Butlletí EspaiS@lut
Maig 2023 - #128

El Servei de Salut Pública informa

Nou estudi sobre els possibles efectes dels contaminants en l’aigua de consum

© Irina Kozorop / Shutterstock

© Irina Kozorop / Shutterstock

L'aigua que consumim, en general, és d'una qualitat molt superior a la que es consumia dècades enrere. Tot i que els processos de tractament i control han millorat enormement, malauradament tant a l'aigua de l'aixeta com a les aigües embotellades s'hi poden trobar petites dosis de contaminants. Hi ha una línia de recerca científica que s'ocupa d'estudiar els efectes de la ingesta perllongada d'aquestes petites dosis de contaminants o del seu contacte amb la pell, a través de la dutxa o el rentat de mans, que poden tenir alguna conseqüència per la salut.

Recentment, un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i publicat a Environmental Health Perspectives ha suggerit que el nitrat ingerit durant la vida adulta a través de l'aigua de l'aixeta i l'aigua embotellada podria ser un factor de risc de càncer de pròstata, sobretot en el cas de tumors agressius i en homes més joves.

L'objectiu de l'estudi era avaluar si existia una relació entre la ingesta de nitrat i trihalometans (THMs) a través de l'aigua de consum i el càncer de pròstata. Tant el nitrat com els THMs són dos dels contaminants més habituals de l'aigua de consum. El nitrat present a l'aigua procedeix dels fertilitzants i excrements de l'agricultura i ramaderia intensives. La pluja l’arrossega fins als aqüífers i rius. 

Per la seva banda, els THMs són subproductes de la desinfecció de l'aigua, és a dir, compostos químics que es formen després de desinfectar l'aigua per al seu consum, generalment amb clor. A diferència del nitrat, que només s’ingereix, els THMs també es poden inhalar i absorbir a través de la pell en dutxar-nos, assistir a piscines o rentar els plats. L'exposició a llarg termini a THMs s'ha associat amb un major risc de càncer de bufeta, però fins al moment l'evidència de la seva relació amb altres tipus de càncer ha estat molt limitada.

 

Càncer de pròstata i exposició a llarg termini a nitrat i THMs en l'aigua potable

Per avaluar la possible associació entre el càncer de pròstata i l'exposició a llarg termini al nitrat i els THMs en l'aigua de consum, l’equip investigador va estudiar 697 casos de càncer de pròstata d'hospitals espanyols entre 2008 i 2013 (dels quals 97 presentaven tumors agressius), així com altres 927 homes d'entre 38 i 85 anys que no estaven diagnosticats de càncer en el moment de l'estudi i que van exercir de grup de control. Coneixent on havien viscut aquestes persones i el tipus d'aigua (de l'aixeta, embotellada o, en algun cas, de pou), així com la quantitat d'aigua, que havien begut al llarg de la seva vida, es va estimar la mitjana de nitrat i THMs a la qual cada participant hauria estat exposat des dels 18 anys. Les estimacions es van fer a partir de dades disponibles procedents de controls en l’aigua de consum duts a terme pels municipis o les empreses concessionàries, d’anàlisis fetes a aigües embotellades de les marques amb major distribució i de mesuraments en diferents punt d’Espanya abastits per aigües subterrànies.

Com més alta va ser la xifra de nitrat ingerit, major va ser l'associació amb el càncer de pròstata. Aquells participants amb ingestes més altes de nitrat a través de l'aigua multiplicaven per 1,6 la probabilitat de patir un càncer de pròstata de baix grau o mitjà, i multiplicaven gairebé per 3 la probabilitat de desenvolupar un tumor de pròstata agressiu, comparats amb aquells participants que presentaven ingestes de nitrat més baixes.

"Els riscos associats a la ingesta de nitrat a través de l'aigua ja s'observen a consums d'aigua amb nivells per sota dels màxims permesos per les directives europees, 50 mg de nitrat per litre d'aigua”, explica Carolina Donat-Vargas, investigadora d‘ISGlobal i primera autora de l'estudi. 

Les autores, no obstant això, matisen que es tracta d'una primera evidència que haurà de ser confirmada amb nous estudis, per la qual cosa encara queda molt camí abans de poder parlar d'una relació de causalitat. “Exposar-se als nitrats a través de l'aigua de consum no implica que s’hagi de desenvolupar un càncer de pròstata”, aclareix Donat-Vargas. ”El que sí que esperem és que aquest estudi, juntament amb d’altres, pugui contribuir a la revisió dels nivells permesos de nitrat a l'aigua de manera que garanteixin que no impliquen un risc per a la salut humana”, afegeix.

D'altra banda, mentre que els THMs ingerits no es van associar amb el càncer de pròstata, sí que ho van fer els nivells de THMs en l'aigua corrent residencial, la qual cosa suggereix que la inhalació i exposició dèrmica podrien tenir un pes significatiu en l'exposició total. Calen més estudis quantificant apropiadament l'exposició a THMs a través de les diferents rutes per poder extreure conclusions fermes.

 

Fibra, fruita, verdura i vitamina C per prevenir el càncer de pròstata

Els participants també van respondre un qüestionari de freqüència d'aliments, a través del qual es va obtenir informació individual sobre la dieta. Una dada destacable és que les associacions entre nitrat ingerit i càncer de pròstata només es van observar en els homes que ingerien menys fibra, fruita i verdures, o vitamina C. “Els antioxidants, les vitamines i els polifenols de les fruites i verdures podrien actuar com a inhibidors de la formació de nitrosamines en l'estómac, que són els compostos amb potencial carcinogen”, explica Carolina Donat-Vargas. “D'altra banda, la vitamina C ha demostrat una activitat antitumoral notable”, agrega. “I la fibra, per part seva, beneficia els bacteris intestinals, la qual cosa exerceix un efecte protector enfront de tòxics derivats dels aliments, incloses les nitrosamines.” En aquells homes amb consums més baixos de fibra (≤ 11g/dia), una major ingesta de nitrat va multiplicar per 2,3 la probabilitat de patir un càncer de pròstata. En canvi, en aquells amb consums més alts de fibra (>11g/dia), una major ingesta de nitrat no es va associar amb major probabilitat de càncer de pròstata.

 

Referència:
Donat-Vargas C, Kogevinas M, Castaño-Vinyals G, Pérez-Gómez B, Llorca J, Vanaclocha-Espí M, Fernandez-Tardon G, Costas L, Aragonés N, Gómez-Acebo I, Moreno M, Pollan M, Villanueva CM. Long-term exposure to nitrate and trihalomethanes in drinking-water and prostate cancer: A Multicase–Control Study in Spain. Environmental Health Perspectives. https://doi.org/10.1289/EHP11391

 

Per Yvette Moya-Angeler

Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)
 

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #128 - Maig 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS