Material educatiu: Receptaris
L'alimentació és un element fonamental per gaudir d'una bona salut. Per a un creixement adequat, per al manteniment d'un òptim estat de salut i per poder desenvolupar les diferents activitats de la vida quotidiana, cal una dieta saludable, és a dir, suficient, equilibrada, variada i satisfactòria.
Els avenços de la indústria alimentària fan que tot l'any puguem disposar d'una gran varietat d'aliments. Tot i així, la utilització de productes frescos de temporada té una sèrie d'avantatges:
- Millor preu dels productes.
- Millor qualitat. Els aliments són més frescos i per tant, se'n pot treure un major profit de les seves propietats, obtenint tot el seu valor nutritiu, olor, sabor i textura.
- Més ecològic. Evita la sobreexplotació del sòl perquè respecta els cicles naturals i les zones de producció. Necessita menys manipulació, transport i emmagatzematge, que redueix el cost energètic i per tant la contaminació.
Tot seguit presentem els següents receptaris, un per a cada estació que, classificats per primers plats, segons plats i postres, pretenen fomentar una alimentació saludable tot gaudint dels productes de temporada.
- Receptes de primavera
- Recull 2012 [pdf, 757 kB]
- Recull 2009-2010 [pdf, 5,05 MB]
- Receptes d'estiu
- Recull 2012 [pdf, 225 kB]
- Recull 2009-2010 [pdf, 3,47 MB]
- Receptes de tardor
- Recull 2012 [pdf, 221 kB]
- Recull 2009-2010 [pdf, 4,24 MB]
- Receptes d'hivern
- Recull 2012 [pdf, 1,56 MB]
- Recull 2009-2010 [pdf, 4,65 MB]
La nostra cuina té una llarga tradició, marcada per la varietat i qualitat dels productes que utilitza i per les seves receptes que gaudeixen d'un merescut prestigi a nivell tant local com internacional, que cal conservar i transmetre com a símbol de la identitat del territori català.
Així doncs, amb aquest material es vol contribuir a mantenir vives les nostres tradicions gastronòmiques i alhora promoure estils de vida i hàbits saludables conjugant tradició, plaer i salut.
El receptari compta amb algunes de les més tradicionals receptes vinculades a celebracions i festivitats catalanes, amb les que s'han elaborat les combinacions de plats més adequades per aconseguir àpats saludables.
Enllaç al Receptari de menús saludables amb plats típics de la cuina catalana.
El malbaratament alimentari provoca la pèrdua de milers de tones d'aliments. És per això que s'ha elaborat aquest quadern, on s'ofereixen consells per millorar la planificació de la compra i la conservació dels aliments. Així mateix, es proposen un seguit de receptes per aprendre a elaborar plats amb restes d'altres àpats i/o aprofitar parts d'aliments que habitualment desestimem.
Enllaç al Receptari de Cuina d'aprofitament d'aliments.
Receptes fàcils i saludables que trobareu també junt a moltes altres receptes, al web Cuina sense pares.
Enllaç al Receptari.
Enllaç al web Cuina sense pares.
Conscients de la importància de fomentar hàbits alimentaris saludables i de promoure els productes de temporada i proximitat, es va crear “Menja Saludable”, una nova secció al butlletí espaiS@lut, editat des del Servei de Salut Pública, on cada mes es presenta un producte de temporada i dues receptes elaborades amb aquest producte.
Aquesta secció s’estructura en dos apartats: “Propietats nutricionals” en el que es parla de les característiques i propietats nutricionals d’un producte de temporada, ressaltant els beneficis que aporten a la salut i “Gaudeix-ne a taula” on es presenta, dues receptes realitzades amb el producte de temporada com a protagonista.
Enllaç al recull d’aquests productes.