La participació ciutadana en relació a la cultura. Com podem fer-la efectiva en els municipis

Comparteix
12/04/2023 - 13/04/2023 10:00 - 12:00 +34934022565 oerc.formacio@diba.cat

Videoformació (plataforma ZOOM)

La participació ciutadana és una de les qüestions que més preocupen els tècnics i tècniques culturals. Fer que les nostres programacions siguin atractives a la població és un dilema fonamental en la tasca diària dels departaments de cultura. La participació implica tenir un sentit de la governança municipal, tot arribant al major nombre possible de persones. Al mateix temps, és necessari que el ventall ciutadà sigui al més ampli, tant pel que fa a les edats com als orígens culturals i l’extracció socioeconòmica. I això implica redoblar els esforços i tenir molt clars els objectius que volem assolir i la direcció que volem donar-los.


El lideratge compartit i la representativitat de la ciutadania

Quan ens plantegem la participació hem de ser capaços de definir objectius clars en els processos participatius d’àmbit local, tot identificant temes competencials rellevants susceptibles de sotmetre’s a participació, ja que no totes les qüestions admetran el mateix grau d’intensitat ciutadana. És important reflexionar, justament, sobre l’abast de la participació avui dia, tenint clar en quines situacions és imprescindible, però també sent conscient de les limitacions que té el model. Qui ha de participar i perquè, són interrogants que el curs vol ajudar a respondre, tot dotant els assistents d’eines i d’instruments de reflexió. Això vol dir obrir una reflexió sobre la representativitat de la ciutadania i el lideratge compartit, i al mateix temps conèixer diferents tècniques i metodologies participatives, tot dissenyant estratègies de retorn a la ciutadania dels resultats dels processos de participació.


PROGRAMA

 

12 d’abril

  • 10:00 - 10:20 h: Presentació del curs
  • 10:20 - 10:40 h: Què entenem per participació ciutadana? A càrrec de Carola Castellà
  • 10:40 - 11:15 h: Treball en grup: DAFO
  • 11:15 - 12:00 h: Exposició oral. Síntesi dels principals criteris

 

13 d’abril

  • 10:00 - 11:00 h: Principals instruments i mecanismes de participació ciutadana. A càrrec d'Àngel Hom
  • 11:00 - 12:00 h: Processos participatius a Vilafranca: el cicle festiu

 

DOCENTS

 

Carola Castellà Josa

Doctora en Ciència Política (2016) i llicenciada en Sociologia (1998) per la UAB. Màster en Iniciació a la Recerca en Ciència Política i de l'Administració: Pensar i Governar les Societats Complexes (UAB, 2009),  Postgrau de Participació i Desenvolupament Sostenible (UAB, 2000) i Màster en Economia Social i Direcció i Administració d’Entitats Sense Ànim de Lucre (UB, 1999).

Treballa a l'administració pública com a Cap de la Secció de Participació Ciutadana del Servei d’Agenda 2030 i Participació (Diputació de Barcelona), assessorant i formant equips polítics i tècnics dels ajuntaments de la demarcació de Barcelona, sobre com implicar la ciutadania en el disseny, implementació i avaluació de polítiques públiques relacionades en diferents àmbits del món local.

Actualment és professora associada al Departament de Ciència Política i Dret Públic de la UAB i professora consultora a la UOC. La seva trajectòria professional i acadèmica està vinculada a l'anàlisi i avaluació de polítiques públiques, participació ciutadana, transformació social i govern local.

 

Àngel Hom Bagé

Diplomat en Educació Social per la Universitat Rovira i Virgili. Cap del Servei de  Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.  Ha treballat gestionant projectes Culturals i/o Direcció del Servei en els Ajuntaments de Barberà del Vallés, Sabadell i Polinyà.

Col·laborador en nombrosos projecte de gestió cultural en l’àmbit públic i privat.

 

 

(PREINSCRIPCIONS TANCADES)