Butlletí Bibliosfera
setembre 2024 - #184
Ir arriba

Notícies

A partir del 20 de setembre, expositors, segells editorials, llibreries i lectors es trobaran a la 42a edició de La Setmana del Llibre en Català, l’esdeveniment literari que marca la represa literària de tardor. Aquest cop, i de manera excepcional, La Setmana canvia d’ubicació i de dates. La fira s'instal·larà al Passeig Lluís Companys del 20 al 29 de setembre i el 25 de setembre serà el dia dedicat a les biblioteques.

Els propers 18,19 i 20 d'octubre se celebra l’Onzè Congrés de Biblioteques Mòbils al Seminari i a la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic. Sota el lema “Bibliobusos, per no deixar ningú enrere” la capital de l’Osona acollirà aquest congrés bianual organitzat per la Diputació de Barcelona i l'Associació de Professionals de Biblioteques Mòbils (ACLEBIM), vol reivindicar el paper que juguen els bibliobusos a l'hora de garantir l'accés a la informació i a la cultura a tots els ciutadans del seu territori.

Dies: 18, 19 i 20 doctubre de 2024
Inscripcions: fins el 10 d'octubre

 

Aquest setembre s’ha constituït la borsa supramunicipal de Tècnic/a Auxiliar de Biblioteca per cobrir necessitats de personal temporal. La borsa està destinada als ajuntaments de la demarcació de Barcelona amb biblioteques integrades a la Xarxa de Biblioteques Municipals i té com objectiu donar cobertura a les necessitats urgents de personal d'aquests equipaments.

Núria Ventura, que va treballar més de 40 anys a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, rebrà el Premi ACLEBIM en reconeixement de la seva tasca a l'hora de modernitzar i revitalitzar el servei de bibliobusos. Amb aquest premi que l'Asociación de Profesionales de Bibliotecas Móviles (ACLEBIM) entregarà en el seu proper congrés a Vic els dies 18, 19 i 20 d’octubre,  vol reivindicar el paper que juguen els bibliobusos a l'hora de garantir l'accés a la informació i a la cultura a tots els ciutadans del seu territori.

Ir arriba

Destaquem

Iniciem el curs amb més conferències del programa Altres Veus. Dins del cicle Sobirania alimentària el 23 de setembre parlarem sobre "L'horta agroecològica, l'horta transformadora". La conferència tindrà lloc a la Biblioteca Municipal Pompeu Fabra de Torrelles de Llobregat i anirà a càrrec de Maria Giner Gómez, enginyera tècnica agrícola i coordinadora i fundadora del projecte agroecològic de la Kosturica al Vallès Oriental.

La directora de la Biblioteca Pare Fidel Fita d’Arenys de Mar, Muntsa Abad, és la comissaria de l’edició de Vila del llibre que aquest darrer cap de setmana d’estiu acollirà la vila marinera d’Arenys. En seran protagonistes la seva orografia, marcada per la riera, els seus fills més il·lustres, com Fèlix Cucurull o Salvador Espriu, i el llegat indià, tan present a tot el Maresme.

Ir arriba

Recursos

El Departament de Cultura ha llançat una important campanya per promoure la lectura, una de les accions incloses en el Pla Nacional del Llibre i la Lectura, aprovat pel Govern de la Generalitat el juliol de 2023, amb l’objectiu de fomentar l’hàbit de llegir i augmentar els índexs de lectura, especialment en llengua catalana.

El lema de la campanya és "Llegir, al centre dels teus plans", i es basa en la idea que es pot llegir en una gran varietat de moments i formats.

El Premi de Novel·la Curta CELLER DE LLETRES és una iniciativa organitzada per la Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya dins del projecte "Biblioteques amb DO" i que aquest any arriba a la 10a edició!. Aquesta iniciativa busca dinamitzar els espais bibliotecaris i promoure la creació literària vinculada al món del vi i del cava.

Ir arriba

L'article

Parlem amb la bibliotecària i responsable del Punt TIC i del programa de formació digital a la Biblioteca Roca Umbert de Granollers, Marta Fontseca, que ha estat una de les candidates proposades per la Xarxa Punt TIC de la Generalitat de Catalunya a la categoria de "Millor Facilitadora Informacional i Digital" dels All Digital Awards, uns premis europeus que reconeixen la innovació i la dedicació en l'àmbit de la digitalització i les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

Ir arriba

Agenda

Aquest setembre en el marc del Club del Llibre ens visiten l’escriptor i director creatiu audiovisual Pep Antoni Roig i la historiadora i filòloga Maria Carme Roca.

Dies: 15 de setembre (Pep Antoni Roig) i 26 de setembre (Maria Carme Roca)
Hora: 11 h (Pep Antoni Roig) i 19 h (Maria Carme Roca)
Llocs: Biblioteca Maria Àngels Torrents i Rosés de Sant Pere de Riudebitlles (Pep Antoni Roig) i Biblioteca La Cooperativa de Centelles (Maria Carme Roca)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web