29/03/2023 12:18 h.

La Guia pràctica per elaborar l’Agenda 2030 local, un recurs tècnic molt ben valorat pels ens locals

Comparteix

Tretze ens locals ja han elaborat la seva Agenda 2030 local mitjançant aquest recurs

La Guia pràctica per elaborar l’Agenda 2030 local, editada per la Diputació de Barcelona i publicada al 2021, té la finalitat de donar suport a aquells ens locals que vulguin implementar l'Agenda 2030 i localitzar els ODS al seu territori de manera autònoma i necessitin un full de ruta sobre les fases i metodologia per dur-ho a terme.

A partir de la seva publicació, es va obrir un recurs tècnic específic al Catàleg de serveis pensat per acompanyar als ens locals en l’elaboració de les seves Agendes 2030 locals i fer-ho de manera grupal amb municipis de característiques similars. Per tant, es tracta tant d’acompanyar tècnicament com de generar un espai compartit per resoldre qüestions específiques plantejades pels ens locals participants o visualitzar en grup les pràctiques que es van efectuant en el marc del suport.

Durant el 2021, cinc ens locals varen participar en aquest recurs, tots ells inferiors a 20.000 habitants. L’experiència va resultar molt positiva, la qual cosa ens va portar a obrir de nou el recurs el 2022.

Un dels participants en l'edició del 2021 afirma: “Disposar d’uns espais compartits ha estat fonamental per sentir-se acompanyat, compartir dubtes, escoltar altres plantejaments i poder compartir una proposta de treball”.

La segona edició del recurs estava conformada per dos grups d’ens locals. Un d’ells amb municipis d’entre 25.000 i 30.000 habitants. L’altra amb municipis de 55.000 a 70.000 habitants. A més, es van realitzar sessions específiques amb un consell comarcal que, com a institució amb característiques diferenciades dels municipis, necessitava un assessorament específic.

En finalitzar les sessions de treball, al març de 2022, els ens locals van fer balanç del recurs, destacant alguns aspectes positius. En efecte, a més del suport tècnic molt proper i de l'acompanyament metodològic expert, es van destacar aspectes com la xarxa generada d’ens locals, el conèixer altres experiències per resoldre les mateixes dificultats o la disposició de materials que ajuden a organitzar i planificar la feina a realitzar (en el present o en un futur proper).

Des de la Diputació de Barcelona agraïm la implicació i disposició dels ens locals per posar en marxa l’alineament i localització de l’Agenda 2030 amb un recurs sense dubte enriquidor, segons els seus participants, però que requereix del compromís ferm dels ens locals per tal dur a terme la feina interna necessària.

Els ens locals que vulgueu treballar l’Agenda 2030 local amb el suport d’aquest recurs, podeu sol.licitar-ho a través del Catàleg de serveis a partir del 3 de juliol.