Setembre 2024 - Núm. 5

SocialDiba

Butlletí de Sostenibilitat Social,
Cicle de Vida i Comunitat

Aprovació del catàleg de serveis 2025 prevista el proper mes novembre

 

L'aprovació de la convocatòria del catàleg de serveis 2025 de la Diputació de Barcelona s'avança un mes aquest any. Per aquest motiu, està prevista l'obertura del període de sol·licituds per la primera setmana de desembre de 2024 i la finalització a finals de gener del 2025. Aviat, rebreu informació sobre la presentació de l'oferta de recursos 2025 de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat, prevista per la darrera setmana de novembre. Consulteu aquí els recursos que encara sou a temps de sol·licitar.

Resolució de la convocatòria de subvencions a entitats 2024

La Junta de Govern de la Diputació de Barcelona, celebrada l'11 de juliol, va aprovar la concessió de subvencions a favor d’entitats sense finalitat de lucre 2024 de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat. Consulteu els resultats aquí.

L'aprovació de la convocatòria de subvencions 2025 i la consegüent obertura de sol·licituds, està prevista pel primer trimestre de 2025.

 

Suma't a la celebració del Dia Internacional de les Persones Grans i del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa

L'1 d'octubre se celebra el Dia Internacional de les Persones Grans i, des de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat, hem volgut refermar el nostre compromís amb un envelliment digne i ple de significat. Per això, durant el ple de setembre hem presentat una declaració en la qual hem proposat una sèrie de mesures per garantir el benestar i la qualitat de vida de la població gran, oferint serveis i recursos que vetllin pel seu benestar, la igualtat de tracte i no discriminació, la lluita contra l’edatisme, les cures al llarg de la vida i la promoció de la participació sociocultural de les persones grans. També en el marc la commemoració d'aquest dia s’han promogut nombrosos actes a pobles i ciutats, així com un manifest en favor d’un envelliment digne, el qual es podrà escoltar durant la concentració que tindrà lloc l'1 d'octubre, a les 12 h, a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.

El pròxim 17 d'octubre també commemorarem el Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa i ho farem amb una declaració institucional amb cinc acords que pretén refermar el compromís de la Diputació de Barcelona de treballar per un món en el qual totes les persones puguin viure amb dignitat, lliures de pobresa i exclusió.

 

No et perdis les properes jornades!

Anar a dalt

A FONS

L'edatisme, amb Mariola Cubells, Loles Díaz de Aledo i Milagros Pérez

 

En el marc del Dia Internacional de la Gent Gran parlem amb les periodistes Mariola Cubells, Loles Díaz de Aledo i Milagros Pérez sobre la discriminació social per qüestió d'edat que afecta de forma molt freqüent a persones grans.

Anar a dalt

SERVEIS SOCIALS BÀSICS

Congrés europeu de pobresa energètica

 

L'esdeveniment, que tindrà lloc els dies 15 i 16 d'octubre a l'Espai Francesca Bonnemaison, reunirà governs locals, responsables polítics, experts i parts interessades compromesos a abordar la pobresa energètica i a fomentar solucions sostenibles. La conferència es desenvoluparà principalment en anglès, amb traducció disponible per a algunes de les sessions plenàries. Podeu consultar el programa i inscriure-us aquí.

Anar a dalt

VULNERABILITAT SOCIAL I DEPENDÈNCIA

La diputada delegada de Cures i Cicle de Vida visita el Servei Local de Teleassistència

 

Durant la visita institucional a la nova seu des d'on es presta el servei, la diputada delegada de Cures i Cicle de Vida, Filo Cañete, va conèixer de primera mà les Unitats Mòbils de què disposa el servei, així com el Centre d'Atenció i els i les professionals que hi treballen. Va ser a la sala on es gestionen les trucades des d'on la diputada va contactar amb la Pilar, la Maria i el Joaquín, dues veïnes i un veí de Sant Adrià de Besòs que aquell mateix dia feien anys. La visita va finalitzar amb una explicació sobre el procés de digitalització del servei que s'està duent gràcies a l'aportació provinent dels Fons Next Generation. Podeu llegir més sobre el servei aquí i visualitzar el vídeo de la visita.

El Servei Local de Teleassistència davant de possibles conductes suïcides de les persones usuàries

Coincidint amb el Dia Internacional per a la Prevenció del Suïcidi, el Servei Local de Teleassistència (SLT) ha fet públiques les dades recollides durant el 2023 a través del Protocol d’actuació davant del risc per conductes suïcides que el Servei està implementant des de 2022. El Protocol recull les accions que cal seguir des del moment que qualsevol professional del SLT sospita que pot existir una situació de risc relacionada amb aquest tipus de conductes. La comunicació i la coordinació amb els serveis socials municipals i, si escau, amb els serveis de salut, és essencial per acompanyar la persona i per establir un pla d’actuació, personalitzat, flexible i adaptable a les seves característiques i a la seva evolució, que es manté fins que es considera que la persona usuària està fora de risc. Podeu ampliar la informació aquí.

Anar a dalt

CONVIVÈNCIA I DIVERSITAT

5 municipis se sumen al projecte “Barris i comunitats: motors de transformació social”

 

Esplugues de Llobregat, Gavà, Igualada, Vic i Vilafranca del Penedès se sumen al projecte “Barris i comunitats: motors de transformació social”, arribant així a una vintena de municipis.

Emmarcat en aquest projecte, i en col·laboració amb l'Institut Metròpoli, hem elaborat la publicació «Una aproximació als barris de la província de Barcelona. Estadístiques barrials sobre condicions de vida i estructures d’oportunitat». El document recull els aspectes teòrics i metodològics que envolten aquest nou instrument estadístic i presenta una primera anàlisi sobre les seves potencialitats per al coneixement i la intervenció en barris i desigualtat sociourbana. Un dispositiu estadístic innovador capaç d’informar a escala de barri quatre grans eixos temàtics: ingressos, condicions de vida, igualtat d’oportunitats i dinàmiques comunitàries, i que es concreten en 10 dimensions.

Anar a dalt

INFÀNCIA

Suport municipal als serveis socials bàsics per a la protecció integral de la infància i adolescència davant les violències

 

El 18 d’octubre iniciem el Grup de treball per l'atenció i protecció pública integral d'infants i adolescents en risc i/o víctimes de violència amb 40 professionals de serveis socials municipals que treballen en atenció directa amb infants i adolescents en situació de risc. Els objectius d’aquest grup de treball són el foment d’intercanvi d'experiències, l'aprenentatge i l'elaboració conjunta de documents pràctics que es posaran a l’abast de tots i totes les professionals de serveis socials bàsics de la província de Barcelona.

Tanmateix, en el marc del Banc d’Accions Formatives (BAF) 2024, al novembre s’iniciaran dos cursos destinats a la formació professional en aquest àmbit: "Protecció de la Infància i Adolescència en Risc i/ó víctima de violència" i "Prevenció, detecció i actuació davant la violència contra la infància".

Anar a dalt

ADOLESCÈNCIA

Nou recurs temàtic: parlem del cervell amb adolescents

 

Hem elaborat aquest nou recurs adreçat a professionals que treballen amb adolescents, amb propostes per endinsar-se en els canvis del cervell i el seu intens procés de maduració durant l’adolescència, el seu funcionament i la importància de tenir cura d'ell.

Els recursos temàtics agrupen propostes de vídeos, documents i recursos pensats perquè puguin resultar d’utilitat per treballar amb els i les joves temes vinculats a la commemoració d’una jornada internacional.

Anar a dalt

JOVENTUT

42a Jornada de polítiques locals de Joventut – APROP

 

El propvinent 12 de novembre, de 9 a 17 hores, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i al Pati Manning, espai de cultura de la Diputació de Barcelona, se celebrarà la 42a Jornada de polítiques locals de Joventut – APROP que té com a temàtica central les relacions interpersonals entre i amb adolescents i joves.

Des de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat hem posat el focus en aquest àmbit perquè les relacions interpersonals constitueixen la base de la vida dins la comunitat i tenen un paper fonamental en el desenvolupament individual i social, així com en la construcció de les identitats, l’autoconcepte i l’autoestima de les persones joves. Pròximament, obrirem les inscripcions, però, mentrestant, et convidem a veure aquí el programa de la jornada

Anar a dalt

TEMES D'INTERÈS

Accions rellevants en l'àmbit local

  • Seminari: lleure educatiu, acció sociocultural i cicles de vida. La Càtedra de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL organitza aquest seminari que constarà de tres sessions per a tres grups d’edat: infància, adolescència i joventut i persones grans. Les persones que hi assisteixin podran conèixer estudis que mostren dades sobre els beneficis i les aportacions d'aquestes activitats i programes i, també projectes que aportin coneixement pel desenvolupament d'aquests. Podeu inscriure-us aquí
  • Últims dies per presentar la vostra candidatura al Premis ACRA. Els Premis ACRA per a la millora del benestar i la qualitat de vida de les persones grans és un guardó de referència que reconeix els projectes, accions i professionals que contribueixen al desenvolupament del sector d’atenció a les persones grans en situació de dependència. El termini per participar en la 22a edició d'aquests premis finalitzarà el divendres, 27 setembre. Si tens interès a presentar la teva candidatura, trobaràs tota la informació aquí
  • Informes INSOCAT: una radiografia de la realitat social expressada a través d’indicadors estadístics. Us recomanem la lectura dels darrers dos números dels informes INSOCAT, elaborats per l'Associació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS). El primer d'ells, Les fractures internes del sistema de garantia d’ingressos. Propostes de millora, posa el focus en les prestacions per garantir els ingressos mínims, amb l’Ingrés Mínim Vital i la Renda Garantida de Ciutadania com a eines fonamentals per reduir la pobresa. D'altra banda, l'informe Cronificació de la pobresa i creixement de la precarietat, fa un balanç d'allò que ha definit la situació social a Catalunya durant la darrera dècada.
  • Participa en l'estudi sobre envelliment i benestar emocional. La Federació de Salut Mental de Catalunya i la Universitat de Barcelona ens conviden a participar en una enquesta que forma part del projecte de recerca “Salut mental amb perspectiva d’edat: estudi sobre envelliment i benestar emocional”. L'estudi té com a objectiu aprofundir sobre la realitat de l’envelliment i el benestar emocional per tal de millorar l’acompanyament a persones amb trastorn mental i familiars de més de 55 anys. Podeu participar-hi si sou majors de 55 anys i teniu un problema de salut mental i/o si sou familiars d’una persona amb problemes de salut mental fins al 30 d'octubre. Aquí trobareu l’enllaç a l'enquesta en català i en castellà.
  • En el marc del Dia Mundial de l'Alzheimer, celebrat passat 21 de setembre, diverses entitats que treballen en la vessant social d’aquesta malaltia - Fundació Alzheimer Catalunya, Associació de Familiars d’Alzheimer de Barcelona, ACE Alzheimer Center Barcelona, Fundació Uszheimer i Fundació Pasqual Maragall -, van elaborar un manifest que recull deu demandes clau per millorar l'atenció i la cura de les persones amb Alzheimer, així com per promoure la recerca científica en aquest àmbit. Des de la Diputació de Barcelona actuem també en aquest àmbit sota el paraigua del nostre model de municipi cuidador.
Anar a dalt

FORMACIÓ

Formacions per als ens locals de la província de Barcelona

  • Curs "Societat Longeva i polítiques locals: reptes i oportunitats, drets i diversitats". Aquest curs, que organitzem en col·laboració amb la CUIMPB, proposa avançar en polítiques locals que ressituïn l’envelliment actiu en el marc d’una societat longeva per tal que les oportunitats de salut, benestar i participació tinguin en compte l’actual i la prevista estructura sociodemogràfica, l’heterogeneïtat en els processos d’envelliment, la perspectiva interseccional i les desigualtats, i els impactes en els diferents contextos territorials. Pots consultar el programa i inscriure't aquí.

Recordeu que també posem a disposició dels professionals dels ens locals una àmplia oferta formativa en els àmbits de:

Anar a dalt

AGENDA

Esdeveniments d’interès