Butlletí EspaiS@lut
Juny de 2023 - #129

El Servei de Salut Pública informa

Dia europeu de la prevenció del càncer de pell

© 9dream studio / Shutterstock.com

© 9dream studio / Shutterstock.com

En els darrers anys estem veiem que cada cop arriba abans la calor i amb ella el dies per gaudir dels beneficis del sol.

El sol és font de salut ja que estimula la producció de la vitamina D, necessària per reforçar dents i ossos. Així mateix contribueix a la síntesi de serotonina relacionada amb la regulació de l’estat anímic i de la son, millora les defenses naturals, i també  algunes malalties de la pell. Però hem de tenir present que la sobreexposició a les radiacions solars és el factor de risc més important relacionat amb el càncer de pell.

És important, en aquest sentit, recordar a la ciutadania la importància d’adoptar bons hàbits en relació a l’exposició al sol, i el dia 13 de juny Dia europeu de la prevenció del càncer de pell ens ofereix el marc idoni per fer-ho.  La prevenció és fonamental ja que més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien evitar amb uns adequats hàbits de protecció des de la infància. 

Per tant, si volem gaudir de les propietats beneficioses del sol hem de protegir la nostra pell, començant per prendre el sol a poc a poc i minimitzant el temps d’exposició, evitant les hores de màxima intensitat, buscant l’ombra i protegint-nos el cos amb samarretes,  gorres o barrets. També cal protegir els ulls amb ulleres amb filtre solar, i els llavis amb barres labials fotoprotectores i sobretot aplicar-nos crema solar amb un factor de protecció adequat al nostre tipus de pell.

Però tot i tenir en compte aquestes recomanacions, hem de tenir present que hi ha factors de risc que també influeixen a l’hora de desenvolupar càncer de pell com tenir la pell clara, cabell ros o pèl-roig, ulls clars, cert tipus de pigues, antecedents personals i/o familiars, cremades de sol a la infància, o pell que s’enrogeix i es crema amb facilitat.

Molts casos de càncer de pell, per tant, es podrien prevenir adoptant unes adequades mesures de protecció davant el sol. En aquest sentit l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona fomenta la protecció solar en la infància a través de recursos com el Taller de protecció solar “Vigila amb el sol solet” adreçat al cicle inicial de primària i el Material “Vigila amb el sol solet” que es lliura als assistents a aquest taller.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #129 - Juny de 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS