Espais naturals - 03/12/2024 16:37 h. - Andrea Cosialls

L’abundància de petits mamífers remunta a l’Espai Natural de les Guilleries - Savassona

Després que el 2023 les xifres de petits mamífers comuns en aquest espai natural toquessin fons, amb només un individu capturat en les dues estacions de mostreig, enguany se n’han capturat 81. Entre ells, destaca la presència d’una nova espècie a les parcel·les, el ratolí de camp. 

Aquesta tardor, el seguiment de petits mamífers comuns SEMICE a l’Espai Natural Guilleries – Savassona ha obtingut resultats molt rellevants, amb xifres rècord i noves espècies. La comunitat de petits mamífers és un indicador clau del bon estat dels ecosistemes i els resultats positius d’enguany en aquest espai natural contrasten amb les dades registrades l’any passat, quan tan sols es va capturar un individu sumant les dues parcel·les de seguiment. Aquests animals formen part d’un gran nombre de relacions amb altres grups d’organismes: són presa essencial per a molts carnívors, predadors d’invertebrats i controladors de plagues, i grans consumidors i dispersors de llavors. També tenen una ràpida capacitat de resposta demogràfica als canvis ambientals. Tot això els converteix en bons indicadors de l’estat dels ecosistemes i de l’evolució de fenòmens com el canvi climàtic.

Així, en una de les parcel·les on s’ha fet el mostreig s’ha superat la major abundància mai registrada en aquella localitat, amb un total de 55 individus capturats. També s’hi ha registrat la presència d’una nova espècie, el ratolí de camp (Mus spretus), un petit mamífer que, malgrat ser comú en altres regions del sector mediterrani, encara no havia aparegut a les parcel·les de l’Espai Natural de Guilleries – Savassona, on es fa el seguiment des del 2019. També destaca l'aparició de la musaranya comuna (Crocidura russula) a la parcel·la de fageda, on feia més de dos anys que no se’n capturava cap.

En total, sumant els registres de les dues parcel·les de seguiment, aquesta tardor s’han registrat 57 ratolins de bosc (Apodemus sylvaticus), 11 ratolins lleonats (Apodemus flavicollis), 2 mussaranyes comunes (Crocidura russula) i 2 ratolins de camp (Mus spretus). Aquesta remuntada important de les poblacions de petits mamífers de l'Espai Natural es podria atribuir a dos factors: d’una banda, al fet que les baixes densitats dels dos últims anys haurien afavorit una major disponibilitat de recursos i, de l’altra, a la millora de les condicions meteorològiques. També cal destacar que aquest estiu, algunes localitats de la Catalunya Central han registrat una molt bona temporada de cria pel ratolí de camp (Mus spretus). Aquesta espècie està lligada a ambients oberts i les densitats elevades en alguns sectors probablement han permès la detecció de dos individus a Guilleries - Savassona, a la parcel·la de bosc mixt que presenta algun camp de conreu relativament a prop.

El seguiment de petits mamífers comuns, amb un recorregut de 17 anys, està emmarcat dins el conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el Patronat del Museu de Granollers, per a la realització de programes de seguiment i recerca vinculats a la fauna silvestre d’interès de conservació de la Xarxa de Parcs Naturals per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural.


Aquesta actuació respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”, número 13 “Acció climàtica” i número 15 “Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Ratolí de camp. Foto: Marc Vilella / Museu de Ciències Naturals de Granollers

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.