Campanya institucional 2024 de la Diputació de Barcelona per a la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Foto: Diputació de Barcelona

Contra les violències masclistes, fem xarxa

22/11/2024 09:30 h

Feminismes i Igualtat

Aquest 25N, la Diputació de Barcelona posa el focus en el treball en xarxa contra les violències masclistes

"Contra les violències masclistes, fem xarxa". Aquest és el lema de la campanya que la Diputació de Barcelona ha posat en marxa enguany de cara a la commemoració del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

Amb aquesta acció, la corporació fa una crida al compromís de tothom i l’esforç de les associacions feministes i les institucions per fer xarxa i establir aliances en tots els àmbits, no només entre tots els agents i serveis públics que operen al territori, sinó també amb la ciutadania, amb les entitats i amb tots els sectors que tracten directament amb la ciutadania com els comerços, els mercats municipals, els equipaments esportius, les farmàcies, l’hostaleria i la restauració, els allotjaments turístics o les empreses, entre d’altres.

Segons la diputada de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, Raquel Albiol, “cal impulsar el desenvolupament d’estratègies i xarxes conjuntes de tolerància zero vers les violències masclistes que generin territoris lliures d’aquesta xacra social”.

La campanya d’enguany se centra, a més, en la necessitat d’incorporar la interseccionalitat en l’abordatge de les violències masclistes, tenint en compte que els diferents eixos d’opressió com la raça, la classe social, l’orientació sexual, la diversitat funcional o l’edat, entre d’altres, es relacionen entre si i configuren formes concretes de discriminació i desigualtat.

Jornada Institucional 25N i activitats paral·leles

La incorporació de la perspectiva feminista interseccional en les polítiques públiques d’abordatge de les violències masclistes serà precisament la temàtica central de la Jornada Institucional del 25N que organitza la Diputació de Barcelona el 26 de novembre, de 9.30 a 14 h., a l’Espai Francesca Bonnemaison, i que aportarà reflexions i eines per a la intervenció al respecte (incripcions en aquest enllaç).

Una d’aquestes eines és la Guia metodològica per a l’elaboració de Protocols locals d’abordatge integral de les Violències Masclistes, que està elaborant l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona i que facilitarà el treball dels municipis en el disseny i desenvolupament de circuits i protocols tenint en compte l’actual marc normatiu.

El mateix dia, a l’Espai Francesca Bonnemaison, a les 19 h., l’escriptora i periodista Cristina Fallarás i la investigadora Nerea Barjola mantindran una conversa al voltant del llibre "No publiques mi nombre. Testimonios contra la violència sexual", on reflexionaran sobre la por, el silenci i la vergonya davant la violència sexual (incripcions en aquest enllaç).

La campanya institucional del 25N inclou també una activitat artística: l’impactant espectacle "Arrancamiento" de l’actriu, comunicadora i activista feminista Pamela Palenciano, un monòleg que parla de la violència institucional que pateixen les mares que denuncien abusos sexuals contra els seus fills i filles. Es podrà veure el 20 de novembre, a les 19 h. a La Sala de l’Espai Francesca Bonnemaison (inscripcions en aquest enllaç).

Durant la campanya institucional del 25N es portaran a terme activitats de sensibilització i prevenció per prevenir i lluitar per l’erradicació de totes les violències masclistes.

Així, la Diputació de Barcelona impulsarà a 73 municipis de la província sis activitats: un taller per abordar les violències digitals, un altre taller d’autodefensa femenina, les activitats "Estic educant per a una infantesa i adolescència lliure de violències?" i "Què són els micromasclismes, existeixen en el meu dia a dia?", i dues activitats artístiques: una per prevenir les violències sexuals des de l’àmbit comunitari i una altra experimental per explorar les masculinitats a través del rap.

Al web de la campanya es pot accedir al manifest institucional del 25N i als materials gràfics i audiovisuals, als cartells emprats pels municipis de la demarcació i a un recull especial de recursos a les prestatgeries virtuals amb motiu de la commemoració, en col·laboració amb la Xarxa de Biblioteques Municipals.

Compromís amb les polítiques d’abordatge integral de les violències masclistes

La Diputació de Barcelona, mitjançant el Programa d’abordatge integral de les violències masclistes, dona suport econòmic i tècnic pel disseny, posada en marxa, manteniment i millora de serveis, protocols, plans i programes locals. També posa a disposició del territori tot un seguit de recursos, punts i accions de sensibilització, formació i prevenció adreçades a personal tècnic, professionals, entitats i comissions de festes, entre d’altres.

Enguany s’està reforçant també la línia de suport i cura a les professionals, adreçada a acompanyar-les en la presa de decisions i en la recerca de solucions, així com a garantir el seu benestar emocional i pal·liar les possibles situacions d’estrès psicològic.

Cal destacar la continuïtat del projecte transformador "Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes" i l’impuls del nou projecte transformador "La prevenció de les VM: estratègia clau per a municipis de fins a 20.000 habitants", que implica que aquests territoris es beneficiïn de polítiques i serveis en prevenció coordinant-se de manera transversal amb els serveis dels propis ajuntaments, consells comarcals i entitats, amb el suport també de la corporació.

A més, durant aquest mandat s’està reforçant la línia de suport a entitats que tenen com a objectiu fer front a les violències masclistes, donar ajuda a les dones, infants i adolescents que es troben en aquesta situació i posar en marxa eines internes per afrontar aquestes situacions dins les seves organitzacions.

8 de cada 10 dones catalanes han patit alguna forma de violència masclista

Les darreres dades estadístiques constaten que el 79,3% de les dones catalanes han patit alguna forma de violència masclista al llarg de la seva vida (de 8 de cada 10 dones) i el 65,2% han patit alguna forma de violència sexual. Es tracta de la violència masclista més comuna que afecta encara amb més freqüència les joves.

A data 18 de novembre, a l’Estat espanyol han estat assassinades 46 dones (40 per la seva parella o exparella i 6 fora de la parella); 8 menors han estat víctimes mortals en casos de violència de gènere contra la seva mare i 31 infants han quedat orfes. Dels 46 feminicidis del 2024, 21 han estat a Catalunya (16 de dones, 5 vinculats i 3 per violència vicària).

Des del 2023 i fins a dia d’avui, un total de 1.284 dones han estat assassinades per la seva parella o exparella a l'Estat espanyol.

Aquesta campanya de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 "Igualtat de gènere" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Share