Butlletí EspaiS@lut
Març 2024 - #137

Espai municipal

Masquefa aprova el Pla local de salut 2024-2027

© Ajuntament de Masquefa

© Ajuntament de Masquefa

El ple de l’Ajuntament de Masquefa va aprovar el 21 de desembre el seu primer pla local de salut, on es recull l’estratègia de salut pública que seguirà el municipi durant els propers quatre anys, i que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona.

La salut té un important component socioeconòmic i ambiental, que va més enllà dels factors biològics i estils de vida individuals. Per aquest motiu, l’abordatge de la salut d’una comunitat des d’un enfoc de salut en totes les polítiques permet connectar la realitat social i l’entorn de vida més proper amb els factors de caire més personals, per fer plantejaments comunitaris de salut. 

El Pla local de salut de Masquefa 2024-2027 és l’eina que concreta aquest enfoc de salut pública on l’anàlisi del factors que condicionen la salut al municipi, les dades sobre l’estat de salut general de la població, les demandes i propostes de la ciutadania i professionals, configuren les necessitats de salut a abordar i a les que s’han de donar resposta.

El resultat és un pla de salut on s’han identificat tant els factors de risc o reptes a assumir, com els factors de protecció, generadors de salut, que cal aprofitar i potenciar. 

El Pla de salut de Masquefa incorpora 26 accions entorn a sis àmbits d’actuació entesos com prioritaris: 

  • la sanitat pública 
  • la dependència i la cura
  • la salut mental i les addiccions
  • els hàbits saludables
  • l’entorn urbà i natural 
  • el lideratge i coordinació entre agents de salut

La ciutadania de Masquefa ha respost àmpliament a les convocatòries de participació organitzades i 212 persones han contestat a una enquesta telefònica i a peu de carrer que ha pres com a referència l’Enquesta de Salut de Catalunya. D’altra banda, a la fase de recollida de propostes, concreció i validació final del pla han participat 43 persones considerades agents clau del municipi: professionals del CAP, tècnics municipals i del Consell Comarcal de l’Anoia i càrrecs electes del Consistori.

El treball amb la comunitat ha estat un dels punts prioritaris del Pla de salut de Masquefa. La constitució i dinamització periòdica de la Taula de Salut Comunitària de Masquefa, una de les accions del pla, és un exemple de com l’elaboració d’un pla local de salut pot afavorir i impulsar la creació d’espais de diàleg permanents entre els diferents actors de salut del territori.

El pla es pot consultar aquí.

El recurs s’ofereix a través del Catàleg de serveis

 


 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #137 - Març 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS