03/09/2024 08:00 h.

La pujada de setembre: 7 consells per afrontar-la amb èxit

Comparteix

Si bé la pujada de gener és la que té més anomenada la del setembre no es queda enrere.

A les despeses extraordinàries de l'estiu, s'hi han de sumar les del retorn a la rutina. Al tornar de vacances pot ser un bon moment per analitzar en què se’n van els nostres diners i plantejar-se nous propòsits per millorar l'economia familiar:

1. Planifica un pressupost:

És important saber els diners que ingressem i identificar els pagaments fixos que no podrem evitar. Portar un control de quines són aquestes despeses i quins diners ens sobren ens permetran establir prioritats. Habitualment només recordem els pagaments més importants: l’hipoteca, les factures de subministraments, el telèfon... En tot, cal tenir presents les despeses més petites del dia a dia: el cafè del matí, els àpats fora de casa, tot suma i, molt.

2. Elimina les despeses innecessàries:

La tornada a la normalitat pot ser una bon moment per plantejar-nos quin tipus de despeses estem realitzant de manera innecessària. Donar-nos de baixa d'una subscripció o servei al qual no donem gaire ús, revisar els contractes i analitzar si hi ha algun concepte que sigui prescindible, ens pot ajudar a equilibrar la nostra economia.

3. Redueix les despeses fixes de casa:

Un consum responsable dels subministraments sempre ens ajudarà estalviar. Per altra banda, setembre és un mes en què moltes companyies dels sectors elèctric, de telecomunicacions o assegurances fan campanyes de reducció de preus per intentar captar nous clients. Revisar les ofertes i valorar si s’adapten a les nostres necessitats ens pot incentivar a canviar de proveïdor.

4. Estalvia en transport:

Sempre és millor anar a la feina a peu o amb bicicleta perquè, a més d'estalviar, és saludable. Si no és possible, la proposta és utilitzar el transport públic. Els trens de mitja distància i rodalies són gratuïts fins el 31 de desembre sol·licitant l'abonament. Una altra possibilitat és posar-se d’acord amb persones properes i organitzar un sistema per compartir cotxe.

5. Recicla sempre que puguis:

No cal comprar-ho tot nou. En el cas que hi hagi nens a casa, segur que part del material escolar dels petits serveix d'un curs per l’altre. Una altre alternativa per estalviar són les botigues i pàgines web especialitzades en productes de segona mà, és fàcil trobar gangues d’objectes que estan en molt bon estat i que es poden utilitzar com si fossin nous.

6. Compara preus abans de comprar i aprofita’t de les ofertes:

Comparar preus en diferents establiments sempre farà que la butxaca surti beneficiada, ja que pot haver-hi diferències considerables. Una bona opció és aprofitar les ofertes del comerç de proximitat.

7. Compte amb els préstecs i l'ús indiscriminat de les targetes de crèdit:

Les dificultats per fer front a pagaments extraordinaris després de les despeses de les vacances porta algunes famílies a contractar crèdits ràpids. S’ha de vigilar amb aquesta pràctica i només recórrer-hi quan sigui estrictament necessari i sempre valorant la capacitat que tinguem per fer front als nous pagaments que comportarà el crèdit o l’endarreriment del pagament de la despesa.