l'aigua a Catalunya (2007) i El mirall americà, un imperi de càndids i pragmàtics (2008).

Al maig de 2022 va participar com a coautor en la reedició de l’Atles del Món Rural, un estudi realitzat conjuntament amb Josep Ramon Mòdol, en col·laboració amb Ramon Morell, del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida.

 

Joan Solà Bosch


Alcalde de Riner a partir del 2011 fins a l'actualitat. President del Consell Comarcal del Solsonès 2011-2015. Responsable de la sectorial de cultura de micropobles (2019-2023). Actualment President de l'Assocació de Micropobles de Catalunya

 

Jordina Boix 


Directora de la Fundació Jacint Verdaguer, des d'on dirigeix la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles i l'editorial Verdaguer Edicions (2018). Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques (UAB, 2001) i Postgrau en Planificació Estratègica de Museus (UdG, 2019). Ha treball sempre des d'àrees de comunicació, gestió i projectes en diversos àmbits de la cultural, l'educació i el lleure des d'entitats com Òmnium Cultural, la UOC, el Museu d'Art de Girona o projectes europeus en llengües i educació d'adults.

 

Maria Faura Vilarmau


Tècnica de cultura, festes i educació de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès i directora artística d’arts escèniques del Festival Cantilafont, al Lluçanès.
Durant gairebé 20 anys treballa en els equips de gestió del CCCB, la Fundació Joan Miró i la Central del Circ, i paral·lelament desenvolupa projectes com el festival Invictro (off MMVV) (cocreació), el cicle Solc Música i Tradició al Lluçanès (producció i programació), White Summer Pals (producció artística) i el festival Cantilafont (direcció artística) encara avui dia ben viu. Sempre amb una mirada molt present al territori rural.
Vinculada estretament el món de les arts escèniques i especialment el circ, ha participat com a ponent a les jornades de la Plataforma Arts de Carrer (2021), assessora del projecte Pobles de Circ de l’APCC i Generalitat (2020-2021), membre del jurat de l’Espai de Carrer de Viladecans (2020), jurat d’Embrions del festival Escena Poblenou (2021) i jurat de la convocatòria de residències artístiques de Can Grau-Cardant Cultura (2023).

 

Sara Marata


Professional de la innovació d'impacte i la comunicació amb més de 7 anys d'experiència internacional. Directora de projectes i programes socials, gestionant equips internacionals, clients corporatius, startups, inversors i altres institucions. A més, és moderadora d'esdeveniments, facilitadora de processos d'innovació i ha estat professora de diverses universitats tal com ESCI-UPF o Blanquerna. Actualment, és directora general del Festival Itinera Parlem. Apassionada de la música, els idiomes i els viatges.


 

(PREINSCRIPCIONS TANCADES)

 

Place