02/05/2022 20:36 h.

Bones pràctiques en enllumenat públic

Comparteix

Resultats de la trobada del Grup de treball

Foto: Ajuntament de Mataró

El Grup de treball de transició energètica local de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat va realitzar el 28 d'abril una nova sessió monogràfica per compartir experiències i casos pràctiques per millorar la gestió energètica municipal.

Les sessions sobre Bones pràctiques energètiques permeten compartir tres o quatre experiències d'interès d'ens locals amb d'altres membres de la Xarxa. Les temàtiques sorgeixen dels propis interessos i necessitats compartits pel personal tècnic municipal participant del Grup de treball.

Aquesta sessió dedicada a l'enllumenat públic va començar a el repàs per part de la Montse Solà, tècnica de la Diputació de Barcelona, del suport integral que s'ofereix als municipis de la província de Barcelona i les diverses línies de subvencions a les quals es poden acollir per finançar les millores i inversions planificades.

Posteriorment, es van exposar tres experiències amb detall.

En primer lloc, Jordi Xirgo, en representació de l'Ajuntament de Girona, va exposar els resultats fins ara dels projectes pilot de la implantació de la telegestió i la gestió intel·ligent de l'enllumenat públic a la ciutat. Va exposar les diverses solucions tecnològiques testejades fins ara i va remarcar la necessitat d'integrar tecnologies i ser conscients que encara son solucions poc madures i que el mercat ha d'evolucionar.

Posteriorment, Dani Bosa, de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, va explicar els criteris tècnics que tenen establerts per protocol a l'hora d'implantar projectes de millora i renovació de l'enllumenat públic, i com aquests criteris els han permès zonificar la ciutat en funció de les necessitats lumíniques i donar resposta amb tecnologies adequades a cada cas i amb un ús general de lluminàries LED amb temperatures de 3.200ºK. Aquests criteris també els han permès assolir importants estalvis energètics i econòmics, i alhora mantenir i millorar el confort lumínic dels vianants.

Finalment, Mireia Salvat, de l'Ajuntament de Mataró, va exposar l'evolució en la planificació de l'enllumenat públic a la ciutat i com fruit dels resultats de l'auditoria del servei, però també de les necessitats expressades de diversos serveis municipals (igualtat, cultura, mobilitat,...) disposen d'un Pla director de l'enllumenat públic en plena execució. A destacar les accions "de cirurgia" que cal fer en determinats espais (zones amb elevada protecció de la biodiversitat, com la platja on hi ha nidificacions de tortuges), la millorar de la il·luminació del patrimoni històric i cultural, la diferenciació lumínica dels passos de vianants i els carrils bici a la nit, o les marxes exploratòries amb perspectiva de gènere per detectar punts de millorar concrets.

Disposeu de tota la documentació presentada a l'enllaç següent a la web de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.