Sèrie documental "Jo no m'embolico!"
| Temàtica: | Residus, consum, economia circular, sostenibilitat |
Tipus: | Projecte de suport a accions locals de prevenció de residus | |
Públic: | Adults o Públic familiar | |
Disponibilitat: | En el marc de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus 2023 | |
ODS: |
Projecte pilot.
Els darrers anys, els plàstics d’un sol ús s’ha convertit en un greu problema d’abast mundial i de dimensions epidèmiques, amb conseqüències ambientals i per a la salut de les persones.
Entre les actuacions que impulsem es troba la col·laboració en la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2023, que tindrà lloc en del 18 al 26 de novembre. Durant la Setmana es realitzen, arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. L’edició d’enguany porta per eslògan “No t’emboliquis!” i posa el focus en la reducció d’envasos i embolcalls innecessaris.
Fruit de l’experiència en anteriors edicions de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, s’ha detectat la necessitat de millorar l’oferta de recursos i activitats que en el marc d’aquesta Setmana la Diputació de Barcelona ofereix als ens locals, incorporant en la seva oferta noves propostes que contribueixin a incrementar l’impacte de la iniciativa, d'aquesta idea neix el suport per crear una sèrie de documentals sota el títol Jo no m'embolico!
Els objectius del projecte són:
• Sensibilitzar: Compartir idees inspiradores per avançar cap al residu zero i, en especial, pel que fa a la reducció de plàstics i envasos d’un sol ús.
• Divulgar: Donar a conèixer el que estan fent els ajuntaments en matèria de reducció de residus, en especial plàstics.
• Actuar - Remoure consciències, canviar actituds i inspirar l’acció i la participació en matèria ambiental.
L’activitat consisteix en la realització i la producció d’una sèrie de documentals curts (un documental per municipi adjudicatari) amb l’eslògan “Jo no m’embolico!”, i amb la voluntat de mostrar el que es fa des del món local (ciutadania i ajuntaments) per “no embolicar-se” i reduir els residus, en especial els plàstics d’un sol ús.
Jo no m’embolico! (“_____ (el municipi X) no s’embolica”) vol documentar què fan les persones per viure sense plàstics, amb l’objectiu de donar a conèixer accions que puguin inspirar altres persones i avançar així cap a un model de societat residu zero, més sostenible i saludable. Addicionalment, volem donar a conèixer què fan els municipis, des del món local, per reduir els plàstics d’un sol ús, fent visible la tasca dels ajuntaments en aquest àmbit.
Els ajuntaments que vulguin participar en la iniciativa han d’enviar una sol·licitud de participació. Les sol·licituds de participació dels municipis es poden enviar fins el 27 d’octubre de 2023. Període de sol·licituds tancades.
Els ajuntaments que ho desitgin poden sol·licitar de participar al documental, sempre i quan es comprometin a
1. Fer difusió de la iniciativa en dos moments:
- Durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus a través dels seus mitjans de difusió (físics, electrònics, digitals, i concretament a través de les televisions o ràdios locals...), amb l’objectiu d’estimular la participació i engrescar la ciutadania a enregistrar les seves accions i enviar-les.
- Un cop el documental estigui produït, col·laborar amb mitjans de comunicació locals (XAL, cinema club, etc.) per donar-lo a conèixer i difondre’l.
2. Participar, si l’ajuntament així ho considera, en la selecció de les propostes dels vídeos enviats per la ciutadania (se’n seleccionaran màxim 4 per formar part del documental). Aquesta opció, tot i que recomanable, es deixarà a criteri de l’ajuntament, podent delegar aquesta tasca en la Diputació de Barcelona.
3. Contribuir al documental amb exemples d’accions que fa el municipi per prevenir o reduir els plàstics d’un sòl ús.
Criteris de selecció
Entre totes les peticions rebudes es seleccionaran 4 municipis que seran els que finalment podran fer el documental Jo no m’embolico! (“_____ (el municipi X) no s’embolica” que es composarà de 4 experiències enregistrades per la ciutadania i exemples d’accions que fa el municipi per reduir els plàstics d’un sol ús
Els criteris de selecció principals que es tindran en compte en la sol·licitud:
1. El compromís en la difusió (durant la campanya i un cop s’hagi realitzat el documental per donar-lo a conèixer).
Es valorarà el nivell de detall i de concreció dels mitjans que s’utilitzaran per a fer-ho, amb l’objectiu d’arribar a un públic el màxim divers possible. En aquest sentit, a l’hora de donar a conèixer la iniciativa a nivell municipal, és important que l’ajuntament es comprometi a fer-ne difusió per diferents vies, per tal d’arribar a la màxima diversitat de públics i sectors possible (famílies diverses, gent gran, persones a títol individual, centres educatius, centres cívics...). Hi podran participar persones a títol individual o grups.
2. Les iniciatives locals en l’àmbit de la prevenció de plàstics d’un sol ús
L’ajuntament que ho sol·liciti haurà d’estar realitzant, o haver realitzat, actuacions en matèria de reducció de residus (especialment plàstics d’un sol ús), participar en campanyes amb aquest propòsit (Mercats sostenibles, etc.), haver realitzat un Pla de Prevenció de Residus, etc. En la presentació de les sol·licituds caldrà especificar les accions de prevenció de residus realitzades per l’ajuntament i, també, en el cas de resultar adjudicatari, detallar quines de les actuacions que s’han dut a terme en aquest àmbit voldrien que apareguessin al documental.
Calendari i cronograma:
FASE 1 - Selecció dels municipis participants
- Fins el 27 d’octubre: els ajuntaments interessats presenten les seves candidatures.
- Del 30 d’octubre fins al 3 de novembre: la Diputació de Barcelona valora les sol·licituds rebudes per part dels ajuntaments i en selecciona un màxim de quatre, tenint en compte els criteris establerts.
- 6 de novembre (màxim): La Diputació de Barcelona comunica als ajuntaments que s’hi hagin presentat, el resultat de la valoració i si seran adjudicataris o no de l’activitat.
Una vegada seleccionats els municipis, les fases per a la realització del documental seran les següents, per a cada municipi:
FASE 2 - Dinamització i selecció dels participants en els documentals
- 18 de novembre: coincidint amb l’inici de la Setmana de Prevenció de Residus 2023, els ajuntaments seleccionats donen a conèixer la iniciativa a la ciutadania i entitats, equipaments, centres educatius, agents... del seu municipi, seguint el pla de difusió i de comunicació acordat i presentat prèviament. Aquesta fase tindrà lloc mentre duri la Setmana i s’estendrà fins al 18 de desembre.
- Durant aquest període les persones o grups que ho desitgin o proposi l'ajuntament podran enviar les seves propostes per ser seleccionats.
- Des de la Diputació de Barcelona es proposa una metodologia específica per dur a terme el procés de dinamització i selecció de participants (veure apartat Procés de dinamització i selecció proposat), no obstant això, es podrà establir d'acord amb l'ajuntament una metodologia adaptada a les necessitats locals.
- 19 de desembre – finals de gener - febrer: Selecció dels participants al documental.
FASE 3 - Enregistrament i producció dels documentals
- Finals de febrer-març: Enregistrament del documental per part de la Diputació de Barcelona.
- Abril: Edició i producció del documental per part de la Diputació de Barcelona.
FASE 4 - Presentació pública dels documentals i difusió
- Maig: lliurament dels 4 documentals. Difusió amb els mitjans de comunicació i xarxes socials proposats per l'ajuntament en alguna data assenyalada (per exemple el Dia mundial del Medi Ambient...).
Procés de dinamització i selecció proposta:
Aquesta és la proposta metodològica per les fases 2 i 3 i que recomanem des de la Diputació de Barcelona. No obstant això, es deixarà a criteri de l’ajuntament:
1. La possibilitat de que sigui ell qui proporciona les persones/grups que apareixeran al documental.
2. L’abstenció de participar en la fase 2 i, per tant, que sigui únicament la Diputació de Barcelona, conjuntament amb el professional en matèria audiovisual, la que faci la selecció de les obres presentades del seu municipi (si així ho considera i per simplificar les seves tasques).
FASE 2 - Model proposat de dinamització i selecció dels participants en els documentals
- El període de participació estarà obert durant la Setmana de Prevenció de Residus 2023 (entre el 18 i el 26 de novembre) i es podrà estendre una setmana mes, si l’ajuntament ho considera.
- Les persones que desitgin aparèixer al documental “Jo no m’embolico!” hauran d’enviar un vídeo curt explicant què fan per viure sense plàstics, en el qual hi haurà d’aparèixer l’eslògan #jonomembolico.
- Formulari per les persones que desitgin aparèixer al documental dels municipis seleccionats de Pallejà, Sant Iscle de Vallalta, Palau-solità i Plegamans i Sant Martí de Tous.
- La participació es pot fer a títol individual, però també s’acceptaran famílies o grups diversos (p.ex.: escoles, comerços, etc.), amb la intenció de mostrar perfils diferents (sobretot pel que fa a edats), de manera que l’espectador/a pugui sentir-s’hi identificat en veure el documental, per tal d’inspirar el canvi de conductes i actituds en favor del medi ambient.
- 19 de desembre – 26 de gener: Valoració i selecció de les obres presentades. Caldrà establir amb el professional i els ajuntaments un dia per fer la valoració i emetre un resultat.
- Resolució de la Fase 2: 12 de febrer, es comunicarà el resultat.
- En paral·lel, també es realitzarà una reunió amb l’ajuntament per valorar quines iniciatives en matèria de prevenció de residus que han dut a terme volen que apareguin al documental. Data a acordar amb l’ajuntament.
FASE 3 - Model de proposta d'enregistrament i producció dels documentals
- Finals de febrer-març: Les persones o grups escollits disposaran d’un temps per a enregistrar el què fan per “no embolicar-se” i viure sense plàstics. Durant el període estipulat autoenregistraran amb els propis dispositius mòbils i amb les indicacions que se’ls proporcionaran, el que fan per viure sense plàstics i “no embolicar-se”. Cada participant o grup haurà d’incloure, entre les seves accions, com a mínim una proposta que mostri què fan per reduir els envasos i embolcalls d’un sol ús (i que respongui a l’eslògan actual de la campanya “No t’emboliquis”).
- Paral·lelament, un dia acordat conjuntament amb l’ajuntament i les persones seleccionades per a cada municipi), el professional del món audiovisual els acompanyarà per enregistrar el seu dia a dia i complementar els autoregistres. Durant el dia escollit també es documentaran les actuacions municipals per reduir els plàstics i avançar cap a un model “residu zero” i que prèviament s’hagin escollit.
Resultats 2024
D’entre els municipis presentats, se’n van seleccionar quatre: Sant Martí de Tous, Pallejà, Sant Iscle de Vallalta i Palau-solità i Plegamans, per ser els que complien amb els requisits sol·licitats. Amb tots els enregistraments, i amb el suport de professionals del món audiovisual, s’ha muntat un documental per a cadascun dels municipis amb l’objectiu de fer difusió aprofitant la celebració, el 5 de juny del 2024, del Dia Mundial del Medi Ambient.
L’objectiu d’aquests quatre vídeos és documentar què fan les persones per viure sense plàstics amb accions que puguin inspirar altres persones i avançar així cap a un model de societat residu zero, més sostenible i saludable, i donar a conèixer què fan els municipis, des del món local per reduir els plàstics d’un sol ús, fent visible la tasca dels ajuntaments en aquest àmbit.
Més informació a la nota de premsa.
Més Informació
Oficina Tècnica d'Educació i Promoció Ambiental - recursosambientals@diba.cat
Your privacy is our priority
To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some “cookies” on the website to facilitate its use:
- Own and third party for statistical purposes, with which no user information is collected nor access IP addresses are recorded.
- Our own and third parties to guarantee basic functioning, such as the user session, and personalization aspects, such as the language of our pages.
We save the acceptance of cookies for 30 days to improve the browsing experience. Remember that you can delete cookies from your browser at any time. - From third parties to show you information from our social networks, such as Facebook, X, YouTube, etc. By accessing these websites you can decide whether or not you accept their privacy and cookie policies.