Les programacions culturals per a infants en els municipis

Comparteix
12/11/2024 - 14/11/2024 10:00 - 12:00 +34934022565 oerc.formacio@diba.cat

Videoformació (plataforma ZOOM)

Ben sovint les activitats infantils no entren en la centralitat de les programacions culturals, tot i la importància que té aquest sector per a la creació i consolidació de públics actius i consistents. D’altra banda, cal una definició precisa de què entenem per “infantil”, ja que de vegades les programacions estan compostes d’activitats per a adults adaptades als nens. Al costat d’això, existeixen molts professionals que centren la seva tasca artística en els infants, en disciplines com la música o el teatre, sense oblidar les activitats de museus i centres culturals adreçades de manera exclusiva als nens. Aquest curs vol incidir en la importància de les programacions infantils, tot mantenint-ne la rellevància i la singularitat i sense deixar que siguin fagocitades per les visions adultes, en un moment en què el trànsit entre la infantesa, l’adolescència i el món adult és més prim que mai. D’aquesta manera es farà un recorregut per les activitats musicals, el món del teatre i també les activitats per a infants i familiars en museus, centres cívics i centres culturals. 

 

PROGRAMA

 

12 de novembre

 

  • 10:00 - 11:00 h: La importància de la programació d’activitats culturals per a infants en els municipis (marc teòric). A càrrec de Cristina Alonso, co-directora del teatre L’Artesà del Prat de Llobregat
  • 11:00 - 11:20 h: La programació d'espectacles. A càrrec d'Albert Puig, del Festival Camaleons
  • 11:20 - 11:40 h: El foment de l’art contemporani. A càrrec de Gisel Noé, directora del M|A|C Mataró Art Contemporani
  • 11:40 - 12:00 h: El foment de la lectura. A càrrec de Magalí Homs, directora del Festival de literatura i arts infantil i juvenil (FLIC)

 

14 de novembre

 

  • 10:00 - 10:40 h: Programacions per a escolars des dels municipis:
    • 10:00 a 10:20 h: Esther Forment, responsable de projectes educatius i nous públics d’Olot Cultura (Ajuntament d’Olot)
    • 10:20 a 10:40h: Violeta Amargant, de l'Associació Cultural de Granollers
  • 10:40 - 12:00 h: Les programacions  per a infants. Nous formats i noves realitats:
    • 10:40 a 11:00 h: Eulàlia Ribera, directora d’el Petit, festival internacional per a la primera infància, i  presidenta de l'Associació Internacional de Teatre per a Infants i Joves (ASSITEJ)
    • 11:00 a 11:20 h: Laia Colell, de l'Associació A Bao A Qu
    • 11:20 a 11.40 h: Martí Marfà, director artístic de la FIM Vila-seca (Fira de música emergent i familiar)
    • 11:40 a 12:00 h: Carles Cañellas, director del Festival de Titelles del Moianès: experiències a municipis com l’Estany, Calders, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja, Castellcir, etc.

 

PONENTS

 

Cristina Alonso

Actualment, és co-directora artística del Teatre L’Artesà del Prat del Llobregat, i co-directora de l'Espai de recerca i residència Austràlia a Ciutat de Buenos Aires. Va dirigir el Centre de creació GRANER i el Festival SÁLMON del Consorci del Mercat de les Flors de Barcelona. I es va exercir com a gestora independent liderant AREAtangent, un espai autogestionat referent a la ciutat de Barcelona.

Col·labora en programes de formació de formadors des de fa uns quants anys amb la Xarxa de teatres i auditoris de titularitat pública d'Espanya, Assitej, la Xarxa Transversals de Catalunya, el Centre Cultural Gabriela Mistral de Xile, i Centre Nacional de les Arts de Colòmbia en mediació artística. 

Des del 2019 conjuntament amb Silvina Martinez investiguen, creen i posen en pràctica programes i artefactes per apropar l'art i l'educació, creant el col·lectiu les martin-ez. El 2023 armen la plataforma Mêdia Ameroibèrica en mediació artística. Està participant en la construcció del pla de drets culturals d'Espanya, i el II Fòrum de les arts a l'escola del Consell nacional de la cultura i de les Arts de Catalunya.

 

Albert Puig

Periodista musical i fundador de No Sonores. Ha estat director del Festival Altaveu, i també va ser encarregat de diferents projectes, com per exemple el concert especial 15 anys de l’Auditori amb Amaral, Maria del Mar Bonet, Martirio, Sisa, Lluís Gavaldà, Sílvia Perez Cruz, Refree i l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra.

També conjuntament amb el Teatre-Auditori de Sant Cugat, Albert Puig dugué a terme l’anomenat Cicle dels Camaleons, al qual van participar Manolo Garcia, Love of Lesbian, Els Amics de les Arts, Núria Feliu, Marina Rossell o David Carabén, entre d’altres. Al mateix temps també s’encarregava de la direcció del programa Música Moderna. A partir de la creació de No Sonores, treballa en el camp del management i la contracció.

 

Magalí Homs


Dissenya i executa projectes culturals literaris a Tantàgora des de fa més de vint anys; programacions per públic escolar, familiar i professional, instal·lacions efímeres i exposicions de la mà d'un equip amb mirada interdisciplinària. Es va formar en diversos àmbits culturals; disseny, arquitectura efímera, audiovisual, maquillatge i escenografia.

 

Esther Forment


Diplomada en Educació Social a la Universitat de Girona i Postgrau en gestió i polítiques culturals de la Universitat de Barcelona.

Des del 1997, és responsable dels recursos educatius escènics i de les pràctiques artístiques i comunitàries de l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot, així com del festival Sismògraf.

 

Violeta Amargant 



Violeta Amargant Marzo és llicenciada en Humanitats per la Pompeu Fabra i té un MA in Arts Administration and Cultural Policy a la Goldsmiths University de Londres. Ha treballat al departament educatiu del Barbican Centre de Londres i a L’Auditori de Barcelona on, després de fer de productora artística de diversos cicles, va passar a ser responsable del Servei Educatiu, dissenyant la programació per a escoles i famílies, coordinant l’edició de materials didàctics i liderant projectes participatius d’abast nacional com la Cantània o el CantaGran.

Actualment, és directora de la Fundació AC Granollers des d’on gestiona diversos projectes relacionats amb les arts, la cultura i l’educació i des de 2023, assessora de la programació familiar de la FiM Vila Seca.

 

Eulàlia Ribera


Eulàlia Ribera és gestora cultural especialitzada en la creació, producció i disseminació de les arts per a la infància i la joventut. Ha centrat la seva tasca professional a reivindicar la importància de viure experiències artístiques de qualitat en edats primerenques amb la voluntat d'alimentar l'esperit crític i la imaginació del públic més jove. Advocant pel dret dels infants i joves a participar de l'art i la cultura en igualtat i equitat.

És directora del Centre de creació d'arts per a les famílies laSala a Sabadell, un centre de creació, exhibició, formació i investigació d'arts per a la infància i joventut (0-14 anys). El 2005, va fundar el festival internacional d'arts per a la primera infància (0-5 anys) El Més Petit de Tots, actualment Festival elPetit, pilotat des de laSala i del qual és codirectora. Des del 2018, és presidenta de ASSITEJ Espanya, associació professional d'arts escèniques per a la infància i joventut.

 

Laia Colell


Laia Colell Aparicio és fundadora d’A Bao A Qu, associació cultural fundada el 2004 específicament dedicada a projectes que vinculen creació i educació implicant infants i joves, creadors/es (cineastes, fotògrafs/es, artistes...) i docents. Entre els programes de l’entitat, destaquen Cinema en curs, Fotografia en curs, Artistes en residència als instituts de Barcelona (programa de l’Institut de Cultura i el Consorci d’Educació de Barcelona) i els projectes europeus Moving Cinema i CinEd.

A Bao A Qu també col·labora de manera regular amb equipaments i institucions com la Filmoteca de Catalunya, el CCCB, la Filmoteca de Galícia i el Museo del Prado, així com amb festivals de cinema com l’Alternativa, el D’A Film Festival, Seminci o Punto de Vista.

Juntament amb Núria Aidelman, Laia Colell és autora de nombrosos articles i conferències sobre pedagogia de les arts i, més específicament, sobre pedagogia del cinema. També col·labora com a docent convidada en diversos postgraus i màsters.

 

Martí Marfà


Antropòleg de formació i gestor per trajectòria. Ha combinat la direcció artística de programacions i projectes musicals, amb la gerència i gestió d’entitats i projectes culturals. Anteriorment s’ha dedicat a la recerca sobre fenòmens culturals i a la direcció de projectes sociocomunitaris. Ha treballat per a diverses entitats i institucions culturals, entre les quals destaquen La Casa Musicale de Perpinyà, la Fira Mediterrània, el Taller de Músics, L’Auditori de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró. També és avaluador de projectes per a l’Institut de Cultura de Barcelona i l’Institut Català de les Empreses Culturals.

Actualment treballa a Tramoia, des d’on fa la direcció artística de la FiM Vila-Seca. Fira de Música Emergent i Familiar i el comissariat artístic del programa Sons de Ciutat de Barcelona, entre d’altres projectes. També forma part de la comissió assessora de música del Programa.cat i de la comissió assessora de música de l'Anem al Teatre de la Diputació de Barcelona

 

Carles Cañellas


Carles Cañellas Viñolas (1954), marionetista professional des de 1976, va formar part del Grupo-Taller de Marionetas (1976-78), del Col·lectiu d'Animació de Barcelona (1978-80) i del Circ-Cric (1980-81). El 1982 crea “Els Rocamora” (ara Rocamora Teatre). Ha rebut premis i distincions nacionals i internacionals. Ha participat en centenars de festivals de teatre, en desenes de països de mig món. Professor de l'Institut del Teatre Curs 2005-06. L'any 2015 crea el centre d’iniciatives titellaires “Espai Animacions” a Calders -el Moianès-, des d’on impulsa activitats vinculades al Teatre de Titelles en la seva concepció més àmplia. Organitzador i director del Festival de Titelles del Moianès i de l’Aplec Titellaire de Calders.

Ha estat representant del Teatre de Titelles en moltes de les taules de negociació i debat que s’han conformat les darreres quatre dècades a Catalunya. Membre de la Junta de CIATRE i per segona vegada president de la Unió Internacional de la Marioneta UNIMA Catalunya. Conseller internacional per UNIMA Federació Espanya i comissionat a la UNIMA Internacional.