Butlletí EspaiS@lut
Maig 2024 - #139

Destacat

Dia Mundial sense Tabac

© OMS

© OMS

Protegir els infants de la interferència de la indústria del tabac” aquest és el lema d’enguany triat per l’Organització Mundial de la Salut per celebrar, el 31 de maig, el Dia Mundial Sense Tabac. L’objectiu d’aquesta diada és posar de manifest les tàctiques que la indústria del tabac  i les industries relacionades utilitzen per arribar a la població jove, i motivar els governs perquè adoptin polítiques per protegir-los d’aquestes pràctiques.

Dades, com les aportades per l’informe "The Global Tobacco Industry Interference Index 2023", elaborat pel Global Center for Good Governance in Tobacco Control, mostren com la industria del tabac interfereix en els esforços dels governs per desenvolupar polítiques de salut per protegir la població, i conclou que és imprescindible que aquests intensifiquin els seus esforços per tal d’aturar aquesta interferència i poder així prevenir milions de morts evitables.

Realitzar aquesta tasca no és fàcil ja que la indústria del tabac utilitza moltes i diferents vies per mantenir el seu mercat difonent nous productes com les cigarretes electròniques o el tabac escalfat que es publiciten com de “baix risc” o “més segurs” a través de les xarxes socials, les plataformes de streaming, esdeveniments esportius i festivals de música, entre d’altres, amb l’objectiu de captar nous consumidors, especialment entre la població més jove, constituint-se com una porta d’entrada al tabaquisme. 

Per contrarestar aquestes estratègies és important la implicació de totes les administracions, sumant esforços i continuant amb la tasca educativa, de conscienciació i de promoció d’estils de vida saludable entre la població jove per dotar-la de les eines necessàries per fer front als missatges d’aquesta potent indústria, i generar així actituds contràries a l’experimentació amb el tabac i productes similars. 

En la línia de sumar esforços per sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus del tabac s’organitza la Setmana sense fum. Aquest any amb el lema “Zero emissions també als teus pulmons” convida a participar als ens locals en les accions de la campanya, a organitzar activitats i a fer-ne difusió amb les etiquetes: #ssfcat24 #SumaSalut. La Setmana sense fum és una iniciativa originària de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC) mb diverses entitats i organitzacions, entre elles la Diputació de Barcelona.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #139 - Maig 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS