Societat - 11/01/2024 11:35 h. - Dulce Valero

La Diputació posa a disposició dels ajuntaments més d’una cinquantena de recursos per atendre les necessitats socials

L’oferta dins del Catàleg 2024, dotada amb més de 40 milions d'euros, és de continuïtat, tot i que incorpora algunes novetats com el Grup de treball per a l’atenció i protecció pública integral d’infants i adolescents, la creació del fons de prestació Escolta Jove o l’exposició itinerant “Cures en la comunitat”

L’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona posa aquest any a disposició dels ens locals de la província, amb una dotació de més de 40 milions d'euros, un total de 54 productes, dels quals 12 són recursos econòmics, 15 són materials i 27 de tipus tècnic, inclosos tots ells dins el Catàleg de serveis 2024-2027.

Per conèixer les novetats dels recursos del Catàleg de Serveis 2024, l'àrea, que en aquest mandat suma l’àmbit de Joventut, ha convocat prop de 300 responsables dels governs locals a una sessió informativa en línia aquest dijous.

El catàleg 2024 és similar al d’anys anteriors amb la voluntat de dedicar l’actual exercici a repensar l’estratègia, els nous projectes transformadors i definir, amb les aportacions dels municipis, nous recursos per atendre els reptes derivats de les transformacions socials.

La diputada presidenta de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona, Alba Barnusell, ha destacat, durant la presentació del catàleg de serveis, l’aposta de l’àrea per “un nou model de serveis socials més eficient, amb una atenció més àgil, senzilla, accessible per a tota la ciutadania i equitativa territorialment”.

La diputada ha reconegut la feina que fan els municipis, “la més difícil, perquè esteu a primera línia, però alhora també amb més oportunitats de crear, d’innovar i de generar canvis socials”, i els ha demanat utilitzar els recursos de la Diputació, “perquè estem al vostre servei per fer millors polítiques locals, donar suport als i les professionals, fer xarxa entre municipis i impulsar serveis i recursos de qualitat per a la ciutadania”.

El catàleg incorpora recursos com les Accions de millora dels serveis socials bàsics o el Suport a les oficines de gestió de les prestacions econòmiques.

Les cures són un àmbit estratègic davant un envelliment que ja s’acosta al 20% de la població. Es continuaran oferint recursos com el Nexes per a l’atenció de la soledat no desitjada; el suport al SAD; la teleassistència; els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM), que han evidenciat que un 68% de les participants redueixen l’ansietat; el suport a la implantació del model de Municipi Cuidador i els arranjaments d’habitatges. En aquest cas, s’ha establert un canvi operatiu per facilitar la demanda: es pot demanar el recurs i fer posteriorment els tràmits necessaris per a l’obra.

Com a novetat, s’incorpora al Catàleg l’exposició “Cures en la comunitat”, amb l’objectiu d’impulsar el debat públic entorn les cures als municipis de la província.

Des de la perspectiva de cicle de vida, i pel que fa a les polítiques d’infància i adolescència, a més dels ajuts per al finançament i suport tècnic en la promoció i prevenció en aquest àmbit, s’ha creat un nou recurs: el Grup de treball per a l’atenció i protecció pública integral d’infants i adolescents en risc i/o víctimes de violència, per acompanyar el desplegament de la Llei 8/2021.

Enguany s’incorpora al Catàleg l’àmbit de Joventut, ampliant l’abast dels projectes per a equipaments juvenils, renovant els tallers d’empoderament (abans tallers d’emancipació) i potenciant programes basats en l’acompanyament a través de la creació del fons de prestació Escolta Jove, dotat amb 5 milions d’euros.

Un altre àmbit central d’acció és el fons de prestació per al benestar emocional per a la infància i l’adolescència, dotat amb 3 milions d’euros. L’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat té la voluntat d’aprofundir al llarg del mandat en aquest eix, treballant nous recursos tant de catàleg com de formació i acompanyament, i mantenir altres com la prevenció i atenció a adolescents i joves en drogues i pantalles a través de l’SPOTT.

Hi haurà recursos de continuïtat als àmbits de les persones grans, amb la voluntat de treballar amb l’ampliació dels programes destinats a la lluita contra l’edatisme; la discapacitat; la diversitat cultural i no discriminació, i la convivència i la comunitat, on destaca el programa Barris i comunitats: motors de transformació social, destinat a impulsar intervencions integrals en barris on conflueixen situacions de vulnerabilitat social i urbana, i que compta amb una dotació de 3 milions d’euros.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número, 3 “Salut i benestar", 5 “Igualtat de gènere” i 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

El programa Escola Jove facilita als serveis locals de Joventut recursos per atendre les necessitats d'informació, orientació i acompanyament als joves. Foto: PressmasterShutterstock

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.