La gestió de l’amiant i les deixalleries municipals

Comparteix

07/01/2025

 

L’any 2023 es van recollir 416 tones d’amiant a les deixalleries de Catalunya, de les quals un 67 % a la província de Barcelona. Tot i això, encara són moltes les instal·lacions que ho gestionen sense mòdul específic o sense els mecanismes i formacions adequats.

El passat 29 d'octubre es va celebrar a Cerdanyola l'última jornada d'intercanvi d’ASDE de l'any, on el Departament de Presidència de la Generalitat, a través del Programa per a l’erradicació de l’amiant, va presentar algunes dades sobre la situació actual d’aquest residu al nostre territori. 

Segons l’últim estudi (2023-2024) de vols de l’Institut Cartogràfic de la Generalitat de Catalunya, s’ha mostrat que actualment hi ha aproximadament 0,8 milions de tones de plaques de fibrociment. A aquesta dada, però, cal afegir-hi tot l’amiant que no és visible, com el present en canonades, cobertes amagades, elements constructius o en l’àmbit domèstic. 

D’acord amb la normativa europea, el 2032 s’ha d’haver realitzat una retirada total de l’amiant. Amb aquest objectiu, la Generalitat ha posat en marxa un seguit de normatives, programes i accions. Entre aquestes mesures s’inclou l’anàlisi de la capacitat i la millor organització i ubicació dels abocadors i les deixalleries per al dipòsit i tractament dels materials que contenen amiant. 

Tot i que les deixalleries no estan obligades a recollir aquest residu, el 39 % de les instal·lacions de la província l’accepten, tot i que actualment només dues compten amb el mòdul d’emmagatzematge i descontaminació actiu. Per aquest motiu, la Generalitat proposa l’ampliació de la xarxa de deixalleries amb aquest mòdul, sobretot en aquelles que puguin oferir un servei i gestió supramunicipal o comarcal, així com campanyes puntuals de recollida en tots els municipis. 

Tot i aquesta ampliació en la recollida, és important tenir en compte aquests 3 punts clau: la difusió ciutadana per informar i poder lliurar els EPI necessaris; la prevenció de riscos a les instal·lacions de recollida, amb un bon equipament i una correcta formació als operaris; i finalment, la correcta gestió a la planta de destí. 

Per obtenir informació sobre com gestionar els residus amb amiant a les deixalleries, podeu consultar la següent fitxa informativa 

 


Mòdul d’emmagatzematge d’amiant de la deixalleria de Cerdanyola del Vallès.