Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2023 - #134

El Servei de Salut Pública informa

One health: salut i mosquits com a vectors d’arbovirosis, debat de la darrera Trobada de Salut Pública del 2023 

© Consorci de Salut i Social de Catalunya

© Consorci de Salut i Social de Catalunya

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va organitzar, el 9 de novembre, la darrera Trobada de Salut Pública del 2023 sobre One health: salut i mosquits com a vectors d’arbovirosis

La trobada va tractar sobre la necessitat de millorar la vigilància per reduir les malalties transmeses pels mosquits.

Pilar Serrano, cap de la Unitat de Sanitat Ambiental del Servei de Salut Pública la Diputació de Barcelona, va moderar la taula en la qual van participar Lourdes Migura, investigadora de l’IRTA-CreSA, Carles Aranda, responsable del Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat, i Anna Martínez, cap del Servei de Control Epidemiològic i Resposta a Alertes i Emergències de l’ASPCAT. 

Lourdes Migura, va explicar que el 60% de les malalties es transmeten dels animals als humans i a l’inrevés. Va atribuir la proliferació de les malalties produïdes pels mosquits a factors com el creixement exponencial de la població i el canvi climàtic. En quant al concepte One health, va dir que  la Terra s’ha de tractar com un sistema viu, amb un enfocament integral per optimitzar la salut de les persones, animals i ecosistemes. 

Carles Aranda, va remarcar que els mosquits depenen de l’aigua estancada, i que poden ser transmissors de malalties com el dengue, zika i el chikungunya, en el cas del mosquit tigre, i el virus del Nil Occidental, en el cas del mosquit comú. D’aquí la importància d’adoptar mesures tant per protegir la salut de les persones com el medi ambient. En aquest sentit va instar a fer una prevenció basada en campanyes divulgatives i planificació urbana. Va comentar que al 2023 es van realitzar 362 inspeccions entomològiques a la demarcació de Barcelona (exclosa Barcelona ciutat). 

Anna Martínez, va explicar que a Catalunya s’han confirmat 1.173 casos d’arbovirosis transmeses per mosquits en els últims vuit anys. Entre les accions preventives va esmentar la protecció individual, reforçar la sensibilització sobre la cria d’insectes i les recomanacions als viatgers. 

Durant la trobada es va destacar la importància d’estar preparats per l’arribada de nous arbovirus, a través d’una acció coordinada i la millora dels programes de vigilància per oferir una resposta ràpida dels serveis de salut pública davant un cas autòcton, importat o un brot. 

El vídeo de la trobada es pot veure a l’enllaç.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #134 - Desembre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS