14/05/2021 13:17 h.

15 de maig| Dia Internacional de les Famílies

Comparteix

Imatge: Anastasia Mazeina\Shutterstock

Imatge: Anastasia Mazeina\Shutterstock

L’impacte de les noves tecnologies en el benestar de les famílies

El Dia Internacional de les Famílies va ser declarat dia d’interès mundial el 1993 per l’Assemblea General de les Nacions Unides amb l’objectiu de crear consciència i ressaltar el paper fonamental de les famílies en l’educació dels fills/es des de la primera infància.

El 15 de maig de 1994 es va celebrar per primera vegada evidenciant la importància que la comunitat internacional atorga a les famílies com a unitat bàsica i eix central de la societat. Des de llavors, fins a l’actualitat, cada 15 de maig  commemorem aquest dia internacional per ressaltar el valor de la família.

El Dia Internacional de les Famílies 2021 se centra en l’impacte de les noves tecnologies en el benestar de les famílies.

La pandèmia a causa de la Covid-19 ha modificat els nostres hàbits i ha suposat una major exposició a les pantalles, sobretot, entre adolescents i joves. Les noves tecnologies ens ofereixen moltes possibilitats i avantatges, però hem de tenir present que els menors, tot i tenir més facilitat per utilitzar-les, no tenen la maduresa ni les competències necessàries per fer-ne un ús segur i responsable. Les famílies són un element clau i determinant en l’acompanyament i orientació dels fills/es en l’ús saludable de les noves tecnologies.

El Centre SPOTT, promou l'ús segur i responsable de les pantalles en l'àmbit familiar a través dels diferents programes i materials preventius: 

  • Exposició, Controles?, a la web de “l’Exposició Controles?” trobareu informació sobre drogues i pantalles, un servei de consulta adreçat a adolescents, joves, famílies i professionals i un tour virtual gratuït.
  • Col·lecció Connecta-hi: videocàpsules i materials de recomanacions adreçats a les famílies sobre xarxes socials, videojocs i apostes en línia.

Hem editat aquesta infografia amb alguns senyals d'alarma que podem ajudar a les famílies a identificar el consum de drogues o bé l'ús problemàtic de pantalles en menors i joves.

 

Aquests suports tècnics i materials responen als Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) número 3. Salut i Benestar. "Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats" i número 4. Educació de qualitat. “Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom”. Els disset ODS van ser proclamats per l'Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l'agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n'assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d'acord amb aquests ODS.