Campanya “Oh, i tant!”
«Oh, i tant!» és una campanya que té com a objectiu conscienciar la ciutadania de la importància del comerç de proximitat, estendre la cultura i els valors que té associats i fer visible la tasca de suport al comerç de proximitat que es fa a tota la demarcació de Barcelona.
Impulsem el comerç sostenible i el consum responsable, situem els mercats municipals com a agents de cohesió social i sostenibilitat, i promovem la participació ciutadana.
Amb la campanya «Oh, i tant!» volem modernitzar i millorar la competitivitat dels mercats municipals i del comerç de proximitat a les zones rurals apropant-los als nous perfils de consumidors, i consolidar el seu paper com a servei públic essencial i com a model de sostenibilitat per als municipis.
Objectius principals
- Facilitar la transformació digital de les parades dels mercats municipals i del comerç rural
- Fomentar l’economia circular dels mercats i millorar-ne l'eficiència energètica
- Adaptar els mercats municipals i el comerç rural als nous hàbits de consum de la ciutadania
- Impulsar el relleu generacional
Aquesta campanya està impulsada per la Diputació de Barcelona i compta amb el finançament dels fons europeus Next Generation.
Volem contribuir a la digitalització final dels mercats municipals per evitar la bretxa tecnològica en la distribució comercial. Aquesta plataforma en línia contribuirà a ampliar els canals de comercialització de les parades dels mercats municipals per arribar a una tipologia de clientela que, per horaris o disponibilitat, no hi pot comprar presencialment.
Els usuaris tindran a la seva disposició armaris multitemperatura als mercats municipals i a les zones rurals de la demarcació de Barcelona. Aquests armaris implementaran un nou sistema de recollida de comandes complementària al model de compra tradicional dels mercats municipals i comerços rurals.
Aquest sistema s’encarregarà del monitoratge i comptatge del nombre de persones que entren i surten per cadascun dels accessos dels mercats municipals on s’instal·li.
Els mercats municipals de la demarcació de Barcelona disposaran de tricicles elèctrics per repartir les comandes a domicili. L’objectiu és fomentar el consum de proximitat d’una manera més sostenible sense perdre l’experiència de la compra presencial.
La instal·lació de xarxes wifi té com a objectiu facilitar l’accés a Internet tant dels comerços com dels consumidors a les zones rurals i de menys població de la demarcació per combatre la bretxa digital territorial i no perdre competitivitat.
L’actuació té per objectiu minimitzar les pèrdues de temperatura provocades per l’entrada i sortida de la clientela del mercat i, consegüentment, reduir el consum energètic associat als sistemes de climatització dels mercats climatitzats.
Es tracta d’uns equips de monitoratge de consum per als mercats que disposen de sistemes de climatització que tenen la finalitat de detectar possibles deficiències en l’aïllament tèrmic o en el funcionament dels equips de climatització o refrigeració que, per tant, generen un augment del consum.
Per aquest motiu, s’han instal·lat analitzadors de xarxes a les capçaleres de les instal·lacions elèctriques, així com comptadors parcials als circuits d’alimentació de les màquines de climatització general del mercat i de les càmeres frigorífiques.
Seguint amb la campanya ja iniciada «Adeu als plàstics d’un sol ús», fomentem un canvi d’hàbits entre la clientela dels comerços de proximitat i dels mercats municipals que afavoreixi la substitució dels envasos d’un sol ús per altres de reutilitzables en les seves futures compres, per reduir la generació de residus contaminants, en benefici del medi ambient i de la salut.
Botigues del meu poble
El projecte anomenat «Comerç rural i essencial: innovador, sostenible i eficient» té l’objectiu d’ajudar a frenar el despoblament dels municipis petits de la província, fomentant el manteniment, la sostenibilitat i la viabilitat dels comerços rurals.
La idea de què parteix el projecte és que el comerç és part de la vida econòmica i social dels territoris, i acostuma a tenir un rol clau i essencial en els municipis petits i amb un índex d’envelliment de la població alt en relació amb la mitjana catalana.
En aquest sentit, el projecte desenvolupa diverses accions interconnectades per tal de mantenir viu el comerç local i la vida als territoris.
Botigues de meu poble és un viatge autèntic pel comerç rural, essencial i necessari. T'ho perdràs?
Els artistes visiten els mercats
El Miki Núñez, la Sara Roy i l’Edu Esteve visiten els mercats municipals de Terrassa, Ripollet, Cerdanyola del Vallès i Sabadell. Acompanyats de nens i nenes i nens d’aquests municipis, fan la compra mentre parlen de la importància del comerç local, dels productes de proximitat, de temporada i frescos. A més, escolten els consells i les anècdotes que els expliquen els paradistes.
Converses al mercat amb la Mari Pau Huguet
Des de sempre el mercat ha estat lloc de trobades i converses mentre es fa la compra. Mari Pau Huguet entrevista comerciants i paradistes dels mercats municipals de Vilanova i la Geltrú, Mataró, Barberà del Vallès i Terrassa. Tots ells li explicaran la seva història i també els productes que venen al mercat.
Aquesta campanya està impulsada per la Diputació de Barcelona i compta amb el finançament dels fons europeus Next Generation.
Gerència de Serveis de Comerç
Tel. 934 049 296
Formulari de contacte
Recinte Maternitat – Pavelló Central
Travessera de les Corts, 131-159. 08028 Barcelona