Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2023 - #134

Dia Mundial de la Sida als municipis

Dia mundial de la sida

© ONUSIDA

© ONUSIDA


“Que liderin les comunitats”
L’1 de desembre és el dia triat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per donar visibilitat a l’estat  de la pandèmia de la sida i per recordar la importància de la prevenció i del tractament davant el VIH/sida.  

 

 

Segons dades de l’OMS el VIH, després de més de 40 anys de l’aparició del primer cas de sida al món encara és un problema de salut pública a nivell mundial, ja que en tot aquest temps s’ha cobrat 40,4 milions de vides i segons dades de finals de 2022 s’estimava que uns 39 milions de persones encara vivien amb el VIH. 

De fet a dia d’avui encara no hi ha cura per a aquesta infecció però gràcies a l’accés a la prevenció, el diagnòstic, el tractament i l’atenció adequades, aquesta infecció s’ha convertit en una condició de salut crònica, en el primer món, que permet a les persones que hi conviuen portar una vida llarga i saludable.   

Posar fi a aquesta epidèmia com a amenaça per a la salut pública per al 2030, tal i com es recull a la meta 3.3 dels ODS  és l’objectiu a aconseguir, i enguany el lema del dia mundial de la sida “Que liderin les comunitats” tal i com recull ONUSIDA vol empoderar les comunitats que viuen amb el VIH, a les que no sempre es reconeix la feina que realitzen, per donar un pas més a l’hora d’aconseguir aquest repte. 

I perquè aquest lema? Doncs perquè a les comunitats cada cop se les està privant més del seu lideratge a través de retallades en el finançament, obstacles polítics i legislatius, limitacions de capacitat i normes restrictives per a la societat civil i els drets humans de les comunitats marginades. 

Si s'eliminen aquests obstacles, les comunitats podran desenvolupar les estratègies necessàries per assegurar la prestació dels serveis necessaris per a la prevenció i tractament del VIH i per garantir un enfoc d’equitat i de salut com a dret, avançant així cap a la fi de la sida.

El ple  de la Diputacio de Barcelona va aprovar el dia 30/11 l’adhesió de la Diputació de Barcelona al manifest del Dia Mundial de la SIDA 2023 sota el lema "Reforcem el compromís".
 

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #134 - Desembre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS