Butlletí EspaiS@lut
Maig 2023 - #128

El Servei de Salut Pública informa

La mortalitat per càncer de pulmó decreix en els homes però augmenta en les dones

© Mentalmind / Shutterstock.com

© Mentalmind / Shutterstock.com

El càncer de pulmó és una de les principals patologies que s’associen amb el tabac. L’hàbit tabàquic dels homes i les dones ha seguit patrons diferents  al llarg de la història, i això es reflexa avui en dia ens els indicadors de salut.

A principis del segle XX, va començar la fabricació industrial a gran escala de cigarretes i es va començar a publicitar el seu consum. Aquests fets van suposar un creixement del nombre de fumadors, fonamentalment homes. En el context polític i social de la postguerra no estava moralment ben vist el consum de tabac per part de les dones, i això, juntament amb l’escassetat econòmica, va propiciar una realitat en què el tabaquisme en les dones era, bàsicament, passiu.

Aquesta realitat canvia en els anys setanta i vuitanta, en què els canvis polítics i socials que van esdevenir i les lluites per reivindicar l’equiparació de drets entre homes i dones van anar de la mà d’un notable increment del consum de tabac per part del col·lectiu femení. Alhora, l’increment del consum de tabac per part de les dones es va veure fomentat per una publicitat enfocada també cap les dones, que va promoure la visibilització i la normalització de la dona fumadora en la societat.

 

Clickar sobre la imatge per fer-la més gran

 

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), l’any 1990 un 47%  dels homes i un 22,4% de les dones fumaven a diari o ocasionalment. En els homes, aquesta xifra ha anat disminuint de manera constant, i el 2021 es situava en el 26,6%. Per contra, en les dones aquest percentatge s’ha mantingut més o menys constant al llarg de les últimes tres dècades, si bé es cert que sí s’observen tendències a la baixa en el percentatge fumadores entre les dones més joves.

L’evolució descrita de l’hàbit tabàquic de la nostra societat continua tenint impacte en l’estat de salut de la població actual. L’augment del consum de tabac a finals dels anys setanta per part de les dones es reflecteix al segle XXI amb un augment sostingut de les defuncions per càncer de pulmó.  

En les dones, la taxa de mortalitat per tumors malignes de tràquea bronquis i pulmó s’ha pràcticament doblat en dues dècades. Ha passat d’1,28 (bienni 2003-2004) a 1,92 (bienni 2019-2020) defuncions per cada 10.000 dones. En homes, en canvi, s’ha observat una davallada important, s’ha passat d’11,02 (bienni 2003-2004) a 7,74 (bienni 2019-2020) defuncions per cada 10.000 homes. L’any 2003, el 12% de les defuncions per tumors malignes de tràquea bronquis i pulmó es van donar en dones. Al 2020, les dones van suposar el 26% de les defuncions per aquesta causa.

Finalment, cal destacar que les defuncions per tumors malignes de tràquea bronquis i pulmó constitueixen la tercera causa més freqüent de defunció, i que el 45% de les 25.585 persones que han mort a la província de Barcelona en els últims 10 anys per aquesta causa, ho han fet de forma prematura (abans dels 70 anys).

La relació entre l’hàbit tabàquic de les últimes dècades i les defuncions actuals per càncer de pulmó, és només un dels molts exemples que podem trobar de com els hàbits de salut de la societat d’avui poden influir en el seu estat de salut de demà. Cal, per tant, treballar en les polítiques de prevenció i promoció de la salut d’avui per garantir la salut de la nostra societat futura.

 

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #128 - Maig 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS