La ciència als equipaments culturals

Comparteix
06/06/2023 - 08/06/2023 10:00 - 12:00 +34934022565 oerc.formacio@diba.cat

Videoformació (plataforma ZOOM)

Els equipaments culturals tenen un paper de primer ordre en la divulgació de la ciència ciutadana, així com en l’elaboració de programes que tinguin com a objectiu l’acostament de la ciència a la població, tot reforçant els valors de l’objectivitat, l’evidència científica, la investigació i l’establiment de lleis i regularitats. A més els equipaments poden fer una gran tasca a l’hora de divulgar els valors de la ciència, afavorir el sentit crític i desvetllar noves vocacions entre els més joves. Aquest complex conjunt d’objectius requereix de programes sòlids i d’un desplegament continuat al llarg del temps, de manera que determinats continguts vagin penetrant en l’imaginari de la ciutadania, tot aconseguint divulgar la ciència d’una manera planera i alhora sòlida.

El curs té com objectiu bàsic remarcar la importància dels centres culturals en la divulgació de la ciència, tot incidint en la necessitat de les programacions culturals que abordin la ciència ciutadana. Al mateix temps vol acostar la ciència a la població amb programes sòlids i que tinguin continuïtat en el temps, remarcar el mètode científic contra les informacions infundades i les fake news i subratllar el sector infantil i juvenil com a prioritari en els programes culturals adreçats a la ciència i empresos des dels equipaments. Un altre punt de gran importància en el plantejament general del curs és proposar idees sobre com programar ciència i ciència ciutadana, així com reflexionar sobre els públics diana. I tot això sense oblidar la presentació de bones pràctiques.

 

PROGRAMA

 

6 de juny

  • 10:00 - 11:00 h: Per què és important divulgar la ciència? Irene Lapuente, física i directora de la Mandarina de Newton
  • 11:00 - 12:00 h: Descripció de diferents projectes i possibilitats de programar ciència als equipaments culturals. Irene Lapuente


8 de juny

  • 10:00 - 10:30 h: Reflexió grupal sobre els públics i descripció de les possibilitats i consegüents adaptacions. Irene Lapuente, física i directora de la Mandarina de Newton
  • 10:30 - 11:00 h: Activitat participativa: ideació de propostes. Irene Lapuente
  • 11:00 - 12:00 h: Què és Vil·la Urània? Vil·la Urània i la ciència acostada a la ciutadania.
      Irene Oliva, directora de Vil·la Urània

 

DOCENTS

 

Irene Lapuente Aguilar

Especialista a promoure projectes que potenciïn i creuin el mètode científic, el pensament de disseny i els processos creatius. El seu interès principal rau en la intersecció de les formes d’aprenentatge. Dissenya processos de cocreació en cultura, art, ciència i educació. Abans de crear la seva pròpia empresa, va acumular deu anys d’experiència en educació, museus, desenvolupament d’estratègies de comunicació científica i gestió de projectes.

Es va graduar en Física per la Universitat de Barcelona (UB). Ha realitzat diferents postgraus en Comunicació de la Ciència (UPF), Creació de Documentals Científics (UPF) i Aptituds Pedagògiques (UPC). Ha estat involucrada amb la dansa des d’una edat molt primerenca, sent titulada per la Royal Academy of Dance de Londres.
 

Irene Oliva

Psicòloga de formació, bona part de la seva vida laboral ha estat  vinculada als centres cívics i la seva gestió. Va començar amb la responsabilitat de la direcció del cc Pati Llimona al 2004 i continuat durant tots aquests anys fent de directora en diferents centres cívics i equipaments de proximitat. Actualment porta la direcció de la Vil·la Urània des de la seva inauguració al gener del 2018.

 

 

(PREINSCRIPCIONS TANCADES)